Sanomalehdet saattoivat tänään kirjoittaa Urho Kekkosen (1900-1986) kirjallisen tuotannon digitoinnin tuloksista. Esa-Pekka Keskitalo ja Pasi Kurvinen kirjoittivat asian käytännöllisestä toteutuksesta ja linjauksista Tietolinjassa 2/2004 journalistisesti hurmaavalla otsikolla Urkki tapaa Dorian. ENCompass-ohjelmiston käyttöönotto etenee hyvää vauhtia. Se kannattaa taustaksi lukaista tuosta otsikosta huolimatta.
Yliopiston kirjasto pitää siis erityistä digisivustoa edelleen selkäpiitäriipivällä otsikolla Kansalliset merkkihenkilöt, johon on nyt sijoitettu ensimmäinen kohde, nimittäin Urho Kekkonen. Ihminen ja valtiomies. [Huokaus! Kuka näitä otsikoita "keksii" - se sama, joka on antanut elokuville hassuja nimiä jo vuosikymmeniä sitten?]
Onneksi tuohon otsikon uhkaamaan valtiomiesnäkökulmaan ei ole pitäydytty, vaan mukana on muitakin UKK:n kirjallisia rooleja.
Irma Stenbäckin artikkelissa (HS, 19.4.2005, C7) on sanottu olennainen: "UKK-aineisto käsittää Kekkosen eri elämänvaiheissa, yhteiskunnallisena vaikuttajana, päätoimittajana, urheilujohtajana ja valtiomiehenä kirjoittamia kirjoja, puheita, virallisia ja henkilökohtaisia kirjeitä sekä nimellä ja nimimerkillä julkaistuja kirjoituksia."
Digisivusto puolestaan kertoo: "Aineisto sisältää Urho Kekkosen eri elämänvaiheissa ja eri tehtävissä (yhteiskunnallisena vaikuttajana, päätoimittajana, urheilujohtajana ja valtiomiehenä) kirjoittamia kirjoja, pidettyjä puheita, virallisia ja henkilökohtaisia kirjeitä sekä "nimellä ja nimimerkillä" julkaistuja kirjoituksia."
Kuten näemme, toimittaja on tehnyt työtään lukijalle myönteiseen suuntaan. Sama koskee digisivuston muutakin esittelytekstiä, josta Stenbäck on oikolukemalla saanut ihan sujuvan juttutekstin kokoon.
Miksei "kansalliskirjasto" käytä toimittajia oikolukemaan suosituiksi tarkoitettujen sivujensa tekstiä vaan tyytyy kankeaan, ontuvaan ja epäselvään virkamieskieleen?
Sen sijaan HS/Stenbäck unohtaa mainita yhden olennaisen asian, vaikka pistää linkin aineistoon juttuunsa. Vapaa käyttö ei nimittäin tarkoita välttämättä maksuttomuutta: "Aineisto on saatavana kokoteksteinä, jotka ovat käytettävissä sekä suoraan DORIA-dokumenttiarkistossa että ARTO-tietokannan viitteisiin linkitettyinä. Dokumenttiarkistoon on vapaa pääsy. ARTO-tietokanta on maksutta käytettävissä yliopisto-, ammattikorkeakoulu- ja yleisissä kirjastoissa sekä useissa tutkimuslaitoksissa (maksullinen käyttö ks. käyttöehdot)."
Tri Ari Uino, Otava ja Urho Kekkosen perikunta ovat luovuttaneet ja ilmeisesti luopuneet kertaluonteisesti kaikenlaisista immateriaalisista oikeuksista salliessaan tämän digitointihankkeen. Karhea käden taputus kulttuurityölle. Tekijänoikeudet ovat tietysti yhä perikunnalla, joten "be careful out there on the Internet".
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti