maanantaina, tammikuuta 16, 2006

Strategia selvenee

"Näin kyse on Vanhasen äänisaaliin jaosta. Sinne Halosella on tie vain naisena. Sukupuoli tulee nämä vaalit ratkaisemaan" tulin kirjoittaneeksi vaalien jälkeisissä tunnelmissa jutun päätteeksi ja loppuanalyysiksi.

Ja mitä ehdokkaat vastaavat: "Vasemmiston presidenttiehdokas Tarja Halonen yrittää hakea vaalien toiselle kierrokselle lisää tukea etenkin lähiöiden nukkuneilta äänestäjiltä ja pääministeri Matti Vanhasta tukeneilta maaseudun naisilta. Halonen muistuttaa, että hän on tehnyt keskustan kannattajien kanssa hyvää yhteistyötä jo kuuden vuoden ajan. Hän sanoo myös, että on pyrkinyt aina kuulemaan maaseudun asukkaita maakuntakierroksillaan."

Se, että Halonen kaipaa nukkuvia äänestämään ei ole mikään yllätys. Puhe lähiöistä on tietysti suunnattu suoraan Timo Soinille viime hetkellä menneisiin Halos-ääniin. Tämä on tietysti riskaabelia, sillä samastumisen vaara on suuri, ja populismi on kuin imartelu, mikään ei riitä tai ole tarpeeksi.

Sen sijaan Halosen taustavoimia ammattiyhdistysliikkeestä voisi pistää töihin patistamaan ihmisiä äänestämään parasta ehdokasta. Ja siinä ei sanan laittaminen kiertämään riitä, sen verran laiskaksi ja pullakaksi ay-toiminta on tässä maassa mennyt. Se on kuin suomalainen nuoriso: "Mä en tee mitään ylimääräistä." Ja siltä ay-tuki on käytännössä näyttänyt. Niin paljon sinivalkoinen vaalikampanja vei hampaita suusta. Lopussa se näytti jo profiilittomalta. Siksi vaaliyön vetäisy siitä, että Halonen näyttää "työväen presidentit", oli paikallaan. Huvittavinta on, että Niinistö aikoo Ruotsista kopsatulla kampanjallaan jatkaa samalla linjalla. Niinistön työväenpresidentti on samaa presidenttiydelle kuin työreformi työlle. Valheellista ja vaarallista sisältönsä suhteen.

Myös ennustukseni Niinistön kampanjan suunnasta tärppäsi: "Kokoomus ja keskusta ovat jo käyneet ensimmäiset neuvottelunsa yhteistyöstä. Sauli Niinistön kampanjapäällikön mukaan suunnitteilla on muun muassa puolueiden yhteisesiintymisiä." Niin tyhmään vetoon kuin "työväen presidentti" -kampanjan jatkaminen en olisi uskonut edes Niinistön mainostoimistoilta. Näissä housuissa se lisää voitonvarmuutta: tuskinpa niin keskustan naisilta Halos-ääniä irtoaa.

Mutta ketkä ryhtyvät tämän vaalitappion jälkeen Kepun bulvaaneina Niinistön leipiin mannekiineiksi? Niitä kasvoja katsellessa hymyä riittää joka leirissä, eikä se rooli kenenkään tulevaisuutta mukavammaksi tee - niin luonnollista kuin porvariyhteistyön sanotaankin olevan... Ja töniikö Kepun tappiota mylvivä lehdistö Vanhasen selkä edellä omien puukotettavaksi, sillä Brutuksien vallanahneus on niin suuri, niin suuri ettei siihen kansan valtuutusta vaalien kautta jaksa odottaa... Ja työväen titaanien kohtaaminen peräti kuusi kertaa vaatii sitkaammaltakin politiikanrakastajalta venymiskykyä...

Kaksi viikkoa poliittista lähetysaikaa siis tulossa...

Ei kommentteja: