lauantaina, maaliskuuta 17, 2007

Liberalia

Mitä se vapaus perinteisesti onkaan? Tänään meille roomalaisen kalenterin ystäville on Liberalia-juhlan päivä. Siinähän palvottiin Liber-jumalaa, hedelmällisyyden ja viinin nimiin ylistettyä, joka samastettiin myöhemmin Dionysokseen (Liber Pater, "Isä Liber" - kreikkalaisen Dionysoksen vastine Roomassa oli tietysti Bacchus).

Juhlan kunniaksi vanhat naiset pukeutuivat Liber-jumalan papittareksi ja kiersivät kaupungilla päässään murattiseppeleet. Naiset jakoivat kulkiessaan uhrikakkuja (libia valmistettiin öljystä ja hunajasta), joita aina väliin Liberille uhrattiin. Minä epäilen, että viiniäkin vähän latkittiin.

Maaseudulla, missä Liber oli erityisesti kunniassaan, kuljetettiin usein valtavaa siitintä vaunuilla. Saattoväki lauloi matkan ratoksi riettaita lauluja. Siitin kuljetettiin lopuksi kaupunkiin, jossa joku erityisen siveäksi tunnettu rouvashenkilö oli saanut velvollisuuden seppelöidä se. Liber suojeli miehen siemennestettä. Naisen hedelmällisyyttä suojeli Libera, jolla on joku yhtymäkohta Ceres-jumalattareen (ceres = vilja).

Liberalia on nuoren miehen juhlapäivä, muutoksen päivä, jolloin hän saa ensi kertaa pukeutua toga puraan eli valkoiseen (sananmukaisesti värittömään). Toinen nimi tälle miehen ikään eli 16- tai 17-vuotiaalle miehen puvulle oli toga virilis. (Jotkut lähteet puhuvat nuoremmastakin miehuusiästä, mutta luotanpa tähän.)

Päivän ohjelmaan Roomassa kuului uhraaminen laareille eli "hattuhyllyillä" säilytettäville kotijumalille, pukeutuminen miehen togaan ja matka Forumille, jossa oli tabulatorium, Rooman valtionarkisto. Siellä pojat kirjattiin mieheksi ja täysiarvoiseksi kansalaiseksi sekä kelvolliseksi asepalvelukseen. Matka jatkui Capitolinus-kukkulalle, jossa uhrattiin Liberille.

Joidenkin antiikista periytyvien tietojen mukaan tänään on myös dies religiosus, pahaenteinen päivä.

Tänään ei kannata mennä naimisiin, aloittaa mitään hanketta, lähteä matkalle eikä varsinkaan sotia kenenkään kanssa. Joten olkaa varovaisia siellä ulkona.

Ei kommentteja: