tiistaina, maaliskuuta 27, 2007

Vihtori ja Klaara

Karjalaisen Jussi on toimittanut kirjan nimeltä Vihtori ja Klaara. (Arktinen Banaani, 2007)

Sanomalehtisarjakuva Vihtorin ja Klaaran loi amerikkalainen George McManus. Sarjan alkuperäisnimi oli Bringing Up Father, suositulta lempinimeltään kuitenkin vain Jiggs and Maggie kahden päähenkilön mukaan. Se ilmestyi 87 vuoden ajan (12.1.1913 - 28.5.2000). Suomessa Uusi Suomi aloitti sarjakuvan julkaisemisen kesäkuussa 1929 ja jatkoi sitä lehden viimeiseen numeroon asti (29.11.1991).

Uudella Suomella lienee ollut monta tilaajaa, joiden tilauksen edellytyksenä oli sarjakuvan ilmestyminen lehdessä. Muita vastaavia sarjakuvaklassikkoja olivat Uudessa Suomessa vuosien varrella Panda ja Prinssi Rohkea sekä 1940-luvun lopulla alkanut Teräsmies. Nuorisosarja Justus, pitkäikäinen lasten suosikki Ville Vallaton sekä scifi-sarja Flash Gordon ryydittivät tuhansien lukijoiden aamuhetkeä.

Vihtori ja Klaara kertoo äkkirikastuneesta Vihtorista, irlantilaisherrasta, joka sosiaalisen statuksensa muutoksesta huolimatta haluaa viettää entiseen tapaan aikaa ravintolassa vanhojen kamujensa kanssa vaimonsa Klaaran harmiksi. Sukupuolikysymykset, sosiaaliset tavat ja tapojen ja tekojen ristiriita ovat siis framilla.

"Kreivi Curacuccula on täällä. Hän pyytää johtajaa mukaansa lounaalle kerhoon ja toivoo johtajan ottavan korttipakkansa mukaan", ilmoittaa brittimallinen hovimestari Klaaran kauhistukseksi ystävien viestin sikarintumppia imevälle Vihtorille.

Jussi on kirjoittanut komean esipuheen, jossa ei unohdeta teatterin tai suomalaisen elokuvan saavutuksia Vihtori ja Klaara -teeman käsittelyssä.

Kirjoittaja on tarkka ja teoksesta on turha etsiä virheitä, mutta siitä huolimatta sitä kyllä kannattaa lukea. Jos ei muuten niin huvikseen.

Kirjan pääosa koostuu Uudessa Suomessa julkaistuista stripeistä. Julkaisijan sivustolla näyttää olevan pari strippinäytettäkin.

Ei kommentteja: