maanantaina, toukokuuta 24, 2004
Mustatahratesti
Printteri päätti tehdä minulle ns. projektiivisen testin. Tehän tiedätte sen psykologisen arviointimenetelmän, jossa tutkittavalle annetaan nähtäväksi standardiärsykkeitä kuten epämääräisiä musteläiskiä ja piirrettyjä kuvia. Minulle kävi niin, että grafologille tarkoittamani upean tekstin sijaan printteri läimi paperille Fibonaccin spiraalin.
Vein sen kuitenkin grafologilleni. Hän selitti käsiään yhteen hieroen, että tämä Herman Rorschachin 1920-luvulla luoman testin tuottama kultainen leikkaus oli minun tapauksessani helppo analysoida. Grafologini selitti minulle, että se ei tarkoittanut hammaslääkärioperaatiota, mikä lamaannutti heti hymyni, vaan se kertoi budjettileikkauksesta, joka on tarpeen viikonlopun kännykkähankintojen vuoksi. Tulostamani Fibonaccin spiraali oli siis oikeastaan juustohöylän symboli, hän korosti ja kertoi heti palkkiopyyntönsä jälkeen lompakkoani vilkuillen, että minun oli ruvettava säästökuurille. "Turhat pois", hän rohkaisi.
Maksoin parin päiväpalkkani verran grafologilleni ja lähtiessäni hän kertoi minulle, että nämä psykologiset arviointimenetelmät ovat aivan arkipäiväisessä käytössä. Esimerkiksi Michael Mooren Cannes-palkinto perustui tälle samalle periaatteelle. Kaikki tunnustavat, että Cannesissa esitettiin tänä vuonna parempia elokuvia, grafologini muistutti, mutta Fahrenheit 9/11 läimäisee katsojan silmille mustetahran, jonka kaikki tunnistavat psykologiseksi luonnekuvaksi maailman mahtavimmasta poliitikosta. Siksi ei ole ihme, että Yhdysvalloissa elokuva on laitettu siellä täällä esityskieltoon.
Grafologini muistutti minulle myös siitä, että kaikkein eniten Mooren elokuvan mustetahratestien kaltaisilla psykologisilla keinoilla kerrotun totuuden julkisuutta pelkäävät ne Disneyn kaltaiset yhtiöt, jotka luottavat pelkän mielikuvituksen voimaan. "Mielikuvitus on hyvä apuväline, mutta helevetin huono renki. Se nimittäin ei pelkää asettua makuulle vaativimmankaan työn äärelle."
Grafologini katsoi vielä kerran printtiäni, pyysi sen arkistoonsa esimerkiksi onnistuneesta analyysistä ja korosti tieteellisen maailmankuvan keskeisyyttä. "Niillä veri punnitaan", hän sanoi. Lopuksi hän halusi antaa ilmaisen neuvon. "Sinun ei ehkä kannattaisi jättää päivätyötäsi tämän printtauksesi perusteella", hän sanoi vakavan näköisenä toinen kulmakarva koholla. "Mutta ei huolta, voisit esimerkiksi alkaa pitää blogia. Se pitää mielenterveytesi kunnossa. Mutta varo, etteivät toiset ryhdy pilkkaamaan sinua. Erityisesti sinun on varottava parodioita. Kyllä siinä on tarpeeksi kestämistä, että maailmalla liikkuu 16 replikaasi, 3 klooniasi, 2 look-alike-kilpailun voittajaa, kaksoisveljesi ja anoppisi. He pitävät huolta puhumisesta. Mutta kirjoittaminen on vain sinun. Älä anna niiden viedä sitä."
Niin minä sitten ryhdyin blogistiksi. Mutta otin vaarin hänen vinkistään tieteellisen otteen suhteen. En perusta kirjoitteluani huuhaalle. Esimerkiksi tämän blogin todellinen tarkoitus on asettaa koko Blogistan projektiiviseen testiin. Sedis-simulaattori tuottaa satunnaisesti standardiärsykkeitä (kuten Teemu Mäki-kirjoitukset, muiden blogien parodiat, meemit ja kiertävät testit) ja sen ärsyttämänä tutkittavien tulee joko kertoa mitä hän näkee epämääräisissä ärsykkeissä tai kuvissa tai tuottaa itse aineistoa piirtämällä tai kirjoittamalla.
Jotta projektiivinen testi onnistuisi, tutkittavien tulee siis joko kertoa mitä hän näkee esiin tuomissani epämääräisissä ärsykkeissä tai kuvissa. Parasta olisi jos hän tuottaisi aineistoa itse joko piirtämällä tai kirjoittamalla omaa blogiaan. Tätä päämäärää vahvistaakseen Blogistanin virtuaalinen keskushallitus on päättänyt rangaistuksen uhalla kieltää blogin ja blogeista pitämisen lopettamisen.
DISCLAIMER:
Oleellista on se, ja tätä ette saa kertoa muille, että minä ja Blogistanin Psykologisen Sodankäynnin Osasto päättelee kuvausten, piirrosten ja kirjoitusten avulla blogistanilaisten persoonallisuutta. Mehän kaikki muistamme, että tutkittava projisoi eli ”sijoittaa” aineistoon omiaan, mitä voimme freudahtavasti sanoa tiedostamattomiksi ominaisuuksiksi. Teemme rutiininomaisesti blogien perusteella myös testejä, jotka tunnetaan esimerkiksi nimillä TAT, Draw-a-person (DAP) ja Wartegg Zeichen Test (WZT). Kaikkea mitä sanotte, voidaan käyttää teitä vastaan.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti