"Welcome to UPM", toivottaa paperikonserni kotisivuillaan. We lead, we learn on firman motto. Johtamista ja oppimista.
3000 ihmisen poisajamisesta vain voi päätellä, että firma ajattelee noiden kahden tunnuslauseensa olevan poissulkevia.
Kun UPM johtaa, se ei ajattele. Ja kun se ajattelee, se ei johda. Nyt se on erittäin johtajavaltainen yritys.
30.8.2004 STT uutisoi: "Jopa 750 työntekijän irtisanominen metsäyhtiö UPM:stä vaikuttaa osaltaan siihen, että irtisanomis- ja muutosturvan vahvistamisesta tulee seuraavan sopimusratkaisun keskeinen elementti, Toimihenkilöunionin puheenjohtaja Ilkka Joenpalo uskoo."
9.3. 2006 uutinen kuului (Pohjolan Sanomat 9.3.2006): "Aavisteltu mutta pelätty Suomen metsäteollisuuden suursaneeraus on alkanut. Metsäyhtiö UPM ilmoitti keskiviikkona 3 600 työntekijän vähentämisestä. Kahden seuraavan vuoden aikana UPM:n työpaikkojen vähennyksestä lähes 3000 kohdistuu Suomeen ja erityisesti Kymenlaaksoon: kyseessä ovat suomalaisen teollisuuden kaikkien aikojen suurimmat henkilövähennykset.
Rajuja säästötoimiaan UPM perustelee heikolla kannattavuudella, Euroopan markkinoiden ylikapasiteetilla sekä suljettavien yksiköiden tappiollisuudella."
Lehti analysoi tilannetta hyvin. Metsäyhtiöt ovat globalisoitumineet tai vähintään eurooppalaistuneet. Siksi yritystaktikot siirtävät tuotantoa sinne, missä se kannattaa parhaiten. Se tarkoittaa lähellä markkinointialuetta. Ennusteen oli voinut arvata siitä, että Suomen metsäteollisuus käyttää paljon tuontipuuta. Silloin tuotantokapasiteetin vähentäminen on todennäköistä.
Yrityksen yhteiskuntavastuu oli aikoinaan paljon käytetty termi. Se on nyt heitetty roskakoppaan. Kyse ei ole ahneudesta, vakuuttavat metsateollisuusyrittäjien johtajat ja muut liikemieshenkiset. Leena Härkönen (HS) siteeraa tänään Jalo Paanasta, joka sanoi että "kaikki me" haluamme itsellemme, juoksemme paremman ansion perässä ja ostamme mistä halvimmalla saamme, "eläinkunnan jäseninä".
Flooran hyväksikäyttäjä UPM irtisanoo eläimellisesti Suomessa, koska se on täällä helppoa. Esimerkiksi Keski-Euroopassa irtisanomissuoja on parempi. YT-menettely, joka on käynnistettävä aina, kun irtisanomisaikeet koskevat yli 20 henkilöä, ovat Suomessa "potkuautomaatti", kuten Pohjolan Sanomien toimittaja asian ilmaisee.
Irtisanomissuojaa pitäisi Suomessa parantaa. Ranskassa sitä juuri heikennettiin nuorten osalta. Jengi meni kadulle ja pääsi pääuutisiin mellakoijana, mutta ei varmaankaan saanut tärkeää tavoitettaan läpi.
Pohjolan Sanomat on aktiivinen, koska Lapissa on paljon metsäteollisuutta (ja kemiallista metsäteollisuutta). Niiden lopettaminen ajaisi Lapin alas. Siitä tulisi turistireservaatti.
2 kommenttia:
Hyvä Jalo! Jos mikään muu ei auta, niin otetaan tosiaan sieltä yritysjohtajan käsikirjasta esille kohta: ”Harkittu taantumus eläimen tasolle.” Noita on muutamia biologian peruskäsitteitä, joita talouselämän siat riistävät aina sopivassa käänteessä. Eläimellisyyden lisäksi toinen on evoluutio ja sen lait sovellettuna talouselämään. Mitä sitten että esimerkiksi "vahvin voittaa" -käsitettä käytetään evoluutiossa KYMMENIEN TAI SATOJEN SUKUPOLVIEN mittakaavassa eikä tässä ja nyt?
”Kaikkihan me juoksemme ja haluamme...” Niin yksilöinä. Mutta vaikka ihminen onkin eläin ja hölmöilee ja antaa itsekkyytensä turskahdella pintaan milloin missäkin yhteydessä, eikö meidän kollektiivitasolla pitäisi käyttää sitä muita eläimiä isompaa kapasiteettia hyväksemme ja rakentaa humaaneja rakennelmia, jotka estävät meitä toimimasta kuin eläimet? Humaaneja rakennelmia kuten vaikkapa lainsäädäntö.
Paanasen mielestä sitäkään ei tosin varmaan tarvita. "Minä vain juoksen ja haluan..." ja menen tästä nyt tappamaan naapurini ja ottamaan hänen säästönsä, koska kaikkihan me juoksemme ja haluamme... ja olemme eläimiä.
Näinhän se menee.
Yhteiskuntavastuu on todellakin romukopassa. Ei olisi pitänyt tulla tänään nettiin. Masentaa.
Täytyy kyllä ihmetellä miten vähin muminoin tyydytään kohtaloon. Asianomaisilta sen ymmärtää, sillä he ovat shokissa.
Yritysjohtajien älyttömät sosiobiologiset heitot ovat enne jostain. Enroninkin johto oli innoissaan Dawkinsin itsekkään geenin ideasta - ja sovelsi sitä käytäntöön omine tuottavine tulkintoineen. Harmi, että DocPointin Enron-dokkari jäi näkemättä.
Lähetä kommentti