tiistaina, maaliskuuta 20, 2007

Puidaan, puidaan

Kommentoin Liekkiön vaalianalyysia ja ajattelin laittaa samaa tekstiä tännekin ja vähän jatkaa teemasta. Liekkiö nosti esille sen kuinka Helsingin Sanomien Nyt-liite räväköityi profiililtaan tuomalla framille "maahanmuuttoasioista netissä jankkaavan" perussuomalaisten Jussi Halla-ahon ja SKP:n Steen1 eli Seppo Lampelan.

Liekkiö toteaa, että Halla-ahon kannattajat ovat näkyneet paljon keskustelupalstoilla ja jopa blogien kommenteissa, ja niinpä "ison osan ajasta netin äärellä viettäen ja maailmaa lähinnä HS:stä seuraamalla perussuomalaisista sai ennen vaaleja sellaisen kuvan, että maahanmuuttokysymykset olisivat heille oleellinen asia". Liekkiö päätyi kuitenkin siihen, että puolueen päälinja on EU-kritiikissä. "Mutta jos ja kun tuo Halla-aho nyt taitaa olla jonkinlainen nettiprofeetta ja sai kai yllättävän paljon ääniä, on ihan mielenkiintoista katsoa onko ensi vaaleissa paljon nettijulkkisehdokkaita ja vaaliblogeja jotka olisivat olleet olemassa jo ennen ehdokkuutta". Monta asiaa Liekkiöllä yhtä aikaa pelissä ja jätän nettijulkisuuden ja pitkäaiakaiset vaaliblogit tässä syrjään tai ainakin vähemmälle.

Perustuslaillisten "maahanmuuttovastaava" Jussi Halla-aho sai vaaleissa 2207 ääntä ja kommariräppäri Seppo "Steen1" Lampela 1806.

Luvut eivät ole puolueensa ykkösehdokkaille suuria, mutta kohtuullisia kuitenkin: enemmän kuin Juha Väätäinen Keskustassa, hieman vähemmän kuin Osku Pajamäki demareissa tai Jere Lahti kokoomuksessa.

Vasemmistoliitossa moisilla äänimäärillä olisi rynnitty kolmanneksi, vihreiden Otto Lehtipuu - sentään puoluejärjestön pitkäaikainen puheenjohtaja, joka on istunut kaupunginhallituksessa - sai vain niukasti enemmän ääniä.

Kristillisdemokraattien Anne Pohtamo-Hietanen sai sentään 2570 ääntä (joka on muuten puolet ministeri Saarelan äänimäärästä Uudellamaalla). RKP:n kolmosedustaja, Linuksen isä Nils Torvalds sai 1682 ääntä.

Tasan eivät mene onnen lähteet eikä kansan karttuisa käsi. Aika tasaväkistä menoa äärilaidoilla, mutta myös julkkisehdokkailla.

Perussuomalaisten 9113 ääntä ovat kuitenkin vain pieni osa siitä, miitä puolue sai edelliskerralla Halmeen ehdokkuuden myötä. Halmehan teki silloin "niinistöt". Niinistö olisi muuten loistava ehdokas EU-parlamenttiin, sillä hän salevarmasti keräisi ääniä rajan takaakin, koskapa nytkään vaalirajat eivät merkinneet äänestäjille mitään. Stadissakin hänelle pärähti muistaakseni noin 660 ääntä. Ne tietysti hylättiin.

Takaisin perussuomalaisiin. Tuskinpa Halla-ahoa edes puolueen omissa vakavammissa analyyseissa oletettiin ääniharavaksi Helsingissä. Soinin vihjaus siitä, että hänen puolueensa patoaa rasismia voi olla oikea. Silti puolueen saama mediaosuus on kohtuuton, vaikka puheenjohtajan "läppää" pitäisikin arvossa retorisena suorituksena.

Mutta on Soinissa muille puolueille opettelemista. Johtajuus on nyt arvossaan. Joko puheenjohtajan tai puoluesihteerin täytyy olla taitava "läpänheittäjä". Jos molemmilla on taipumusta umpelointiin, ei nykyisessä mediamaailmassa seuraa hyvää. Kokoomuksen "kahden kärjen politiikka" toimi vaaleissa ja mainoksissa, mutta ei vaalien jälkeen. Hallitusneuvotteluja kun voi käydä vain yhdellä kärjellä. Eikä Sale näytä suinkaan halukkaalta istumaan kiikkustuolissa, vaikka eduskunnan puhemiestä hänelle ovelat toimittajat tarjoavatkin. Tuskinpa siinä kuitenkaan "vastuu painaa" tarpeeksi. Tässä maassahan tarvitaan kohta ylähuone! Sinne vain Väyryset, Salovaarat, Niinistöt ja muut vanhemmat valtiomiehet, maailmalta "kotoutuneet" maahanmuuttajat.

Näistä maahanmuuttajista toisiin. Olipa niin tai näin, elinkeinoelämän kaipaamat 500 000 maahnmuuttajaa saavat siis tulla maahan ilman isompia räksytyksiä. Sen verran väkeä tarvitaan, kun oma-aloitteellisuus suurperheiden suuntaan ei lähivuosinakaan riitä kohottamaan käyrää. Missä ovat pienviljelijäperheiden 18-lapsiset yhteisöt näinä päivinä, voi perussuomalainen huudahtaa. Joku vuosikymmen sitten olisi voinut helposti vastata, että Ruotsissa, kun oma maa ei elättänyt. Niinpä: pienviljelijäväestöllä jos kellä on kokemusta maastamuutosta (ja sitä ennen evakosta). Tämä kokemus on heille taottu vastustukseksi. Käsittämätöntä, mutta totta.

Arvaan, että perussuomalaiset laskivat Helsingissä Ilkka "Frederik" Sysimetsän varaan. "Reetun" potenssi ei vaalipuuhiin kuitenkaan riittänyt, liekö ollut haluakaan pasteerata lähiöissä. Tenniskentillähän mies on vastustamaton.

Steen1:n perässä Yrjö Hakanen sai vain vähän yli 1000 ääntä, mikä on todella vähän oikealle poliitikolle Helsingissä. Hakaselta on selvästi mennyt ääniä Steenillekin!, jota kaavailtiin itäisen nuorison äänenkannattajaksi. Varmaan sitä vähän olikin. Hämmentävää oli Anneli "Sauli" Pakkasvirran vähäinen äänisaalis 272.

Annelin palavan katseen alle jouduin helmikuussa minäkin, kun en Tähtitaivas-näyttelyn jatkoilla suostunut hänen äänestäjäkseen. Sanoin että äänestän vain politiikan ammattilaisia. Niin varmaan ajattelivat muutkin.

Perussuomalaisten ja SKP:n yhteinen ongelma oli se, mikä vaikutusvaltaisilla vasemmistopuolueillakin. Äänestysprosentti. Kun West Endissä Epsoossa äänesti 90% äänioikeutetuista, oli vastaava äänestysprosentti Jakomäessä Helsingissä 50%. Ei niillä prosenteilla ponnisteta eduskuntaan kovin helposti.

Vaalijärjestelmän muutoksiin kannattaa suhtautua varovasti. Hihhuliehdokkaiden määrä voi kasvaa. Nytkin niitä eduskuntaan livahti taas koko joukko. Soinikin kehuu, että 9000 äänellä saa kolme valtuutettua Helsingin kaupunginvaltuustoon. Ja siltä pohjalta sitten ensi vaaleissa eduskuntaan. Suunnitelmana ihan briljantti, kuten sekin että perussuomalaisilla on seuraavissa kunnallisvaaleissa Helsingissä täysi lista, 100 ehdokasta. Sen jälkeen on kaikki nähty.

No, menee taas pitkäksi, joten palataan...

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joskus vuodenvaihteessa (?) oli Aviisissa (?) juttu Perussuomalaisten naisten risteilystä (?). Jutussa huomio kiinnittyi siihen, että liuta puolueen aktiiveja kokoontui, mutta ei pystynyt sanomaan yhtä yhteistä nimittäjää. Monella kuitenkin tuntui olevan yksi oma sydämenasia.

Voihan vaalivoitto tuoda puolueelle lisää pontta ja pohjaa, mutta toistaiseksi näyttäisi että se on uskottavan puheenjohtajansa varassa, kun selkeää linjaakaan ei ole. Ei niin etteikö silläkin päästäisi pitkälle sen aikaa kun Soini jaksaa.

Oma juttunsa on se, että PS kanavoi näiden IKL:n ja muiden oikeistohörhöporukoiden kannatusta itselleen, kun kyseisten lafkojen tyyppien kohdalla äänestyskynnys voi olla aika korkealla. Kauhean laajaa pohjaa ei sieltä varmaan tule.

(?)

Anonyymi kirjoitti...

Tarkoititkohan Salolaista etkä Salovaara. Kyllähän Nuo Pertit sekoittuivat jo aikaisemmin mm. Harakan tv-showssa.

Jari Sedergren kirjoitti...

Tarkoitinpa tietysti.

Salovaarasta tehdään ylähuoneen pehmeä-ääninen tiedottaja.