Päivän mielenkiintoisin juttu Hesarissa (HS 22.4.2006, D10) oli Nuorten postissa. Nimimerkki Sunrise 92 kertoi nykykoulun arvojärjestyksen (pääkaupunkiseudulla).
Kaikki tytöt voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Pissiksiin, taviksiin ja jätöksiin. Pissiksillä on piikkikorkokengät ja ne polttavat tupakkaa. Tavikset on kauniita, hyväkäytöksisiä ja saavat todistuksiin numeroita erinomaisen ja hylätyn välillä.
Jätöksiin kuuluvat nörtit ("koko ajan tietsikalla, osallistuu shakkikerhoon, lukee koko ajan ja on isot silmälasit" määritteli tytär), hike ja hylkiö.
Hylkiön nyt arvaa, mutta mikä on hike? Onko se sama kuin hikari tai hikipinko eli pinko?
Pojat jakautuvat myös kolmeen. Kovikset ja söpöt muodostavat suuresta julkisuudesta nauttivat ryhmäkunnat. Kun he lähestyvät, jätökset luovuttavat paikkansa suosiolla.
14 kommenttia:
Googlailin vähän ja keskustelupalstalta "En tiiä,et oonko hikke. Mä saan kokeist yleensä 8,9, tai 10.Mut luen niihin noin 3 tai neljä päivää puol tuntii- tunti päivässä (riippuu koealueesta.)
Sain viime vuon stipendin luokan parhaast keskiarvosta n.9,2. Mut eipä ope anna mitää erityistehtävii,paitsi saattaa kysyy vähä vaikeemman asian.Mua sanotaa joskus hikuks,mut vaa leikiltee.Mut silti se ärsyttää!!! Joskus hikuna olemisesta on hyötyy,joskus ei. Oon silti tyytyväinen koulunkäyntiini!!! ja aion jatkaa saman lailla!!!"
Eli hike = hikke = hiku = hikipinko = pinko
Puhelimitse sain tietoa myös "ernuista": kyse on erilaisista nuorista, joka voidaan todentaa joko aatemaailman tai pukeutumisen avulla.
Kiiltävästä tykkäävät pukeutuvat glamour-asusteisiin: heitä kutsutaan glämmeiksi (glämmi).
Antaas tulla lisää...
Markkina-arvoteorian totuus osoittautui taas kerran ruostumattomaksi teräkseksi, jota on turha uhmata.
Mikä on Pissis?
lyhyttä, napakkaa määritelmää kaivaten, kommentoi timo
pissiksistä huumorisaitti
http://www.pissismi.org/pissis.php?sivu=etusivu
Vaimon kanssa ihmeteltiin, eikö pojissa ole taviksia. Niitähän suurin osa koulujen poikapuolisista oppilaista kuitenkin on.
Hylkiö oli kiinnostava kategoria, koska se selvästi kattoi eniten erilaisia ihmistyyppejä (navetalle haisevat maalaiset, oudosti kikattavat liian lyhyet tytöt, hyypiöt, HalpaHallista vaatteensa ostavat, liikaa tietävät syndroomaatikot jne.) (Luokittelu tehty omien kouluaikaisten kokemusten perusteella.) Mietin vain, mitä ovat ne, jotka kieltäytyvät kuulumasta mihinkään ryhmään. Vapaaehtoiset hylkiöt? Myönnän itse kuuluneeni näihin. (Ja tämä tarkoittaa sitä, että vastaava hierarkia oli täyttä totta jo 1980-luvulla.)
juttelin juuri nuorisoon kuuluvan siskoni kanssa ja sain kuulla ensi kertaa sanan ernu (=erilainen nuori, kuten itsekin tiesit). ernu-tytön tunnistaa kuulemma lähes kokomustista asuista, joissa on jokin kirkkaanvärinen yksityiskohta (esim neonpinkit sukkahousut) ja hiuksissa sama kuvio (mustaksi värjätty tukka pinkeillä korostusraidoilla). eli sitten vaan ernuja bongaamaan!
Minun kouluaikoinani oli oppilaiden luokitusjärjestelmässä lähinnä vain tavikset ja hyvien perheiden reippaat sportti-uskikset. Minä olisin nykyään luokassa täysnörtti ja hike, mutta vielä 80-luvulla ei moisia kategorioita ollutkaan, vaan olin luokkani sosiaalisessa keskiössä.
Tuo dominanssihierarkia on pitkälti tuontitavaraa, ja omaksuttu amerikkalaisista (nuorten)elokuvista. Vai onko suomalaisissa kouluissa muka shakkikerhoja? Veikkaanpa, ettei ole. Jenkkikoulussa shakkikerhoon kuuluminenhan on se, mikä erottaa nörtit muista.
Shakkikerhomääritelmä tuli siis tyttäreltäni, 9 vuotta.
Niin, tiedän, mutta onko tyttäresi koulussa oikeasti shakkikerhoa?
Kyllä shakkia pelataan, vaikka kerhoja ei kouluissa olisikaan. Vaikka trooppi tuli jenkki-tv-sarjasta, diskurssi on olemassa. Tiesin kyllä kouluaikoina yhden jätkän, joka oli suosittu, urheilija ja pelasi shakkia. Ja oli vielä ihan fiksu! Siis oikeasti fiksu ihminen!
Hike oli ennen vanhaan hikke samalla tapaa kuin psyka oli ennen vanhaan psykka – ja blogaaja bloggaaja.
Ernulla tarkoitetaan myös "erilaisia" nuoria, jotka haluavat olla erilaisia vaihtamalla esimerkiksi tyyliään. Näitä "erilaisia" onkin sitten jo monta samanlaista ja lopulta "erilaiset" ovat massaa ja "tavikset" erilaisia.
Juri kirjoitti: "...ja pelasi shakkia. Ja oli vielä ihan fiksu! Siis oikeasti fiksu ihminen!"
tarkoittaako tämä että on outoa että shakkia pelaavat ihmiset olisivat fiksuja? :D
Lähetä kommentti