Ystäväni Tampereelta - maalaisserkku ei pidä blogia joten emme linkkaa - lähetti tekstiviestin. Pitäisi katsoa chicagocrime.org sivustoa, jonka sisältö on: "A freely browsable database of crimes reported in Chicago". Vapaasti selailtava tietokanta Chicagossa raportoiduista rikoksista.
Ei ole kaupunki sitten Al Caponen rauhoittunut. Googlen kartoille laitetut täpät kertovat mitä, missä ja milloin tapahtui. Ja niitä merkintöjä on paljon. Se on kansalaisjournalismia verkossa. Menetelmän sovellusten mahdollisuudet ovat loputtomat. Onkohan tekniikka tällaiseen vaikeaa?
Pistäysin lyöntivirheen saattelemana myös chicago.crime.org -sivustolla. Karua luettavaa vapauden valtakunnasta: "Joka toinen minuutti joku jossakin Amerikassa joutuu seksuaalisen väkivallanteon kohteeksi. Vuonna 2002 Washington DC:ssä oli kaikkiaan 4854 vakavaa väkivallantekoa, mikä tekee 13.2 päivässä. Marylandissa oli 3228 varkaustapausta 100 000 ihmistä kohden vuonna 2002. Kolmanneksen suurempi kuin muualla maassa (2445,8 tapausta). Detroitissa oli 41,79 murhaa 100 000 ihmistä kohden 2002. Kansallinen keskiarvo oli 5,6. Philadelphia johti kaikkia rikostilastoja ollen kansalllisen keskiarvon yläpuolella murhissa, raiskauksissa, ryöstöissä, vakivallanteoissa, näpistyksiss ja varkauksissa sekä moottoriajoneuvon anastuksissa."
Philadelphia selittyy tietysti 100 000 venäläisen muutolla naapurin järjestelmänromahduksen jälkeen. Kaupungissa on vahva venäläinen mafia. Mutta miksi detroitilaiset murhaavat toisiaan?
Näihin tulevat vielä yritysrikokset. Sivustolta on myös loistavat linkit erilaisiin rikoksia vastustaviin järjestöihin. Opettavaista. Juuri tätä me emme halua tänne. Emmehän?
2 kommenttia:
Chicagocrime.org on varmaan klassisin esimerkki mash-upista ja ihan kiinnostava sellainen. Vaikeudesta on, öh, vaikea mennä sanomaan, riippuu osaamisesta: esimerkkejä löytyy Google Maps API -sivuilta http://www.google.com/apis/maps/.
Kansalaisjournalismia joo, mutta toisaalta palvelun kehittänyt Adrian Holovaty on verkkojournalismin ammattilainen jos kuka: päätyökseen mieson Washington Postin verkkojournalismin Pelle Peloton.
"Mutta miksi detroitilaiset murhaavat toisiaan?"
Tota noin, ehkäpä sinun kannattaisi tutustua hieman Detroitin historiaan.
Pienellä vertailevalla tutkimuksella, kaupunkien ja osavaltioiden ominaispiirteitä kartoittamalla, löydät varmasti sen yksittäisen muuttujan, jonka avulla likinäköinen maallikkokin pystyy ennustamaan satunnaisen yhdysvaltalaisen paikkakunnan rikollisuusasteen huikaisevalla tarkkuudella. Korrelaatio asian suhteen on lähes matemaattisen pitävä.
Usa:ssa oli vuonna 2004 20 osavaltiota, joissa henkirikosten määrä per asukas oli pienempi kuin Suomessa. Yksikään niistä ei sijaitse syvässä etelässä.
Lähetä kommentti