sunnuntaina, tammikuuta 01, 2006

Apollo-palkinto Jarmo Jääskeläiselle

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali on olemassaolonsa ajan myöntänyt Aho & Soldan -elämätyöpalkinnon ansioituneelle suomalaiselle dokumenttielokuvaohjaajalle.

Viisivuotisjuhlansa kunniaksi DocPoint perusti uuden palkinnon, joka jaetaan vaihtoehtoisesti Aho & Soldan -palkinnon kanssa. Apollo-palkinto voidaan antaa suomalaista dokumenttielokuvaa merkittävästi edistäneelle ja sen parissa erityisesti ansioituneelle henkilölle tai yhteisölle. Näin palkituksi voivat tulla ohjaajien lisäksi muutkin elokuvan parissa työskentelevät henkilöt ja myös yhteisöt. Suuruudeltaan tunnustus on 5 000 euroa.

Nimensä palkinto on saanut ensimmäisen merkittävän suomalaisen dokumenttielokuvayrityksen mukaan: K. E. Ståhlbergin omistama Atelier Apollo aloitti toimintansa vuonna 1904 ensimmäisenä elokuvatuottamona Suomessa.

Ensimmäisen Apollo-palkinnon saaja on ohjaaja ja tuottaja Jarmo Jääskeläinen, joka palkitaan merkittävästä työstään kotimaisen dokumenttielokuvan edistämiseksi. Jääskeläinen saa palkintonsa DocPoint-festivaalin avajaisissa 25. tammikuuta Helsingissä.

Viipurissa vuonna 1937 syntynyt Jääskeläinen on tehnyt pitkän uran Yleisradiossa toimittajana, kirjeenvaihtajana, ohjaajana ja kouluttajana. Elokuvaa Jääskeläinen opiskeli muun muassa Puolassa Lodzin elokuvakoulussa. Kotikatsomoissa on varmasti tullut tutuksi hänen perustamansa TV2:n Dokumenttiprojekti.

DocPointin ohjelmassa on tammikuussa muun muassa Jarmo Jääskeläisen valitsema carte blanche -esityssarja, joka sisältää paitsi Jääskeläisen omia ohjauksia ja hänen tuottamiaan elokuvia, myös hänelle itselleen tärkeitä elokuvia.

Monet nähtävät elokuvat ovat dokumenttielokuvan klassikoita. Sen myötä meillä kaikilla on taas mahdollisuus hyviin elokuvahetkiin suurelta kankaalta. Sanon "kaikilla", koska Helsinkiin kannattaa DocPointin vuoksi tulla kauempaakin.

Ei kommentteja: