keskiviikkona, huhtikuuta 27, 2005

Närhiä

Siten on sipulit, että tämän vuoden loppuun pitää saada kaksi käsikirjoitusta aikaiseksi. Kollegani Ilkan kanssa jo toista vuotta työstetty Dokumentti- ja lyhytelokuvan historia Suomessa paisui, laajeni ja sikisi niin, että kirja piti jakaa kahtia. Niinpä siitä ilmestyy ensi keväänä ensimmäinen osa, joka yltää vuoteen 1945. Toista osaa teemme sitten kuin Iisakin kirkkoa.

Tämä oli mainittava jo siksi, että vaimo intoili naishistorioitsijoita käsittelevästä kirjasta, joka on kuulemma tänään tullut painosta. Hän on yksi kirjan toimittajista ja jonkun artikkelin kirjoittajakin.

Eilen sitten varmistui vadelmakakkua syödessä kuohuviinin kera, että kirjoitan Valtion elokuvatarkastamon historian. Tuolla nimellä instituutio on toiminut vuoden 1946 maaliskuusta. Joten on siinäkin sarkaa kynnettävänä, vaikka sainkin luvan käyttää kepeätä otetta ja välttää pönäkkää instituutiohistorian raskasta perinnettä.

Loppuvuoden aikana nämä on tehtävä valmiiksi. Eli pinoon ja poikki.

Mottohan voisi olla vaikka Matti Kassilan kommentti elokuvasensuurista: "Se vei meiltä hampaat, lompakon ja sukupuolielimet."

[Päivitin Sediksen elokuvablogin. Käykääpä katsomassa.]

Ei kommentteja: