sunnuntai, maaliskuuta 04, 2007

Tyylikysymyksiä

Tyylikysymykset ovat aina hankalia. On olemassa paljon ihmisiä, jotka haluavat puuttua toisten tyyleihin.

Oman vapautensa he toki mieluusti sallisivat, erityisesti sanan. Huomio kohdistuu useimmiten muihin kuin itseensä.

SAK:n vaalimainokset mässäilevine porvarikarikatyyreineen ovat herättäneet yllättävän paljon huomiota. Se on selvää, että sananvapauden puitteissa nuo satiiriset kuvat on luotu.

Nämä vaalimainokset tuovat oikeastaan ensimmäisen kerran mainoksen keinot politiikkaan. Politiikkaa siis tehdään samoilla ehdoilla kuin mainontaa. Tulos on tämän kaltaiselle mainokselle tyypillinen, ne puhututtavat.

Minusta on kummallista, että muutaman demarikansanedustajan arviointikyky on niin heikko, että näistä mainoksista halutaan sanotua julkisesti irti.

YLE:n uutisen mukaan Gustafsson haluaa siirtää "abstraktisen mielikuvamainonnan naftaliiniin". Gustafsson sanoo, ettei kärjistetty mainos "valitettavasti toimi olleenkaan" eikä kannusta ketään äänestämään, sillä se herättää pahaa mieltä. Tamperelaisedustaja muistuttaa että demarien perustajissa oli paljon itsenäisiä pienyrittäjiä, suutareita ja räätäleitä.

Se kyllä olisi pitänyt huomata, että mainos ei kyllä pienyrittäjiin päin viittaa mitenkään. SDP:n varapuheenjohtaja Gustafsson laajentaa mainoksen alluusiokenttää turhan pitkälle.

Nyt valituskuoroon ovat yhtyneet myös demariedustajat Arja Alho ja Minna Lintonen.

Alho sanoo, että mainos loukkaa hyviä tapoja, koska "mainostoimistossa on nyt mopo karannut käsistä" ja muistuttaa sivistysvaltiossa minimipalkkalainsäädäntö, irtisanomissuoja ja turvalliset työsuhteen ehdot ovat itsestään selviä. Hyvien tapojen vastaisuudesta puhuminen muistuttaa takavuosien sensuurimentaliteettia. Ei hyvä.

Arjalle tiedoksi että ne eivät ole. Asiaa voi kysyä mistä tahansa ammattiliitosta.

Kun Alho sanoo, että "ammatillisen ja poliittisen työväenliikkeen ei pidä kaivaa tälle sivistykselle hautaa", on kyse jo käsittämättömästä väärinymmärtämisestä. Eivät nuo railakkaat televisomainokset sivistykselle hautaa kaiva sen enempää kuin nakkimakkaramainoksetkaan.

Edustaja Lintonenkin pitää mainosta "irvokkaana". Hän haluaa sanotua irti mainoksesta mielessään ajatus siitä, että työn ja pääoman liitto on se, millä Suomi menee eteenpäin. "Mainoksen yrittäjiä loukkaava tyyli on ylilyönti", Lintonen sanoo.

Lintosellakin on halu laajentaa mainoksen majakovskilainen porvari koskemaan kaikkia yrittäjiä. Tähän tuskin on tarvetta. Ja sitä paitsi. Jos mainos loukkaa, kyse ei ole vain ylilyönnistä.

Nyt vain kaikki porvarit ilmoittamaan, että mainos loukkaa heitä. Saadaan nauraa lisää.

"Ananasta ahmi, hotkase pyy. Loppusi porvari lähestyy". Vladimir Majakovski runokokoelmassaan "Pilvi housuissa".

12 kommenttia:

Annimaria kirjoitti...

Niin, mitä olikaan tapana sanoa koirista ja kalikoista ja jostain sellaisesta. Tulipahan vaan mieleen.

Jari Sedergren kirjoitti...

Niin, meillehän tulee mieleen mitä milloinkin. Tämä on selvästi tyypillinen tapaus siitä.

SAK on sitten vetänyt mainoksensa pois.

Hurma kirjoitti...

Mutta onhan tässä hölmöä se, että kun ammatillinen työväenliike on tässä maassa vaikuttanut jo yli sata vuotta, niin sillä on vihollisenaan yhä tuommoinen mainoksen moukka.

Eikö ammattiyhdistysliike ole saanut mitään aikaan!

Jari Sedergren kirjoitti...

Satiirihan se oli. Onko se niin vaikea tajuta?

Linkki ei siis enää toimi, koska SAK on poistanut videot verkosta.

IDA kirjoitti...

"Hyvien tapojen vastaisuudesta puhuminen muistuttaa takavuosien sensuurimentaliteettia. Ei hyvä."

Muistaakseni olit itse ensimmäisten joukossa "tuomitsemassa" jostain mystisestä mahometista tehtyjä, leppoisia pilakuvia juurikin täsmälleen samalla perusteella.

Jari Sedergren kirjoitti...

Miksi nuo lainausmerkit?

Jari Sedergren kirjoitti...

Unohtui sanoa, että muistat väärin.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän se printtimainos ainakaan kuvaa porvaria, vaan ilmeisesti hovimestaria, eli mainos kuvastaa ammattiyhdistyksen kriisiä, jossa SAK ja PAM ovat joutuneet vastakkaisille puolille. Telkkumainosta en ole nähnyt.
Kuva on edelleen näkyvillä blogillani.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Gustafsson nokkelana miehenä lienee haistanut puolueensa isot tulevaisuuden haasteet. SAK:n tyyppinen ammattijärjestöpolitiikka on meillä vähitellen tiensä päässä, kun Kiina-ilmiö vie suorittavan teollisuustyön työpaikat jonnekin, missä ideologia ja talousjärjestelmä eivät juuri ay-toimintaa suvaitse. Jos ja kun SDP haluaa olla edelleen vallankahvassa, sen on pikkuhiljaa irtauduttava vielä viime vuosikymmenellä - 1940-80-luvuista puhumattakaan - tärkeästä SAK-kytkennästä ja ay-politiikassa otettava esim. "STTKlaisempi" ja ennenkaikkea yrittäjämyönteisempi suunta. Kääntöpuoli on se, että siirtymävaiheessa moni pitkän linjan kannattaja tuntenee itsensä puolueen hylkäämäksi.

Viittaukset 1800-1900-lukujen taitteen käsityöläisiin ovat aika hyvä poliittinen veto. Jatkossa yhä useampi SDP:n potentiaalinen kannattaja hankkinee itse oman työnsä rahoituksen, toimi sitten yrittäjänä tai projektityöntekijänä. Tässä äänestäjäsegmentissä kalastelee jo monia muita ryhmiä alkaen Kokoomuksesta "puisto-osastoineen" ja päättyen vasemman äärilaidan prekariaattikaartteihin, joten SDP tuskin uskaltaa enää kauaa laskea paljonkaan yhä vähenevän teollisuustyöväestön (ja joltisenkin osan niinikään harvenevasta valtion ja kuntien virkamieskunnasta) varaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ida, minulla tuli ihan sama juttu mieleen.

Nuo mainokset olivat minusta hauskoja vaikka en demari olekaan. Eipä olisi kannattanut moisista hermostua.

Veikko

Anonyymi kirjoitti...

Eläköön sananvapaus - kuolema pettureille:

Julkaistut pilapiirrokset olivat loukkaavia suurta maailmanosaa kohtaan, eikä sananvapauden tärkeimpiin tehtäviin kuulu puolustaa loukkaavuutta missään muodossa. Näiden pilakuvien julkaiseminen ensin Tanskassa ja sitten Norjassa oli ilmiselvä provokaatio ja nyt tuota provokaatiota levitetään sitten joka mediassa kaikkialla maailmassa.

Tyylikysymyksiä:

Se on selvää, että sananvapauden puitteissa nuo satiiriset kuvat on luotu.

Tekopyhien takinkääntäjien vinha perä.

Jari Sedergren kirjoitti...

Ei sitten näemmä eroa tunnisteta.