tiistaina, huhtikuuta 18, 2006

Blogosfäärin tila

Technoratin Dave Sifry on analysoinut blogosfäärin tilaa, kuten hänellä on parin kuukauden välein tapana. Technorati tunnistaa nyt 35,3 miljoonaa blogia, joten käyrä on ennallaan. Sfääri tuplaantuu kuuden kuukauden välein. Tämä on toteutunut viimeisen 42 kuukauden ajan. Blogosfääri on nyt 60 kertaa suurempi kuin se oli 3 vuotta sitten.

Technorati jäljittää 75 000 uutta blogia joka päivä. Vanha argumentti monista lopettaneista alkaa olla jo mauttomaksi purtu luu. 15,5 miljoonaa bloggaajaa jatkoi vielä kolme kuukautta aloittamisensa jälkeen. Luku on nousussa, kolme kuukautta sitten aktiiveja oli 13,4 miljoonaa. Vähintäin viikoittain kirjoittavia bloggareita on 3,9 miljoonaa. 9 % uusista blogeista on spämmiä.

Tracback-ominaisuutta hyväksikäyttävän perinteisen spämmin lisäksi uusin keksintö on sping: se tarkoittaa spammiblogin lähettämää ping spammiä eli järjestelmää, jossa blogi lähettää kymmeniä tai satoja pingejä laillisesta lähteestä lyhyessä ajassa huolimattomasti konfiguroitua softaa hyväksi käyttäen niin, että lähde vaikuttaa tuoreelta. Suomeksi tuo voisi olla vaikkapa spingi. Joku voisi selittää sen kommenteissa selvällä suomella, kun en oikein tuota tajua.

Tuon linkatun Wikipedia-artikkelin lopussa on lista erilaisista spämmityypeistä englanniksi. Sifry mainostaa blogissaan jälleen kerran uutta alan termiä: hän ehdottaa, että spämmien aiheuttamaa häiriön keskittymää kutsuttaisiin termillä sporms (lyhenne termistä spam storms). Sehän on suomeksi tietysti spämmimyrsky. Spärsky?

Ei kommentteja: