lauantaina, tammikuuta 07, 2006

Tosi hyvä biisi

Bussissa ja metrossa kiinnittää usein huomiota siihen, että toi on tosi hyvä biisi. Mutta vähän liian kovalla se tulee. Varsinkin kun ottaa huomioon, että se tulee naapurin korvanappien kautta. Minä olen aina tiennyt, että niin menee kuulo. Kohta tietävät muutkin.

IT-Tietoviikon uutisen mukaan audiologi Dean Garstecki Northwestern-yliopistosta sanoo, että kasvavalla joukolla nuoria on samanlaisia kuulovaikeuksia kuin ikääntyneillä ihmisillä. Garsteck huomaisi tutkimuksessaan, että mp3-käyttäjät kuuntelevat musiikkia usein 110-120 desibelin voimakkuudella. Se voi aiheuttaa kuulovaurioita jo tunnin kuuntelun jälkeen. Huonolaatuiset nappikuulokkeet, jotka johtavat äänen suoraan korvaan, voivat lisätä voimakkuutta 6-9 desibelillä.

Niinpä esimerkiksi The Who -bändin kitaristi Pete Townshend varoittaa iPodin ja muiden vastaavien musiikkisoittimien käyttäjiä musiikin kuuntelusta liian kovalla.

Toisessa IT-Viikon uutisessa hän kertoo itse saaneensa kuulovaurion studiokuulokkeiden käytöstä.

"Olen tahattomasti ollut keksimässä ja jalostamassa musiikkityyliä, joka tekee ahkerimmat kuuntelijansa kuuroiksi. Kuulonmenetys on kamalaa, sillä kuuloa ei voi korjata. Jos käytät iPodia tai vastaavaa, tai lapsesi käyttää, saatat olla kunnossa. Vaistoni kuitenkin sanoo, että ongelmia tulee", Townshend varoittaa pöljiä nuoria.

Ei kommentteja: