lauantaina, heinäkuuta 08, 2006

Yksi risti lisää

Ei selvitty kotirannassa tänäkään vuonna ilman hukkumisia. Iltapäivällä uimaan mennyt mies ei palannut eikä toennut elvytyksestä huolimatta.

3 kommenttia:

Sun äitis kirjoitti...

Onko kotirantasi Tuorinniemi (kun sielläpäin kai asut)?

Kaksi vuotta sitten luin aamulla Hesarista, että vanha mies hukkui sillä uimarannalla ehkä ohi ajavan veneen nostattamaan peräaaltoon. Mielessäni ajattelin, että mitä senkin ukon piti rantaan punkea, vaikka vesi oli likaista, kun hirmusateiden vuoksi Vantaanjoki pukkas moskaa Hetsigaan asti.

Sitten puhelin soi. Se hukkunut vanha mies oli kummisetäni. Sairauskohtaus se oli, ei mikään peräaalto, sillä enoni oli erittäin hyvä uimari, palkittu viisiottelija 70-luvulla. Mutta sille rakkaalle rannalle en pariin vuoteen ole kyennyt menemään. Sikäli hyvä, että muutettiin Espooseen.

Noi hukkumiset on aina rankkoja, mutta varsinkin, jos kysymyksessä on lapsi tai nuori.

Sedis kirjoitti...

Muistan. Peräaalloista täällä tosiaan juoruttiin, koska uimarimme viihtyi kuulemma toisten sitä hieman paheksuessa ja jopa kauhistellessa myös merkityn uima-alueen ulkopuolella, välillä rajamerkkeinä toimivissa poijuissa kiinni ollen. Nuoremman miehen kohdalla sitä olisi sanottu uhkarohkeudeksi. Tämä siis kuulopuheiden varassa, enkä mene sitä totuudeksi väittämään.

Liikenne oli tuolloin kovaa, joten kohtuullisen voimakkaita ja korkeita aaltoja oli jatkuvasti tulossa rantaan päin. Liian lujaa uimarannan ohi - näytönhalussaan- ajavia veneitä paheksutaan myös tästä syystä. He aiheuttavat muille todellista vaaraa.

Salmessa on myös voimakkaita pohjavirtauksia, siinä yksi syy uimarannan poijujen sijaintiin. Vajonnutta on vaikea löytää nopeasti, kun virta vie, eikä sieltä ole välttämättä helppo itsekään nousta ylös, jos taju on välillä mennyt tai tietoisuus heikentynyt.

Juoruthan näistä aina kiertävät, lähdettä ei koskaan mainita. Kuten huomasit "tiedotteeni" oli niukka. Tarkoituksella.

HS kirjoitti, että uimarannalla oli paljon väkeä. Se oli totta. Mutta eilen hukkunut 50-vuotias mies ei mennyt uimaan muiden ihmisten keskellä, vaan syrjemmällä olevalta laiturilta, jonne ei rannalta ole juuri näköyhteyttä.

Juorut puhuvat aina näissä yhteyksistä alkoholista. Lehti totesi saman kuin minäkin eilen: se varmaankin tutkitaan, mutta ei kerrota.

Varmin tapa välttyä onnettomuuksilta on toimia varovasti. En tiedä, miksi toisilla on hinku uiden ulapalle, paikkoihin, missä jalat eivät ulotu maahan. Ja vielä yksin. Näin kuumina päivinä omasta elimistöstään, kunnostaan ja taidoistaan kannattaa olla tarkka. Eikä niitä kannata esitellä yleisölle, joka ei niiden esittelyä kaipaa. Poliisiautojen, ambulanssien ja jopa Medi-Helin saapuminen paikalle kyllä herättää ihhimillistä huomiota, mutta myös runsaasti juoruja.

Sun äitis kirjoitti...

Kyllä se eno kuulemma sinne poijuille ui ja niissä roikkui. Yksi olettamus on, että häntä alkoi siinä vaiheessa jo heikottaa, joten jäi sinne hetkeksi huilaamaan ennen kuin ui takaisin laiturille ja hukkui siihen tasan laiturin viereen. Oli ollut pari kuukautta aiemmin aivoverenkiertohäiriön vuoksi Meikussa, kun jalat hävis alta.

Eli tuossa yhteydessä en tunne tarvetta liian lujaa ajanutta veneilijää syyttää, aikuinen ihminen vain arvioi tilansa väärin (siis terveydentilan, alkoholilla ei tässä ollut osuutta, kun eno oli ikänsä absolutisti). Mutta kun ne hurjastelijat nostaa aallot, joihin lapset kaatuu, niin se mua jurppii!