torstaina, maaliskuuta 30, 2006

Hyvä juttu tai sitten ei

Samuli Leivonniemi oli kirjoittanut Helsingin Sanomiin hyvän jutun (30.3. A11). Se kertoi metroasemien huonosta ilmanlaadusta, epäpuhtauksista ja altistuksesta. "Metron hiukkaset ovat suurempia kuin pakokaasuhiukkaset ja koostuvat pääasiassa metalleista. Niiden terveysvaikutuksia ei ole tarkasti tutkittu." Syöpää tulee riittämään: on tässä maassa sentään partikkeleita keuhkoihinsa saaneita metallityöntekijöitä ollut ennenkin.

Olen aina ihmetellyt, miksi saan selittämättömiä yskänkohtauksia maailman metroissa ollessani. Olen luullut syyksi ilmastointia, vaikka nenä on aina välillä kertonut muustakin. En laske allergiakohtauksia mukaan, sillä kissan, koiran ja papukaijan ystäviä vieruspenkeillä riittää. Aikoinaan Tuomarinkylän ohi mennessä laskin kuinka monta sekuntia kestää hevostyttöjen tulosta jatkobussiin ennen kuin alan aivastella takapenkillä. Noin kolme. Allergikko väistelee myrkkypilviä kuin avaruusalus meteoriittejä. Kala-allergikkona puhun joskus ilmassa läpsyttelevistä kalanpyrstöistä, jotka saavat kääntymään lounaspaikan ovelta paremmille apajille.

Mutta metrossa tulee aina välillä yskänkohtauksia. Ei vain Suomessa vaan myös maailmalla. Ja tässä syy. "Herkästi reagoivalle astmaatikolle metroilman epäpuhtaudet voivat Salosen mukaan kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi yskää ja hengenahdistumista." Dosentti Raimo O. Salonen Kansanterveyslaitokselta on varmasti oikeassa. Minä olen siitä yskivä ja ahdistunut esimerkki varsin usein. [Raimo O. on tässä pisteen kanssa. Nauratti, koska elokuvaohjaaja ja kirjailija Raimo O Niemen nimessä sitä pistettä ei ole. Jälkimmäinen on keksitty lisuke. Elämä on differenssiä.]

Mutta kaikki tämmöinen on turhaa. Kaikki on tupakan syytä, nicht wahr? Tupakoivilla kaikki oireistot johtuvat vain ja ainoastaan tupakasta. Ja siitä sinä et koskaan lakkaa huomauttamasta?

6 kommenttia:

P.Nykanen kirjoitti...

Kuvassasi näkyy ilmeinen savuke sormien välissä. Jos olet noin allerginen, jätä ihmeessä tupakka pois.

Sedis kirjoitti...

Arvasinhan minä!

Käsittämätöntä kyllä, elämäni allergikkona on ollut helpompaa tupakanpolton aloittamisen jälkeen.

En tarkoita tätä malliksi muille. Suurempi ongelma kuin se, että poltan, on se, että poltan liikaa. Ja silti voin vielä olla päivän ja kaksikin polttamatta. Viikonloppuisin poltan erityisen vähän. Kapakassa ollessani kuitenkin kaksi askia ja töissäkin käyn tupakalla. Kotosalla en yleensä paljon polttele. Paitsi joskus. Nyt.

Anonyymi kirjoitti...

ja viina myos

Sedis kirjoitti...

Anonymous Alcoholics näyttää saapuneen myös paikalle puhumaan mieliaiheestaan.

Mihinkä se viina pitäisi jättää pois?

Sedis kirjoitti...

Tänään on isän syntymäpäivä. Jos eläisi, olisi täyttänyt 76 vuotta.

Ellei haudalle olisi yli 600 kilometriä pistäytyisin siellä tänään ja saattaisin ottaa naukun. Kaataisin vähän isällekin ja kilauttaisin.

Anonyymi kirjoitti...

Me teemme sen puolestasi. Naukkaan yhden, mutta vain vesilasillisen - isä ymmärtäisi tilanteen minun näkökulmastani.

Käymme haudalla huomenna - isän mielestä hänen oikeana, todellisena syntymäpäivänään

Terv. pikkusysteri