lauantaina, huhtikuuta 23, 2005

Kirjoitellaan

Tämäkin päivä kierii iltaan ja yöhön. Yhden artikkelin sain väsätyksi, komeasti dead line -angstin voittaen: olin unohtanut armeliaasti, että olin luvannut kirjoittaa opiskelijalehteen pienen kirjoituksen elokuvasta ja historiasta, ja minulle soitettiin, kun lehteä jo taitettiin.

Pyysin kaksi tuntia aikaa ja väsäsin jutun. Se oli valmis minuutilleen, hieman ylipitkänä. Pistän sen lehden ilmestyttyä tänne blogintäytteeksi.

Aamulla keskityin lähinnä olemaan hengissä. Keräsin kuitenkin sisunrippeet ja tsekkasin blogilistan: ei se enää päivittele meikäläisiä eikä selittävää yritystiedotetta ole annettu. Liekö muita kiireitä.

Toimituksessa on siis ongelmia ja kvartaali kärsii. Iltapäivällä se sitten hävisi kokonaan ja Kuuluukuttaja julisti salaliittoteoriabloginsa avatuksi.

Pienenä sivutuotteena tässä teknologian ihmemaailmassa Pinserin vanha top-lista luhistuu kuin korttitalo: bloggerblogit katoavat pamauttajista laumoittain. Johonkin pitäisi panna simppeli lista blogeista pystyyn, että näissä tilanteissa voisi käydä kurkkaamassa tutut blogit läpi, vaikka varsinaiset keräilyerät olisivatkin jo ohi.

Sisunrippeitä tarvittiin aamulla siksi, että vietin eilen yllättävän tylsän illan karaokessa. Olin hyvällä tuulella, mikit olivat kunnossa ja meininki ihan cumlaudea, mutta ei vain naksahtanut kohdalleen. Olutkin lähinnä täytti vatsaa. Toivottavasti en ollut rasite ympäristölleni, vaikka en nyt suoranaisesti murjottanutkaan. Kirjantekoviikko vaatii veronsa.

Kirjanteosta tulee mieleen tuorein blogikeskustelu. K. Ellilän Kirjailijan häiriöklinikka tarttui vanhaan virteen fiktiosta ja faktasta sekä niiden sekoittamisesta.

Sinänsä siistin kirjoituksen kommenttipalstalla keskustelu kääntyi sitten siihen, voivatko tohtorit saada aikaiseksi romaaneja.

En tiedä miksi aihe tuntui kovin triviaalilta. Onhan tunnettujen kirjailijoiden tausta monenmoinen eikä tohtori siellä ole mikään äärimmäisen harvinainen poikkeus.

Elias Canetti on aina kuulunut mielikirjailijoihini. Tilastollisesti romaaneja kirjoittava tohtori ei varmasti ole äärimmäisen harvinainen poikkeus.

Mutta mentaalisesti tämä tohtorius on sitten jo isompi paikka.

Kaikkihan tietävät että maisterit voivat kirjoittaa romaani-kategoriaan kuuluvia kirjoja. Tohtorit eivät sitten joidenkin mielestä voi. Tähän varmaankin sopisi jokin sopiva latinankielinen ilmaisu.

Mutta olihan päivällä muutakin. Varmistaakseni haircut-kuukkelin sanottakoon, että en käynyt tänään parturissa - suurta ja laajamittaista ihastusta herättänyt uusi pääni muotoiltiin viime viikonloppuna taitavien saksikäsien ohjailussa. Sen sijaan kokkasin sitruunakanaa pinaattiriisillä, alkuruokana Waldorf-salaattia viime torstain Hesari-ohjetta muistellen (länttäsin siihen tosin cashewpähkinöiden rouheista ilmettä, kun en tiennyt mitä pähkinää siihen pitäisi pistää). Omena ja varsiselleri upposivat kevytmajoneesiin varsin maukkaasti. Nälkä lähti eikä kaduttanut ja kelpasi vaimonkin kadota lauantai-iltojen hupeihin. Tyttöjen kesken aloittavat viininjuonnilla ja lisäsyönnillä: kutsuvat sitä kirjallisuuspiiriksi.

Rähmäsilmäkertomuksiin kyllästyneet voivat käydä Alanin veppilokissa. Siellä tehdään hyvää blogityötä. Sanotaan sitä vaikka kansalaisjournalismiksi tai miksi tahansa sellaiseksi, jota Tiramisun Tira intohimoisesti hylkii, kun hän sanoo, että:

"Blogien merkityksellisyys ja tärkeys on minusta kuitenkin jossain ihan muualla kuin Oikean Median antamassa arvostuksessa tai suuren massan innoittamisessa tai valistamisessa. Hienoa jos joku sitä tekee, mutta minussa se ei sytytä mitään intohimoa."

Minusta blogien "merkityksellisyys ja tärkeys" on juuri noissa asioissa, innoittamisessa ja vähän valistuksessakin, mutta eihän blogien merkitys siihen hupene. Ne ovat enemmän, kuten Kakkukolmikon menestys blogimaailmassa osoittaa.

Lapsi nukkui iltapäivän ja kukkuu ylhäällä vieläkin. Piirteli onneksi sarjakuvaansa Jari Halosen Takaisin ryssiin -elokuvan aikana. Apocalypsen redux menee onneksi yli hilseen, pahimpia kohtia vähän tässä isukkina sensuroin kun tiedän etukäteen mitä on tulossa.

Pitäisiköhän minun alkaa pitää blogipiirejä täällä näinä iltoina? Siitäkin voisi keskustella keskiviikon Kuukkeligaalassa. Näillä näkymin näyttäisi siltä, että pääsen paikalle. Edelliskertainen blogimiittihän jäi väliin vaimon rientojen vuoksi. Että minä olin katkera.

9 kommenttia:

Anna Amnell kirjoitti...

Ehdin laittaa edellisen kirjoituksesi loppuun kommentin, joka kuuluisi tähän.

Tiina Kaarela kirjoitti...

Blogipiirit kuulostavat LOISTAVALTA ajatukselta. Minullakin jäivät pikkujoulut väliin muiden kiireiden vuoksi ja nyt näyttävät jäävän myös Kuukkeli-juhlat.

Blogestania voisi kokoontua kerran kuussa vaikkapa kuun ensimmäisenä lauantaina jossin sovitulla rastilla.

Siis missä tavataan 7.5.?

Hedari kirjoitti...

Hei, toi haircuthan sopii sulle. Waldorf-salaatti onkin hyvää.

Sedis kirjoitti...

Tänään alkupaloiksi täytettyjä paprikoita: kanaa jäi yli, se palasiksi, seesamiöljyssä, valkosipulissa ja soijassa kieritellään ja pinaattiriisin lopun kanssa. Päälle hyvää juustoa.

Paprikapataa possun sisäfileestä on pääruokana.

Anonyymi kirjoitti...

"kun en tiennyt mitä pähkinää siihen pitäisi pistää"

Saksanpähkinää.

Anonyymi kirjoitti...

On kirjoitettava sellainen väitöskirja, josta syntyy kirjailija.

- Prospero

Anna Amnell kirjoitti...

Prosperolle:

Umberto Econ keskiajan filosofian ja kirjallisuuden opinnot ja väitöskirja Tuomas Akvinolaisesta johtivat romaaneihin, joista kuuluisin on Ruusun nimi. Sitä on myyty noin kolme miljoonaa kappaletta.

Mikko kirjoitti...

Mä taas luin ton viimeistä edeltävän lauseen että:

Edelliskertainen blogimiittihän jäi väliin vaimon rintojen vuoksi.

Joka tapauksessa _tuo_ on syy, jota aion vielä joskus käyttää kaikista poissaoloistani.

Sedis kirjoitti...

Siinä täytyy olla lyöntivirhe.