Politiikka voitti kaksi viikkoa lähetysaikaa. Tarja Halonen sai ensimmäisen kierroksen äänistä 46,3, Sauli Niinistö 24,1 prosenttia. Niinistölle edes äänten kaksinkertaistaminen ei riitä, vaikka sen hän varmaan tulee tekemään. Se tulee maksamaan paljon ja vaatii aktiivista työtä vastakkainasettelun puolesta. Epäilen, että tuosta sovituksen teemasta ei ole vaikea luopua. Työväenpresidentiksikään hänestä ei liene, joten Niinistö joutuu lähtemään liikkeelle puhtaalta pöydältä ja tekee sen varmaan mielellään.
Keskustan Matti Vanhanen jäi hoitamaan pääministerin tehtäviä toiselta kierrokselta 18,6 prosentilla äänistä. En muista milloin olisin "ennustanut" tuloksen näin pahasti pieleen. Viimeisen viikon yllätyskiepsahdukset romahduttivat Keskustan kannatuksen. Kun Halonen ja Niinistö onnistuivat kampanjassaan, Vanhanen epäonnistui. Olisi vahinko, jos se synnyttäisi valtataistelun Keskustassa. Vanhanenhan on ensimmäinen jämerä keskustapoliitikko pitkään aikaan. Oli ehkä ennenaikaista testamentata oma ääni Niinistölle noin nopeasti vaalin jälkeen. Yön yli nukkuminen olisi ollut parempi ratkaisu puolueen näkökulmasta. Ehkä sen tarkoituksena oli estää katkerien tunteiden kokeminen porvarikumppanin suhteen: kokoomus on tämän tuloksen jälkeen kepun maakunnassa kirosana, jonka tuomia ryppyjä ei helpolla silotella.
Mikä sitten tipautti Halosen kannatuksen alle 50 prosentin, vaikka yksikään gallup ei sitä ennustanut. Lehdet tosin antoivat surutta ymmärtää että näin itse asiassa oli. Silti tässä ei ole syytä lähteä liikkeelle tiedotusvälineiden, ennen muuta sanomalehtien tiiviistä halusta tehdä puoliväkisin kahden kierroksen vaalit, vaikka viittaus mainostulojen roimaan kasvuun tekee sen niille kannattavaksi. Mutta kyllähän Halosen kannatuksen "laskua" mainostettiin enemmän kuin kohtuullinen kaupunkilainen sanomalehtimiesjärki olisi sanonut.
Vaikka kyllä näin teki YLE:kin. Mitä muuta voi sanoa, kun lukee uutistekstiä 12.1. 2006: "Joulukuussa Halosta kannatti 58 prosenttia haastatelluista. Tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona tehtyjen kyselyjen mukaan enää 52 prosenttia. Taloustutkimus Oy:n mielipidemittauksen virhemarginaali on 50 prosentin tasolla kolme prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Toinen vaalikierros näyttää siten yhä todennäköisemmältä. Halosen kannatus on ollut laskussa myös muiden tiedotusvälineiden teettämissä tuoreissa mittauksissa." (kursivointi minun) Kysyä sopii mikä tuossa tuloksessa oli "yhä todennäköisempää". Samanlaisia sammakoita oli myös Helsingin Sanomissa, jopa lievää pahempaan vaalitörkeyteen saakka. Toivottavasti näitä "päätelmiä" tehdään toisella kierroksella sitten vähemmän. Mainosrahathan nyt kilahtavat mukavasti pussiin.
Tämän journalistisen poikkeaman normaaleista uutiskriteereistä sitten tutkijat todistavat myöhemmin. Ehkä niillä oli vaikutusta kansan äänestämisiin, ehkä ei. Minulle se näyttää selvältä. Mutta selvältä näyttää se, että olin ylioptimistinen itse Halosen kannatuksen suhteen. Jos kohta gallupeiden varassa ei saa ylitulkita kielteiseen suuntaan, niin ei niihin pidä näin lujasti luottaakaan. Ennen joulua pidin selvänä, että vaali-innostusta joulun jälkeen ei enää tule (ja gallupin lupaama suora voitto tulee helposti), mutta kyllähän tähän nyt muutos tulosten valossa selvästi tuli.
Niinistön ja Vanhasen keskinäinen äänisaalis yllätti minua eniten, mutta niin teki myös pienten puolueiden äänisaalis. En nyt viitsi tarkistaa saivatko viisi vähiten ääniä saanutta ehdokasta 10,9 % vai 10,8 % äänistä, mutta yllättävän paljon se on.
Minun haloslaisesta näkökulmastani oli mukavaa, että vihreä Heidi Hautala helsinkiläisäänillä ohitti populisti Timo Soinin, jonka äänestäjistä monet tulevat jäämään kotiin, kun protestiehdokasta ei enää ole. Olisi kiva tietää ovatko Hautalan äänestäjät niitä sinivihreitä, jotka suhtautuvat karsaasti Haloseen lähinnä perinteisen vastakkainasettelun pohjalta: sosialistien ehdokasta ei äänestetä oli mikä oli. Lähtökohtana varmasti on, että Hautala pussittaa äänensä Haloselle.
Ahvenanmaalta Halonen sai hyvin ääniä. Onko Laxin minimaalisessa tuloksessa vielä jaettavaa, jää nähtäväksi. Luulenpa, että Laxin äänestäjät pitävät vastakkainasettelunsa loppuun asti ja siirtyvät Niinistön helmaan. Kalliksen kannattajat jakaantuvat ehkä niukasti Haloselle - en osaa varmasti sanoa, miksi näin ajattelen. Ehkä kysymys on tyylistä. Kalliksen ja Halosen yleislempeydessä on jotakin samaa, tosin Halonen saattaa olla näistä kahdesta uskovaisempi? Lahden protestiäänet menivät hukkaan ja tuskin realistoivat kenellekään toisella kierroksella.
Näin kyse on Vanhasen äänisaaliin jaosta. Sinne Halosella on tie vain naisena. Sukupuoli tulee nämä vaalit ratkaisemaan.
2 kommenttia:
Halonen ei ole ollut tarpeeksi osoittanut ymmärtävänsä ympäristökysymyksiä, siksi oli tärkeää äänestää Hautalaa niin kauan kuin hän oli mukana pelissä. Jos Halonen haluaa toisella kierroksella Hautalan kannattajien äänet, hänen olisi hyvä tehdä jotain sen eteen. Nyt Niinistökin, jota vihreät vihaavat vanhojen tupajumipuheiden vuoksi, on antanut näkemyksellisempiä lausuntoja esim. ilmastonmuutoksesta. Vihreiden äänet eivät automaattisesti kuulu kenellekään muulle. Itse mietin miksi edes vaivautuisin äänestämään toisella kierroksella.
No tällä hetkellä kääntymystä vihreisiin aatteisiin tuskin keneltäkään tulee. Täytyy muistaa Halosen ansiot Suomen kansainvälisessä ympäristöpolitiikassa. Niinistöltä sellaisia on turha hakea.
Juttelin eilen erään demarien järjestökyrmyn kanssa - oikein mukava mies maakunnasta, presidentintekijöitä -, ja totesimme yhteen ääneen tämän saman puutteen. Demareiden joukosta ei ole noussut tähän mennessä yhtään ainoata vihreää ajattelijaa. Se on noin isolle puolueelle puute - ja näkyy esim. Helsingin vaalituloksessa.
Mutta ei ole helppoa olla vihreä kokoomuslaisessakaan ympäristössä.
Matti. Tällainen "miksi vaivautuisin äänestämään" -asenne on surkea esitys aikuiselta mieheltä ja ajattelijalta. Ryhdistäydy.
Lähetä kommentti