Vaikka Kuukkeli-kisaa ei järjestetäkään tänä vuonna, on ehkä syytä tehdä katsaus kuluneisiin vuosiin. Tässäpä omasta mielestäni parhaita vuodelta 2004. Niitähän varmaankaan kovin monet eivät ole lukeneet.
Monet pidemmät blogikirjoitukseni perustuvat pidettyihin luentoihin tai kirjoituksiin. Näin bloggasin tutkimusaiheestani elokuvasensuurista ja liitin mukaan Talvisodan pikkujättiläisessäkin julkaistun kirjoitukseni Lehdistösensuuri Talvisodassa. Ja onpahan näemmä mukaan eksynyt työjuttujakin: esimerkiksi laitetaan vaikkapa arkistossa virkatyönä Unescolle tekemämme lista kansallisesti tärkeistä dokumenttielokuvista Suomessa, johon liittyi aiempi kirjoitukseni 100 vuotta dokumenttielokuvaa. Sen versio ilmestyi Mitä-Missä-Milloin -teoksessa.
En muista, olenko julkaissut tätä muualla kuin blogissa, luultavasti en, mutta Maydell-juttu kertoo tarinan eräästä 1930-luvun elokuvaseikkailusta, jossa mukana oli poliittista johtoa, valtiollinen poliisi, suomalainen eliitti, kulttuurieliitti, rikkaat ihmiset, Ruotsin kuningaskunnan hovin jäseniä ja Ruotsin turvallisuuspoliisi, ja tietysti proto-natsit ja bolsevikkien maailmanvalloitus. Samankaltaisiin elokuvakirjoituksiin kuuluvat myös laajahko juttuni Tavianin veljeksistä, joka on julkaistu Filmihullussa aikoinaan. Joulukuussa näyn kirjoittaneen Kylmän sodan tarinoita, joka sekin taisi tulla julki Kosmopoliksessa joskus. Kirjoitin siitäkin, mitä tapahtuu kun historiantutkija menee elokuviin. Varmaankin samasta syystä tallensin blogiin ajatuksiani myös artikkelisarjassa Huomioita elokuvan yhteiskuntasuhteesta osa I, osa II ja osa III.
Juttuja väänsin myös Orionin esityksistämme Dokumentin ytimessä -arjaan. Esimerkeistä käynevät Natsi-Saksan katsaukset ja underground-elokuvat" tai Urho Kekkos -elokuvat. Orionin elokuvaesitteeni löytyvät Sediksen elokuvablogista, joka on viime aikoina elänyt hiljaiseloa. Alan täydennellä sitä taas kohtapuoliin, kun Orion palautuu remontista käyttöön.
Historiaan liittyviä kirjoituksia ei loppujen lopuksi ole niin hirvittävän paljon ollut, vaikka onhan minua varoiteltu arvovallan menettämisellä, kun pidän blogia. Vaan kun ei ole mitä menettää. Espoolaisille kirjoittelin yksin ja vaimon kanssa yhteydessä vuonna 1999 historiakolumneja, joista jokunen eksyi blogiinkin. Käsitellyksi tulivat ainakin Historian tuomiot, Espoolaiset naiset, Porkkala, Kestikievarit ja kieltolaki. Samanlaisia pläjäyksiä oli isoisäni ja Kekkosen tarinaa kertova Urho Kekkosen silmälaseista.
Joskus otan myös valokuvia. Tässäpä Francis Coppola ja vielä tässäkin. Linssin eteen on haettu myös Åke Lindman.
Jotkut kirjoitukseni ovat käsitelleet blogeja ja Blogistania. Joskus niille on humoristinen vire, vaikka onnistumisesta en mene takuuseen. Heinäkuussa 2004 haastoin itse Mitvitin ja sain sedältä olan takaa. Samassa kuussa hain myös silloisen blogilistan avulla blogisukulaisia eli niitä blogeja, joilla oli paljon samoja tilaajia kuin minulla.
Joskus olen ollut hieman provosoinutkin, esimerkiksi kysymällä Kuinka paviaaneja teloitetaan?. Ja miten olisi tämä kirjoitus Suuret suomalaiset -kisasta, jonka kaikki Hanna Pakarisen fanit ovat lukeneet, kun linkki eksyi heidän keskustelusivuilleen... Luetuimpiin juttuihini kuului ajankohtainen Blogistan ja tsunami.
Kirjallisia yrityksiä oman blogityylin löytämiseksi on tullut silloin tällöin tehdyksi, mutta sillisalaatiksihan tämä blogi jäi. Ja välillä on tehty ruokaa.
Kirjallisista aiheista on tullut kirjoitetuksi aika ajoin: Joseph Conradin Pimeyden ydin, Markku Koskea seurailtu. Dan Brownin Da Vinci -koodin innoittamana kirjoitin kaksi juttua, toisen Opus Deista ja toisen itse kirjasta. Myös nobelisti huomioitiin. Bassanin Ferraran puutarhat tuli luetuksi ja katsotuksi myös elokuvaversio. Lueskelin myös jotakin suomalaiseen väkivaltaan liittyvää.
Myös virtuaalisia käsirysyjä on ollut usein. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä on kyse ollut anonyymeistä kommentoijista. Aikansa heitä jaksaa, sitten potkin ne pellolle. Niinpä en viitsi niihin tässä linkata.
Kuten en matkakertomuksiinkaan, sillä tuosta reunan arkistosta ne löytyvät: syyskuun ja lokakuun vaihteessa 2004 olin Pariisissa ja Viron elokuva-arkiston vieraana Tallinnassa, lokakuussa Bukarestissa Suomen sotaelokuva-päivillä ulkoministeriön vieraana ja marraskuussa Roomassa kahdeksan vuotta myöhästyneellä häämatkalla.
Nämä ovat siis otoksia vuodelta 2004. Ehkä niissä on jokin luettavakin seassa.
1 kommentti:
Ei kai sisäpiiriin patenttia ole myönnetty? Ja palkintojakin voisi keksiä. Missä luuraa Blogistanin Koskenkorva-palkinto? Tai paremmin. Kuka sen joi?
Lähetä kommentti