torstaina, tammikuuta 12, 2006

Apollo vieköön!

Nykyään kun ihmisille sanoo, että tarjolla on harvinaista herkkua, he jättävät tulematta. Siksi sanon, että kyse on menestysklassikosta, top ten -sijoituksilla varustettua kaikkien listojen kärkikamaa. Tämän ovat kaikki muut jo nähneet, joten kyllä sinunkin: tänään klo 19.00 elokuvateatteri Orionissa, Eerikinkatu 15, Helsinki.

100 vuotta sitten K. E. Ståhlbergin omistaman elokuvateatterin (ja elokuva-alan yrityksen) Atelier Apollon ohjelmistoon sisältyi Venäjän vuoden 1905 vallankumouksesta tehty Pathén sikermä. Siinä oli mukana ensimmäinen, selvästi Sergei Eisensteinin myöhempää klassikkoa ennakoinut filmatisointi panssarilaiva Potemkinin kapinasta. Potpurista on erotettavissa neljä erilistä elokuvaa: Reddition de Port-Arthur (FR 1905), Atrocités antisémites Russes (FR 1905), Les Troubles de Saint-Pétersbourg (FR 1905), Révolution en Russie – Les Evénements d'Odessa (FR 1905) ja La Révolution Russe (FR 1905). Ne ovat aika huimia.

Ohjelmassa nähdään liäksi myös varhaisimpia Suomi-aiheisia elokuvia: Brise-glace en Finland (FR 1909) 6', En Finlande – Chutes de L'Imatra (FR 1910) 6' ja Finland (FI 1911) /16 fps/ 29'. Kokonaiskesto esittelyineen 110'. Tuosta viimeisestä olemme Kippolan Ilkan kanssa kirjoittaneetkin. Finland oli Suomen ensimmäinen matkailuelokuva. Jutusta käy ilmi sekin, miksi SEA:n sivuilla tämän Berliinin matkailumessuille valmistetun kompilaatioelokuvan nimeksi on päätelty Finnland, vaikka siinä itsessään lukee vain Finland.

Minua kismittää etten voi itse olla mukana luennon vuoksi. No, ehkä nuorten valistusta ja sivistystä janoavien opiskelijoiden kirkkaina loistavat silmät kompensoivat menetyksen.

Ei kommentteja: