perjantaina, maaliskuuta 16, 2007

Tuliot DVD:llä

SEA:n tiedote teillekin luettavaksi:

Teuvo Tulion elokuvat nyt kokonaisuudessaan DVD:llä – mukana myös ennennäkemätöntä materiaalia.

Suomen elokuva-arkisto ja Finnkino julkaisivat 16.3. 2007 DVD:n, johon sisältyvät Teuvo Tulion elokuvat Mustasukkaisuus (1953), Olet mennyt minun vereeni (1956) ja Sensuela (1972).

Ennennäkemätöntä materiaalia nyt julkaistuilla DVD:eillä ovat:
* Sensuela - lisämateriaaleihin sisältyy Tulion esikoisohjauksen, Johannes Linnankosken pienoisromaaniin pohjautuvan Taistelu Heikkilän talosta (1936) alku- ja loppukohtaukset (yhteensä 7 min), jotka yhdessä muodostavat elokuvan kehyskertomuksen.

Näihin päiviin asti on uskottu, että Tulion kolmen ensimmäisen ohjaustyön – Taistelu Heikkilän talosta, Nuorena nukkunut (1937), Kiusaus (1938) – kaikki kopiot ja materiaalit tuhoutuivat elokuvien tuotantoyhtiön Adams-Filmin filmivaraston tulipalossa 1959. Marraskuussa 2006 Suomen elokuva-arkistossa löydettiin Adams-Filmin jäämistöstä filmipurkki, jonka sisällöksi oli merkitty "Musiikkia". Todellisuudessa purkissa olivat laboratorioversiot Tulion esikoisohjauksen alku- ja loppukohtauksista.

* Sensuelan Hampurin bordellijakso. Sensuelan DVD-versio julkaistaan Tulion haluamassa, alkuperäisessä muodossa. DVD:llä on mukana (elokuvan teemojen ja juonen kannalta oleellinen) nk. Hampurin bordellijakso, jonka Tulio 1970-luvulla suostui leikkaamaan välttääkseen elokuvatarkastamon määräämän rangaistusveron.
* Olet mennyt minun vereeni – otteita ruotsinkielisen version työkopioista.
Useimpien muiden Tulion ohjausten tapaan myös tämän elokuvan dialogikohtaukset kuvattiin ruotsiksi, mutta tuntemattomasta syystä ruotsinkielinen versio jäi keskeneräiseksi. Myöhemmin Tulion jäämistöstä on löydetty ruotsinkielisen version työkopioita, ja DVD:llä on kooste em. kopioista.

12 elokuvan kokonaisuuden muodostava Tulio-elokuvien DVD-sarja on nyt valmis. Aikaisemmin julkaistujen elokuvien tavoin nyt julkaistuilla levyillä on runsaasti lisämateriaalia:
*Teuvo Tulion esittely (sama kaikissa elokuvissa)
*Elokuvien esittelyt: Mustasukkaisuus – esittelijänä Martti-Tapio Kuuskoski + ruotsinkielinen rinnakkaisversio elokuvasta; Olet mennyt minun vereeni – esittelijänä Sakari Toiviainen; Sensuela – esittelijänä Markku Varjola.

Aiemmin sarjassa on julkaistu Tulion elokuvat Laulu tulipunaisesta kukasta (1938), Vihtori ja Klaara (1939), Unelma karjamajalla (1940), Sellaisena kuin sinä minut halusit (1944), Rakkauden risti (1946), Levoton veri (1946), Intohimon vallassa (1947), Hornankoski (1949) ja Rikollinen nainen (1952).

Ei kommentteja: