perjantaina, heinäkuuta 30, 2004

Aamuyön erikoiset: vuorossa kiellot

Kun aamuyöllä ei nukuta, on syytä käydä peruslinkkien avulla niille käymättömille korpiteille, joita vain Internetin valtaväylien salaperäisimmät sivupolut voivat meille tarjota.

Ladies and Gentlemen:
Tarjolla tänään KIELLOT


Kieltäkää geenit ry valistaa meitä kaikista niistä geeneistä, jotka amerikkalaiset ovat meille syöttäneet jo 1950-luvulta lähtien ja jotka englanninkielisinä asuvat omissa geenistöissämme tuottaen mm. hikkaa, röyhtäilyä ja piereskelyä.

Veganismi ei tietysti geenimanipuloituja ruokia arvosta, mutta en aiemmin politisoinut asiaa äärimmilleen, ennen kuin luin että heidän elämäntavoistaan ja yksilöllisistä valinnoistaan voidaan johtaa kokonainen lihan kiellon politiikka.

Jokainen meistä on ryhtynyt kuvaamaan digi- ja kännykkäkameroillaan kaikissa niissä paikoissa, jonne järjestelmätykkiä ei jaksanut kantaa eikä voinut piilottaa. Tämä on tietysti valtaisa tietoturvaongelma, kuten kaikki minihameeseen sonnustautuneet härät tietävät. Siksi on vain oikein ja kohtuullista, että Digitoday muistuttaa meitä iskulauseella:
Kieltäkää digikamerat ja mp3-soittimet.

Jokainen meistä on äärettömän eläinrakas kuten kesän ennätyssääskiajoilta hyvin muistamme (sillä paukamat kutittavat vieläkin eivätkä edes läiskinnän tuomat mustelmat ole viheriäästä miksikään muuttuneet). Erityisesti meikäläistä kala-allergikkoa lohduttaa se, että jotkin muutkin ovat ryhtymässä samoille linjoille. Mielipidekirjoittaja nimittäin vaatii täysin oikeutetusti, että Järjettömät kalastuskilpailut on kiellettävä.

Ettei joku luulisi, että olen vain huumorikirjoittaja ja etsin erikoisuuksia, muistutan meidän velvollisuudestamme osallistua ja ottaa kantaa. Tämän suurempaa tukea aidolle kieltopolitiikalle en voi antaa kuin julkaista linkit jossa vaaditaan Ottawan sopimuksen kunnioittamista: Kieltäkää maamiinat

Uskontoelämän piirissä kieltäminen on myös saavuttanut perinteisesti varsin merkittävän aseman asenne- ja muussakin evankelioimisessa. Siksipä ei yllätä että amerikkalainen vaatimus jumalattoman menon kieltämisestä on päässyt kantautumaan Suomeenkin saakka. Asialla kooditaitoiset mormonit, joiden sivut ovat varsin vaikuttavat. Jos ajattelet mormoneista asiattomia, on syytä tutustua syrjintäkieltoon "Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella", sanotaan hallitusmuodossakin.

Jokaisella meistä on myös tietosuojalain nojalla oikeus kieltää yhtä ja toista itseämme koskevaa. Mutta samalla tavalla rajoitukset koskevat sitä, mitä me teemme, mistä osoituksena ovat liikenteen kielto- ja rajoitusmerkit, joita muuten on ainakin yksi tai kaksi useampi kuin tiesitkään.

Jokainen meistä tietää, että tätä kieltoa voitaisiin tarkastella myös filosofisesta vinkkelistä. Ei hätää. Turun yliopiston käytännöllisen filosofian professori Juha Räikkä teki sen meidän puolestamme Aurora-lehdessä 4/2004 otsikolla Kielto kiellon päälle.

Ei kommentteja: