lauantaina, lokakuuta 08, 2005

Ydinaseohjelmia

Guardian julkaisi lauantaina uutisen, jonka mukaan yli 360 yksityistä yritystä, yliopiston osastoa tai hallituksen organisaatiota kahdeksassa eri maassa, on paljastunut MI5 eli brittitiedustelun asiakirjan mukaan joko ydin- tai muita aseohjelmia toteuttaviksi tahoiksi joko suoranaisin tavara-, teknologia- tai teknologiatiedon hankinnan kautta.

Listan laajuus yllätti, sillä se osoittaa maailman asekaupan suuremmaksi kuin mitä on julkisesti odotettu. Konkreettisena toimena MI5 varoittaa yrityksistä, joiden kotipaikka on Iran, Pakistan, Intia, Israel, Syyria tai Egypti sekä pyytää olemaan varuilla Yhdistyneiden Arabiemiraattien yritysten kanssa, koska ne voivat toimia peiteyrityksinä asekaupalle. Peiteyrityksiä on havaittu myös maltalaisten ja kyproslaisten yritysten joukossa.

Lista on tarkoitettu ennen muuta brittiyhtiöille, jotta ne välttäisivät asioimasta niiden kanssa. Mukana jo kaksi vuotta sitten kompiloidulla 17-sivuisella listalla on myös Pakistanin hallituksen alainen diplomaattinen toimisto ja 94 muuta pakistanilaista organisaatiota ja hallituksen elintä, joiden arvellaan auttaneet maan ydinohjelman toteuttamisessa.

Lista julkistettiin juuri kun Atomienergiakomissio ja sen johtaja Mohamed ElBaradei sai Nobelin rauhanpalkinnon aseriisunnan vauhdittamiseksi ja ydinaseiden levittämisen estämiseksi "sekä valtioiden että terroristiryhmien" käsiin.

Iranilaisia organisaatioita listalle mahtuu 114. Heidän sanotaan hankkineen ydintietoutta, kemiallisten ja biologisten aseiden sekä ohjusteknologiaa. Myös egyptiläisen yksityisen kemian alan yrityksen sanotaan havitelleen ydintaseohjelmaa muistuttavaa teknologiaa, samoin kuin Syyrian atomienergiakomissio. Israelilaisia organisaatioita listalla on 11, intialaisia toimielimiä 73, kaikilla mielessään ydinaseohjelmat.

Pakistanin diplomaattinen edustusto sanoi väitteiden olevan roskaa. Yhdistyneiden arabiemiraattien edustus totesi heidän aina toimineen läheisessä yhteistyössä brittiviranomaisten kanssa.

Lehti tarjoaa myös joukon erikoisjuttuja asekaupasta maailmalla.

2 kommenttia:

Johan W kirjoitti...

Ihan rehellisesti Sedis1 Pitäisikö meidän olla tästä hämmästyneitä?

Sedis kirjoitti...

Ei. Suu auki -hömelöinti ei ole koskaan edistänyt mitään asiaa tässä maailmassa.