keskiviikkona, maaliskuuta 15, 2006

Pyydän anteeksi

Vaikka suomalaisilla ei ole tapana sanoa kiitos tai ole hyvä, nykyään on sentään tapana pyydellä anteeksi. Tavallisessa ratikkakohtaamisessa riittää "sori", kahvin kaatamisessa naapurin syliin "antex" kuitenkin niin, että tuo "x" tai "ks" lausutaan ässää suhauttaen. Nämä ovat spontaaneita anteeksipyyntöjä. Sellaisia pieniä, kauniita ja opettavaisia kertomuksia jokaisen meidän elämästä.

Ja sitten ovat nämä anteeksipyynnöt, joissa satunnainen tarkkailija on havaitsevinaan pakottamisen makua. "Jos et pyydä anteeksi, niin..."

Ei, en minä palaa muhammedinkuviin. Kyse on elämää suuremmista pakkoliikkeistä.

Toveri, edustaja ja asiaintoimittaja Jaakko Laakso nimittäin on pyytänyt anteeksi. [Ilma poistuu ihmisten keuhkoista niin että metsää kaatuu...]. Ei kuitenkaan Neuvostoliiton sotilastiedustelua vaikka militaariasioista on taas kyse.

Laakso oli päästellyt suustaan sopimattomia. Hän nimittäin lausui ex-everstin rouville tarkoitetussa julkaisussa (Suomen Kuvalehti): "Siellä on syntynyt sellainen sotasisarten ryhmä, jotka ovat kovassa Nato-kiimassa."

Se oli tuhmasti sanottu, kun selväksi kävi, että sanat suuntautuivat kohti eduskunnan turvallisuuspolitiikka-asiantuntijoita, Suvi-Anne Siimestä (sit. vas.), Liisa Jaakonsaarta (sd) ja Ulla Anttilaa (vihr). En ollut aiemmin älynnyt yhdistää mielessäni tätä kolmikkoa, vaikka olin 1970-luvulla Liisan eduskuntavaali-tukiryhmässä Muhoksella, Ullaa olen ehdottanut Kannunvalajien puheenjohtajaksi 1980-luvun alussa valtiotieteellisessä- ilmeestä näin että olin aivan väärä ehdottaja - ja seurasin Suvi-Annea sitoutumattoman vasemmiston puheenjohtajana ylioppilaskunta-aktivismin aikojen ehtoopuolella ennen opportunismin aikakautta. Jakkea en tunne, mutta tuskinpa viitsisin hänelle väittelyssä hävitä.

Sisarkolmikosta, joka totta vie on NATO- ja turvallisuuspolitiikkakeskustelussa kolkutellut häveliäisyyden rajoja, ilmeisesti vain edustaja Anttila närkästyi. Liisa ei voisi, kun hän käyttää itsekin aivan vastaavaa kieltä nykyisinkin eikä Suvi-Anne juuri nyt todennäköisesti halua keskustella Jaken kanssa vaikka tämä seisoisi päällään ja anelisi.

Ulla Anttila vaati omassa avoimessa kirjeessään vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puuttuvan Laakson kielenkäyttään. Ja Jakke nöyrtyi notkeasti.

Voimme sielumme silmin nähdä Jaken vääntämässä polvillaan kynttilänvalossa, taskulämmin neuvostoaikainen vodkahuikka vierellään vastinetta: "Pyydän anteeksi teiltä kaikilta ja jokaiselta erikseen, että käytin teitä loukannutta kielikuvaa Suomen Kuvalehden haastattelussa. Omalta osaltani yritän pitää jatkossa huolta siitä, etten enää syyllisty moisiin mauttomuuksiin." Kirje oli HS:n (15.3., A5) mukaan osoitettu vassariryhmän gruppenführer Korhoselle ja Suomen Tietotoimistolle.

Niin sitä pitää. Keksiiköhän Jakke jotain muuta anteeksipyydettävää, nyt kun hän on anteeksipyynnöt keksinyt, sillä värikkäitä kiemuroita hänenkin uraansa mahtuu?

2 kommenttia:

Taligent kirjoitti...

Hyvä kysymys. Olin aika hämmästynyt Laakson asenteesta, en muista aikaisemmin moiseen pienintä viitettäkään. Asiaan on täytynyt vaikuttaa Vasemmistoliiton viime käänteet. Ehkä hän on viimein ymmärtänyt että sosialismia ei voi rakentaa yksin.

BTW: Laakso esiintyi mieliinpainuvalla tavalla YLE:n digikanavan retrouusinnassa äskettäin: Tapaninpäivän iltamat, vuodelta -72 oli kyseessä. Se sama ohjelma josta Holkeri käveli ulos näytettiin kokonaan. Coctail-keskusteluissa aprikoitiin mm. että kuinkahan sosialismiin siirryttyämme käy ilmaisunvapauden ja tosinajattelijoiden yms. Johon Laakso, 100 %:n tietävästi, vakaumus äänessä kumisten, muodikkaan mod-tukkansa alta: "Kyllä me lähdemme siitä että sosialismissa ei ole oppositiota"

timo kirjoitti...

Heh!

Muistatko Sedis, mitä hommmia Jakke silloin suuren ja mahtavan N-liiton aikana hoiteli?

Harva on pystynyt seisomaan yhtä ryhdikkäästi toinen jalka toisella ja toinen toisella puolen rajaa :)

Jos Laakso tulisi synnintuntoon, hänen pitäisi oikeastaan pyydellä koko ajan anteeksi - kaikilta...