sunnuntaina, heinäkuuta 16, 2006

Helppoa elämää Einsteineilla

Einstein on ollut jo pitkään haukkumasana niille, joilla ei välähtele. Albert Einsteinistakin on sanottu jo melkein kaikki mahdollinen aina huonosta koulumenestyksestä siihen, että kyllä ne hänen aivoituksensa ovatkin varmaan joltakin naiselta peräisin.

Mutta se on uutta, että Einstein olikin varsinainen kukkajamehiläis-tyyppi ja lenteli siis kukasta kukkaan. Vaimot olivat vain joulukoristeita. Tyttöystäviin - ja niitä oli loputtoman paljon - hän suhtautui lähinnä suhteellisuusteorian mukaisesti. Einstein oli komea flirttailija, tasoltaan vaihteleva rakastaja, julma aviomies ja etäinen isä.

Ja kirjoitti "rakkausrunojakin" esimerkiksi Milevalle, unkarilaistytölle, joka opiskeli fysiikkaa:

So crazy with desire,
While thinking of his Dollie,
His pillow catches fire


Ja nyt kun hänen kirjeensä järjestysluvultaan toiselle vaimolle Elsalle ja ottotytär Margotille on julkaistu, hän saa lisää syytöksiä: nyt hän on ajattelematon näitä naisia kohtaan, koska hän kertoo vapaasti omista asioistaan ja tuntemuksistaan; hän rohkeaa jopa valittaa sitä, että hullun lailla rakastuneet naiset ahdistelevat häntä.

Harjoitteluvaiheessa hän kirjoitti ensimmäisestä vaimostaan rakastajattarelleen ja tulevalle vaimolleen, että tämä oli "epäystävällinen, huumoriton olento". Tulevan vaimonkaan, 44, valitseminen ei ollut helppoa Albertille, koska hän ei tiennyt pitäisikö ottaa sittenkin tytär, 20.

Ratkaisu oli looginen: kun tytär sanoi rakastavansa Albertia "vain isänä", äiti joutui naimisiin. Eikä tämäkään jäänyt ainoaksi, kuten Sunday Timesin artikkeli kertoo.

Ja mitä ajatteli Albert Einstein itse: "Gravitaatio ei ole syypää siihen, että ihmiset rakastuvat."

Apropos. New York Timesin (ilmainen rekisteröityminen vaadittaneen) matkakohteena on tänään Helsinki.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

best regards, nice info video editing programs