torstaina, huhtikuuta 27, 2006

Eurovisio

Eurovision laulukilpailut lähenevät. Mutta mikä on Eurovisio? Sen selvittämiseksi on lähdettävä hieman kauempaa. Euroopan yleisradioliitto (EBU) on vuonna 1950 perustettu voittoa tavoittelematon radio- ja televisioyhtiöiden ammatillinen liitto. Sen kotipaikka on Sveitsin Geneve. EBUn tavoitteena on sen sääntöjen mukaan palvella jäsentensä etuja kuvaohjelmia koskevissa kysymyksissä sekä oikeudellisissa, teknisissä ja muissa kysymyksissä. Erityisesti sen tehtävä on edistää radio- ja televisio-ohjelmien vaihtoa. EBUn on sääntöjensä mukaan edistettävä kaikkia muitakin yhteistyömuotoja sen jäsenten välillä ja muiden yleisradioyhtiöiden tai niiden ryhmittymien kanssa sekä avustaa sen varsinaisia jäseniä neuvotteluissa tai neuvotella itse niiden pyynnöstä niiden lukuun.

Eurovisio puolestaan on Euroradion ohella järjestelmä, jonka välityksellä EBUn varsinaisten jäsenten välinen ohjelmien vaihto pääasiallisesti tapahtuu. Se perustettiin vuonna 1954. Sen avulla toteutetaan olennainen osa EBUn tavoitteista.

Eurovision ensimmäiset lähetykset viitoittivat suunnan. Vuonna 1956 lähetettiin Monacon prinssi Rainierin häät Grace Kellyn kanssa. Uutisvaihto EBU:n televisiojäsenten kanssa aloitettiin 1958. Vuonna 1961 saatiin ensimmäinen suora lähetys Venäjältä, kun Eurovisio välitti kosmonautti Juri Gagarinin paluun avaruudesta maan pinnalle. 1962 taivaalle singottiin Telstar, jonka avulla voitiin luoda linkki Eurovision ja Yhdysvaltojen välille. Sitä kautta Eurooppaan välitettiin mm. presidentti JOhn F. Kennedyn hautajaiset. Vuonna 1969 lähetettiin pisin Eurovision lähetys. Se tulikin sitten jo kuusta. Onko seuraava virstanpylväs Mars?

EBU:n Eurovisio-sivulta löytyy videolinkki Eurovision historiaan. Video on 16 min 25 sekuntia pitkä.

EBUn säännöissä sanotaan: "Eurovisio on EBUn järjestämä ja koordinoima televisio-ohjelmien vaihtojärjestelmä, joka perustuu jäsenten sitoumukseen tarjota toisilleen vastavuoroisesti [--] niiden kansallisella alueella järjestettyjä urheilu- ja kulttuuritapahtumia koskevia aineistojaan siltä osin, kuin ne mahdollisesti kiinnostavat muita Eurovision jäseniä mahdollistaen näin sen, että jäsenet yhdessä tarjoavat kansallisille katsojakunnilleen korkealaatuista palvelua näillä aloilla."

Eurovision jäseniä ovat nykyisin EBUn varsinaiset jäsenet sekä näiden jäsenten yhteenliittymät. Kaikki EBUn varsinaiset jäsenet voivat osallistua järjestelmään, jonka puitteissa hankitaan yhteisesti esimerkiksi kansainvälisten urheilutapahtumien Eurovisio-oikeuksiksi kutsuttuja televisiointioikeuksia ja jaetaan ne, minkä lisäksi jaetaan myös niihin liittyvät kustannukset.

Tämän rautaisen tietoannoksen jälkeen voimmekin siirtyä pääasiaan - emme suinkaan tällä kertaa siinä mielessä kuin Hiski Valentin Vaalan elokuvassa Kaikki rakastavat (1935). [Tähän ei edes PA pysty. Heitää referenssin, jota kukaan ei tajua, vain jotta saisi hihitellä itse.]

Olkaapa hyvä. Aftonbladet tarjoaa yksitoista tämänvuotista Euroiskelmää. Suomen edustaja Lordia on muutenkin haastateltu laajasti lehdissä. Kysyttäessä mikä olisi biisin nimi, jos Lordi esiintyisi yhdessä Ruotsin edustajan Carolan kanssa, vastaus oli "Latex meet Botox". Ruotsalaiset ovat muuten tekemisissä tavalla tai toisella ainakin Maltan, Viron, Belgian ja Sveitsin kappaleiden kanssa.
Euroviisubiisejä 11 kappaletta

Ei kommentteja: