maanantaina, lokakuuta 10, 2005

Kekkonen elokuvasta

Testasin Urho Kekkosen arkiston hakuominaisuutta. UKK näyttää kirjoittaneen elokuvista vain kerran, minkä lisäksi hän käytti kaksi - järkevää - puheenvuoroa eduskunnassa 1938, kun siellä käsiteltävänä oli elokuvien ennakkotarkastuslaki, joka muuten kaatui. Laki saatiin aikaiseksi 1945, ja valtiollinen elokuvatarkastus alkoi maaliskuun 1. päivänä 1946.

Mutta kerran nuorna miesnä vuonna 1919 Urho Kekkonen näyttää kirjoittaneen elokuvastakin. Hämmentävän konservatiivinen näkökulma: elokuvat edistivät hänen mukaan rikoksia. Tätä argumenttia käytettiin vielä 1950-luvulla elokuvia kiellettäessä. Mutta kyllä Kekkonen ajan tasalla oli. Juuri nämä asiat olivat pinnalla vuoden 1920 molemmin puolin.

"Kannattavimpia laitoksia Suomenmaassa lienevät elävienkuvien näyttämöt. Vaikka jalostavammat taidetilaisuudet olisivat aivan tyhjät ihmisistä, niin varmaa varmemmin ovat elävienkuvien teatterit pukaten pakaten täynnä huvitushaluista väkeä. Räikeät ilmotuslehtiset näyttämöiden ovissa houkuttelevat jännitysohjelmineen sisälle yleisöä, jolle tällaiset taidetilaisuudet ovat kylliksi jalostavia ja monellekin ainoata hengenravintoa. Varsinkin kasvava nuoriso, koululaiset y.m. ovat elävien kuvien innokkaimpia kannattajia. Joka ainoan saatavissa olevan ohjelman käyvät he katsomassa, eikä mies ole mikään joka ei ole nähnyt viimeistä Chaplin-hulluttelua tai Jerryn seikkailua. Jännittävät rikosnäytelmät menevät pikkupoikiin kuin häkä ja monet kerrat, poikasten ryhtyessä rikospuuhiin ja niiden sitten paljastuessa, on selville saatu, että alkusysäyksen lainvastaisiin hankkeisiinsa ovat poikaset saaneet elävistä kuvista.

Elävien kuvien merkitys on sentään sangen suuri, jos sen tarjoamat apuneuvot asetettaisi hyödyllisen toiminnan palvelukseen. Opetusvälineensä olisi se mainio ja monissa muissa suhteissa on se sangen suureksi hyödyksi.

Ne rahasummat, jotka ulkomaille menevät filmien ostoon, eivät ole vallan pienet. Nyt ovat sentään eräät näyttämötaiteilijamme ja liikemiehemme perustaneet suuren filmausosakeyhtiön, jonka aikomuksena on valkoiselle kankaalle toimittaa kotimaisen kirjallisuutemme parhaita tuotteita. Tarkotus on aivan ensiksi filmata Seitsemän veljestä ja Pohjalaisia. Kotimaiset maisemamme ja luonnonnähtävyytemme aikoo yhtiö myöskin saattaa ulkomaalaisten nähtäviksi elävissä kuvissa. Täten tahdotaan tehdä isänmaamme tunnetuksi ulkomailla ja samalla vähennetään jossakin määrin tuontia ulkomailta. Yritys on näinollen sangen kannatettava ja toivottavasti siitä tosi tulee."

Ei kommentteja: