sunnuntai, huhtikuuta 03, 2005

Tyhjä olo


"April is the cruellest month, breeding
Lilacs out of the dead land, mixing
Memory and desire, stirring
Dull roots with spring rain.
Winter kept us warm, covering
Earth in forgetful snow, feeding
A little life with dried tubers."

T.S. Eliot. The Waste Land. 1922.

"Huhtikuu on kuukausista julmin, kasvattaa se
Syreeneja esiin maasta kuoleman, ja sekoittaa se
Muiston sekä halun, ja ravistaa se esiin
tylsät juuret kevään sateellaan.
Talven ajan piti meidät lämmössään, ja peittää
Maankin lumeen huonomuistiseen, ja syöttää
Pienen palan elämää myös kuivuneisiin mukuloihin juurten.",

(käännös: Sedis [Lauri Viljasen raiskauksen täysin unohtaen]

En tiedä mitä kirjallisuustieteilijät ovat tästä sanoneet, mutta minulle se kertoo talven pitkien kuukausien aiheuttamasta tylsämielisyydestä ("dull roots"). Biologisella tasolla luonto herää keväällä nopeasti henkiin, mitä vastaa kirjailijalla ainoastaan ryyppääminen ("mixing", "stirring"). Arvata sopii että luonnon muutos on todellisempaa, nopeampaa ja tyydyttävämpää. Siksi huhtikuu on kuukausista julmin.

Tietysti kyse on myös seksistä. Eliot sanoi antropologi James Frazerin teoksen The Golden Bough (1911-15) olleen yksi hänen innostajistaan eikä tuntematon ollut myöskään Jessie L. Westonin teos From Ritual to Romance (1920).

Myytti hedelmällisyydestä, kasvullisuudesta ja niihin liittyvästä uudistumisesta on oleellista mieskuntoisuuden saavuttamisessa (uudelleen). Tämä kytkeytyy kristilliseen perustarinaan ylösnousemuksesta ja Graalin maljan etsimisestä: niiden oleellinen piirre on ikuisen nuoruuden lähde. Näin syntyminen, kuoleminen, uudelleensyntyminen ja mieskuntoisuus ovat kytköksissä runon avaamisessa seksuaalisuuteen. Myyteillä ja seksillä on yhteys, jota runoilijat eivät halunneet jättää käyttämättä.

Waste Landin avainsymboleja on Westonin esille tuoma legenda "kalastajakuninkaasta", joka kärsii impotenssista - se aiheutti myös kuninkaan valtakunnan "sateettomuuden" ja "kuivuuden". Kuivuuden vastinpari on vesi, joka psykoanalyyttisesti ymmärtäen on aina ollut tekemisissä myös kuoleman ("hukkuminen") kautta sukupuolisen kanssakäymisen menettämisen ja ennen muuta siihen liittyvän pelon kanssa. Terveisiä vain kaikille unessa hukkujille. Pelkääkö pankinjohtaja ryyppäämisen johtavan impotenssiin ja juo siksi vain kahvia Hofgartenissa.

Ja sitten Marie pitää kiinni. Ja niin sitä mentiin.

Ei kommentteja: