maanantaina, tammikuuta 02, 2006

Radiokuulumisia tänään

Joululta alkanut kurkunkarheus on sitten yltynyt ns. täysimittaiseksi räkätaudiksi. Kivat mulle. Siis oikolukua ja korjailua petin pohjalta tänään, ettei kuumetaudiksi kehity. Sitä ei aikataulu kestä.

Jos taukoa suopi, niin kannattaa hypätä tänään radion ääreen. YLE RADIO 1 avasi eilen Peter von Baghin 52-osaisen elokuvan historian. Se uusitaan maanantaisin klo 14.30. Yhden osan pituus on puoli tuntia, tänään aiheena Elokuvan syntyhetket. Elokuvan historia -sarja lähetetään YLE Radio 1:ssä sunnuntaisin 1.1.2006 alkaen klo 17.15 - 17.45, toinen eli uusintalähetys maanantaisin alkaen klo 14.30.

YLE:n sivuilla Petteri luonnehtii itse sarjaansa näin: "Nyt ääniavaruudessa välähtäviä elokuvia ja muistin sirpaleita on monin verroin enemmän, mutta periaate on sama: tarkastella muistimme ja kokemuksemme erästä tärkeää aluetta, yhteistä unta, joka on vaikuttanut elämäämme luultavasti paljon enemmän kuin tiesimmekään. On toki ainutlaatuista, että "meidän aikanamme" on syntynyt autenttinen, elinvoimainen ja olennainen uusi taide. Esitys on myös eräänlainen 1900-luvun (salainen) historia: tietoa ja tunteita, ääniä, joiden assosiaation mahti kiehtoo, ja unenomaista tajunnan liikkuvuutta, joka on samaa maata kuin itse elokuvat.

Oli korkea aika tehdä radion ylivertaisin keinoin yhteenveto elokuvan vuosisadasta; siitä kuinka kaikki on muuttunut lähes käsittämättömästi, ja kuitenkin kaikki on ennallaan; kuinka samat inhimilliset tekijät ja kokemuksien värähdykset liikkuvat katsojan sisuksissa ja sielussa silloin kun Lumièren kuvaama juna kauhistutti ensimmäisiä katsojia tai Méliès hämmästytti ihmisiä tallentamalla kuumatkan yksityiskohtaisesti - ja nyt, kun mielettömät kuva- ja äänimassat syöksyvät nykyaikaisen elokuvateatterin kaikista nurkista ja antavat taas kerran mielellemme hetkellisen onnen tuokion. Yhteisyyden tunne elokuvateatterin pimeydessä on yhä vielä sama ja jakamaton."

Mutta ohjelmistoa vilkaistessa silmiin tarttui muutakin. Samalla YLE RADIO 1 -kanavalla näyttää sanaisen arkkunsa avaavan myös bloggaritoverimme, Ph.D. Jurisprudence, hovioikeudenneuvos, professori Jukka Kemppinen. Hän on vieraana Aristoteleen kantapää -ohjelmassa. Ohjelmaa pitää Pasi Heikura ja hänellä on myös takanaan blogiesiintyminen.

Kemppinen vierailee radioaalloilla tänään ennen Petteriä, alkaen klo 14.03.

YLE RADIO 1 kuuluu taajuudella 87.9 MHz, HTV-kaapelin kautta taajuudella 92,3 MHz. Radiokuulumisiin...

1 kommentti:

Kaura kirjoitti...

Toivon, että sulla on lievempi versio flunssasta kuin mulla! Saisikohan tuota YLE1-kanavaa netistä joskus? Olen töissä hurahtanut YLEQ:n ja Radio Helsingin kuunteluun.