lauantaina, helmikuuta 04, 2006

Eläköön sananvapaus - kuolema pettureille

Kirjallisesti kunnianhimoinen Ikkuna-Iines mainittiin Parnassossa ja spontaanina ihmisenä hän erehtyi ilakoitsemaan asiasta.

Sananvapauttaan kuin nuijaniskuin puolustava Blogisanomat kiiruhti kommenttiosastolla pamputtamaan Iineksen ilmeen tasalukemille.

Katsotaan nyt toverit, millaisen pilakuvan arvon toimittajat "draamakuningattareksi" nimeämästään Iineksestä piirrätyttävät seuraavaan numeroonsa. Olisiko Iines pukeutunut siinä kielipoliisiksi ja hänen turbaanistaan sojottaisi palava pommi. Sen verran ärtyisiä Blogisanomain toimittajat ovat viime aikoina olleet milloin mistäkin syystä. Onko pyyteettömässä työssä Internetin blogiavaruudessa seikkailevalla sankaritoimittajakaksikolla uupumusta ilmassa? Ei muuta kuin Tanskan lippu selkään ja aavikolle kokemuksia hakemaan!

Matti Vanhanen valmistautuu Euroopan pääministeriyteen ja matkustaa keskustelemaan äveriään emiirin luokse Kuwaitiin keskustelemaan sananvapaudesta ja "sivilisaatioiden törmäyksestä", kuten hän halusi itse tilannetta luonnehtia. Pääministeri ei tainnut tietää, että tämä Samuel Huntingtonin teesi on kovasti kiistelty: ehkä meidän Matissa on sittenkin taipumuksia kulkea isänsä jäljillä, jos ei muuta niin vähintäänkin kaksipiippuisten tiedemaailman asioiden esiintuojana. En usko, että niistä lähtökohdista sopua saadaan aikaiseksi. Piippuja sojottaa ilmassa useampia kuin kaksi. Eikä niiden piipuissa kuki syreeni.

En tiedä mikä petturi minusta Blogistanin Suomen haaraosastossa tulee, kun tämän sanon mielipiteenäni, mutta Pakistanin presidentti on oikeassa ja niin ovat myös Indonesian, Malesian ja Turkin päämiehet ja muut edustajat. Julkaistut pilapiirrokset olivat loukkaavia suurta maailmanosaa kohtaan, eikä sananvapauden tärkeimpiin tehtäviin kuulu puolustaa loukkaavuutta missään muodossa. Näiden pilakuvien julkaiseminen ensin Tanskassa ja sitten Norjassa oli ilmiselvä provokaatio ja nyt tuota provokaatiota levitetään sitten joka mediassa kaikkialla maailmassa. Sivilisaatioiden törmäyksen asiaa ajavat astuivat aimo harppauksen eteenpäin tavoitteissaan. Toiset tulevat varovaisemmaksi. Selvimmin linjaansa on reivannut Helsingin Sanomat, jossa pilakuvat leimattiin huonoksi journalismiksi ja annettiin ymmärtää, että siltä pohjalta sananvapauden puolustaminen on enemmän tai vähemmän huono juttu. En voisi olla enemmän samaa mieltä.

Vaalit Palestiinassa hävinneet Fatahin miehet nousivat otsikoihin heristelemällä aseitaan näyttävästi tv-kameroille. Konepistoolit ja käsikranaattikin ovat jo Fatahin vaakunassa näkyvillä. Se on siis yhtä tuttua heille kuin se, että me Suomen vaakunassa heilutamme karhun ja suden, ei vaan leijonan lailla läntistä (ortodoksista) suoraa miekkaa ja poljemme jalkoihimme islamin käyrämiekan. Tuo vaakunta taidettiin ottaa käyttöön joskus 1550-luvun puolivälissä, kun turkkilaiset oli ajettu Wienin portailta takaisin itään. Mikään ei siis ole muuttunut.

Polttivat Fatahin taisteluasuiset nuoret miehet sitten parit liputkin vanhaan tapaansa: liekö tähtiliput loppuneet varastosta. Vaalit Palestiinassa voittanut Hamas on ihan hiljaa, vaikka Fatahin pojat keräävät mediahuomion. Fatah on nyt viimeinen järjestö, joka jotakin asialle tekisi tuon mediakohun lisäksi. Järjestöllä on aivan liikaa menetettävänä, jos se leimaantuu uudelleen pelkäksi terroristijärjestöksi. Sitä nimitystä ei pelkää itsemurhapommittajien kotijärjestö Hizbollah, jonka johto Libanonin puolelta sanoi kannustavasti, että jos joku haluaa räjäyttää itsensä Skandinaviassa, se olisi heidän puolestaan ihan okei.Meidän mielestämme se ei ole okei. Epäilemättä kohta joku vaatii heidän pommittamistaan kivikaudelle. Ja kansa hurraa! Missä ovat amerikan vapauttavat aseet?

Poliittisesti korrektit pikkukauppiaat ja vähän suuremmatkin kiirehtivät tyhjentämään varastot tanskalaisista ja norjalaisista tuotteista. Arla ja kumppanit kärsivät satojen miljoonien tappiot. Luulenpa, että se on liikaa jopa sananvapaudesta. Ainakin väärinkäytetystä. Jotain tarttis tehrä.

Ja siten sopu on mahdollinen. Raha ratkaisee nämäkin kysymykset. Vanhasen on vain saatava Kuwaitin emiiri - sillä maalla on läheiset suhteet al-Fatahiin - vakuuttuneeksi siitä, että me eurooppalaiset ristiretkiläisten, imperialistien ja kolonialistien jälkeläiset olemme taas kerran oikeassa, kun me toistelemme riittävän usein itsellemme, että nämä kuvat ovat "suht harmittomia" - lainaus tietysti jumalanpilkan suht harmittomalta kannattajalta, Marginaalin Janilta.

58 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ennenkun nyt kaikki edistykselliset tahot rientävät tuomitsemaan tanskalaisten hirveän epäkorrektin provokaation, niin täytyy palauttaa mieleen mitä tapahtui.

Jyllannds-Posten pyysi tusinalta graafikolta kuvitusta artikkeliin jossa pohdittiin käsitystämme islamista. Millaista peiliä pidämme idän edessä? Peiliin piirtyi aika aggressiivinen kuva. Eikö kukaan näe tämän asian koomista puolta? Nyt nämä neljä osallistunutta freelance-graafikkoa ovat saaneet tappotuomion ja skandinaavisia suurlähetystöjä kivitetään Pakistanissa.

Nudisti kirjoitti...

Hyvä herra Sedis

Tässä ei ole kyse provokatorisista kuvista vaan siitä, että meitä on uhattu aiheetta väkivallalla!

Mietipä mitä seurauksia sillä on, jos aina kun joku sanoo, kirjoittaa tai piirtää jotain provokatorista jostain tietystä ryhmästä ja ryhmä sitten herää provokaatioon uhkaamalla fyysisellä väkivallalla ja kertoo tappavansa provokaattorit! Ja tätä (ideologistakin) provokaatiota sitten sen seurauksena taas pyydetään ko. ryhmiltä anteeksi. Emmehän me salli tällaista käytöstä kotimaassammekaan niin miksi me sallimme muiden kansojen kohdella itseämme näin!?

Tiedän että tämä menee äärimmäisyyteen, mutta jos he pitäisivät uskontoaan loukkaavana sitä, että naisemme kulkevat ilman kasvoja peittävää huntua, niin pyytäisimmekö sitäkin anteeksi ja hunnuttaisimme naisemme? Emme tietenkään, mutta kirjoituksesi logiikasta tällaista voisi mennä päättelemään.

Haluatko sinä tosiaan olla tukemassa tällaista uutta yhteiskuntajärjestystä?

Sedis kirjoitti...

Sinun mielestä aiheetta, Nude, mutta ei toisten mielestä. Loukkaamisessa on kyse juuri siitä, että ne toiset loukkaantuvat. Tässä tapauksessa verisesti. Syyriassa hyökättiin jo lähetystöä vastaan.

Vertailusi ontuu, mutta niin ontuu tässä tapauksessa moni muukin asia. Ehkä itsestään selvistä loukkauksista olisi oikeasti syytä pidättäytyä. Ei tarvitsisi loukkauksiaan pyydellä anteeksi. En ymmärrä miksi sekin on niin vaikeaa. Ainahan typerimpien puolesta joku joutuu anteeksi pyytelemään.

Anonyymi kirjoitti...

No johan oli kovin yksisilmäinen näkemys. Eiköhän meilläkin sentään ole oikeus oikaista meihin kohdistuneita vääriä syytöksiä. Eipä siihen oikaisuun olisi tarvinnut ruveta, jos näitä vääriä syytöksiä ei olisi juuri siinä merkinnässä esiintynyt.

Pahoittelemme kovasti tapahtunutta.

S/BS

Anonyymi kirjoitti...

Sedis on oivallinen esimerkki suvaitsevaisuudella pätemisestä.
Voidakseen päteä hänen pitää suvaita enemmän kuin tavis suvaitsee.

Muistui tässä mieleen nuo World Trade Centerin iskut ja vaimoni mamu-oppilaiden reaktiot niihin.
Enemmistö oli riemuissaan näistä iskuista.

"Eivät nämä ihmiset vihaa meitä siksi mitä me teemme, vaan siksi mitä me olemme" sanoi joku.

Samuli

nudisti kirjoitti...

Sedis: "Sinun mielestä aiheetta, Nude, mutta ei toisten mielestä."

Niin, mutta kun sinä olet eri mieltä minun kanssa, niin saan tappaa sinut jos et alistu tahtooni tai pyydä ainakin vähintään anteeksi eriävää mielipidettäsi. Hyvä hyvä…

Sovitaanpa (hetkellisesti) että tanskalaisten julkaisemissa kuvissa on ”aiheellinen” provokaatio, niin nyt minut (suomalainen) uhataan sen seurauksena räjäyttää, joten luonnollisesti sinun pitää nyt tulla pyytelemän anteeksi muslimeilta, että kylläpä me suomalaiset oltiin taas niin typeriä että oltiin… olemassa!? Joo näinhän se menee, kyllä kyllä, onneksi on aina joku pyytämässä anteeksi.

Koeta Sedis yrittää erottaa ideat ja konkretia toisistaan. Kukapa ei haluaisi maailmanrauhaa, mutta sitä rauhaa uhataan nyt piirustusten takia, tappamisella. Ja tätä sinä haluat pyytää anteeksi? Haluat pyytää anteeksi islamisteilta, piirustustaitoa, ironiaa, huumoria ja kehitystä. Tällä anteeksi pyynnöllä haluat myös kunnioittaa alistamista, diktatuuria ja väkivaltaa niin siellä ulkomailla kuin täällä kotimaassakin.

Ehkä olet vain sen ikäkauden miehiä, ettet osaa tai sitten vain et tarkoituksellisesti halua ymmärtää kirjoittamiesi asioiden implikaatioita? Ontumisesta sen verran että varmuudella onnun minäkin, mutta en ilman perusteita.

Haavetar kirjoitti...

Sedis,

Ajattelen hyvin samaan tapaan tästä provokaatio-asiasta kuin sinä.

Olen ollut närkästynyt siitä, miten tässä asiayhteydessä ymmärretään sananvapaus ja provokaatio. Loukkaus on tosiaan verinen ja ei sellaisena ole omiaan edistämään mitään hyvää. Ei tarkoitus keinoja pyhitä...

Iines kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Iines, kommenttini eivät tule blogiisi läpi tai ne katoavat sieltä muuten vain. En aio puljata tätä ylimittoihin paisuteltua kohua tämän enempää.

S/BS

Jani kirjoitti...

"nämä kuvat ovat "suht harmittomia" - lainaus tietysti jumalanpilkan suht harmittomalta kannattajalta, Marginaalin Janilta."

Viitsitkö etsiä tuolta minun blogistani sen kohdan, josta minua lainasit, kun minä en sitä löydä. Brim kyllä käytti ilmaisua, joka oli vähän tuon suuntainen, ja vastasikin heti haukkana iskemääsi kysymykseen siitä, että kuka harmittomuuden määrittelee, kuten asia sattumoisin minustakin on, eli, että se on mielipidekysymys. Mutta senhän me jo tiesimmekin, että mielipiteidenvapauteen sinä et usko. Haluaisit mieluummin uskoa perinteisesti itsesi yläpuolella olevan tahon määrittelemään, absoluuttiseen oikeaan ja väärään.

Prospero kirjoitti...

Blogisanomien S/BS käyttää sananvapautta ja lehteään moukarina henkilökohtaisten kaunojensa kanavointiin. Eipä ole ensimmäinen kerta, eikä varmasti viimeinen. Ikkunaiineksen jatkuva kiusaaminen täyttää koulukiusaamisen tunnusmerkistön.

Sedis kirjoitti...

Janilta on tämä - mikä antoi aiheen virkkeen jälkimmäiseen kommenttiin: "Pääministeri olkoon panematta sanoja meidän suomalaisten suuhun! Minähän jumalauta pilkkaan jumalaa juuri niin paljon kuin lystään!"

Totta: "suht koht harmittomista" kuvista puhui Brim kommentissaan. Pahoittelen sekoittaneeni kommenttienne sävyt. Mielestäsi siit kuvat eivät olleet harmittomia?

Sedis kirjoitti...

Jani. Tuskin sinun kannattaa ryhtyä ekspertiksi siinä, mitä minä ajattelen. Kun se ei kuitenkaan onnistu. Niin kuin ei nytkään. Nokkeluutta tosin voi osoittaa niin monella tavalla.

nudisti kirjoitti...

Sedis tässä sinulle luettavaa: http://www.slate.com/id/2135499/

Laitan sen tänne koska asiaa on artikkelissa käsitelty perustellusti ja kohtalaisen kattavasti, juuri niiltä mielestäni olennaisilta osin. Toivon sen antavan sinullekin ajattelemisen aihetta.

Ja jos koet, että artikkelissa esitetyt asiat ovat täysin ohitettavissa, olisin erittäin halukas kuulemaan syvempiä perusteluja moiseen.

K/BS kirjoitti...

Höpö höpö Prospero, samassa hengessä olemme S:n kanssa sitä hemmetin läpyskää toimittaneet. Omasta puolestani pyydän anteeksi Iinekseltä ja kaikilta muiltakin jotka ovat Blogisanomien jutuista loukkaantuneet. Meille voi pistää sähköpostia tai kommenttilootaan voi pistää viestin jos ei toivo tulevansa mainituksi lehdessä, niin varmasti kunnioitamme tätä toivetta. Sedikselle anteeksipyyntöni siitä että tätä typerää kiistaa käydään hänen kommenttilaatikossaan. Vuodatus on pimeänä ja Iineksen blogiin ei voi kommentoida. Tosin ei minulla mitään tämän kummempaa sanottavaa kyllä olekaan. Toivotan kaikille oikein hyvää ja sanavapaata sunnuntaita.

Prospero kirjoitti...

En ole käynyt mitään kiistaa, minä kommentoin Sediksen bloggausta, jossa hän hämmästeli sitä, miten Blogisanomat pamputtaa Ikkunaiinestä.

Totesin, että S/BS pamputtaa, ei K/BS. Se siitä.

- Prospero

Sedis kirjoitti...

Sanavapaata keskustelua voi hyvin käydä täälläkin, hyvä K/BS. Että olkaa hyvä vain. Asiahan oli esillä tekstissäni, ja kun pilapiirroksia ei ole näkynyt, ei ylimmäisen sensorin valtaa ole tarvinnut käyttää tässä sivilisaatioiden välisessä kamppailussa (= keltapäivälehdistö vs. muu maailma).

On hämmentävää kuinka moni asettaa sananvapauden nimenomaan jotakin muuta asiaa vastaan.

Mutta se kai jokaiselle on tullut selväksi, että ei sananvapaus mikään itsestään selvä asia ole. Eikä sellainen, joka suojaisi miltä tahansa kielen-, mielen- tai ilmaisunkäytöltä. Sananvapaus on periaate, josta teemme käytännön sovelluksia. Siksi puhe sananvapauden väärinkäytöstä ei ole mahdotonta.

Asia ei siis ole mustavalkoinen.

Sedis kirjoitti...

Nude, en pitänyt sinänsä ihan järkevän Sladen tavasta puhua "islamilaisesta maailmasta" tai "muslimeista". Jopa arabimaissa ollaan tällä hetkellä tarkempia: he puhuvat vain Tanskasta ja Norjasta. Eivät "kristitystä maailmasta" tai "kristityistä".

Teepä lista siitä, mitä "kristitty maailma" ja "kristityt" ovat saaneet aikaan vaikkapa parin viikon aikana. Ja kyllä: minä en samastu "kristittyyn maailmaan" tai "kristittyihin". Ehkä sinä samastut.

Mutta Nude, mitä olet ajatellut tehdä näille sananvapauttasi ja muita oikeuksiasi loukkaaville muslimeille?

Prospero kirjoitti...

Sananvapauden käyttämiseksi kommentointi muuttuu siinä vaiheessa, kun aletaan käyttää omaa nimeä, sananvapauteen, kun kuuluu minun mielestäni vapauden lisäksi myös vastuu.

Aivan kuten minä Kiiltomadossa teinkin.

Iines kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Iines kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Sedis kirjoitti...

Akateemisen maailman sananvapauden on joskus katsottu eroavan muun maailman sananvapaudesta juuri Prosperon mainitsemalla tavalla: siinä on mukana vastuu.

Vastuun ottaminen on toinen periaate kuin sananvapaus, mutta ei niiden käyttäminen yhdessä varmaan asioita huonommaksi tee.

Vastuun vastakohta on vastuuttomuus.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa kulkee hauskasti kaksi keskustelua rinnakkain.
Molemmissa puhutaan sananvapaudesta vaikka oikeasti kyse on moraalista ja käytöstavoista.

Ringo

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on aivan naurettavaa. Kumpikaan meistä ei ole kiusannut Iinestä millään tavalla eikä meillä ole mitään tekemistä nettihäiriköinnin tai kiusuaamisen kanssa. Emme myöskään tiedä tuosta palstasta ja Iineksen aiemmista kiusaajista mitään.

Nuo väärät syytökset täällä sen sijaan alkavat täyttää kiusaamisen merkkejä. Tuossa Blogisanomia lynkatessanne jätätte kyllä itse ansiokkaasti huomaamatta oman panoksenne kiusaajina ja huiskitte väärin perustein Blogisanomia turpiin ihan tuosta noin vain kepeästi syytöksiä heitellen.

Sedikselle on jo eilen lähtenyt sähköpostia siitä syystä, että täällä on toimittu meitä kohtaan epäeettisesti. Nyt se on lisääntynyt monin verroin. Myös Iinekseltä oli tätä ennen pyydetty anteeksi, itse asiassa jo eilen illalla, mutta juttu paisuu ihan muista kuin meistä johtuen. Ikkunaiineksen blogista sain myös sen käsityksen, että asia oli jo kunnossa ja tämän vatvomisen piti loppua.

Ketään ei näköjään kiinnosta mikään muu kuin oma näkemyksensä. Koettakaa nyt katsella vähän laajemmin tätä asiaa. Se ei ole kovin paljon pyydetty, että edes lukisitte vastineemme.S/BS

Rauno Rasanen kirjoitti...

Kovinpa ovat Nudisti ja esim. The Formidable Jock militaristishenkisiä "tänään".
(Kts. myös Nudistin kommenttiloota.)

Tässä pitäis nyt asettaa sanansa kuin Salomon, mutta eihän se tietenkään onnistu.

Entä käviskö sulle Nude tällainen provokaatio?
Jos kerran muslimit ovat "hulluja", niin miksi sä vielä väen väkisin yrität yllyttää niitä?

Ehkä kannattais sittenkin olla sovittelevampi, ettei tule itse leimaannuttua typerysten tai hullujen joukkoon (esim. Bush ja hänen haukkansa).

Ja varmaa on, että viimeistään itsesuojelun pakottamana tulet sinäkin harkitsemaan sanomaasi hieman tarkemmin.

Niin harkitsen minäkin - vanha rääväsuu...
Se on nimittäin sitä diplomaattista, tervettä järkeä, vaikka pelkuruudeksikin usein haukuttua.

Sillä kun viha saa tarpeeksi suuret mittasuhteet, se räjähtää silmille!

Vai haluatko tosiaan rauhan=sananvapauden nimissä ryhtyä valmistautumaan sotaan - kuten vanha sanonta kuuluu...

Sedis kirjoitti...

Blogisanomain pyynnöstä POISTIN PROSPEROLTA SEURAAVAN VIESTIN ja palautan sen nyt siis ketjussa hieman eri kohtaan pelisääntöjen mukaiseksi editoituna, minkä toivottavasti myös Prospero sallii ja ymmärtää, ettei ko. temppua kannata toistaa:

"Ihan turhaan kyyristelet monikon takana. Minusta K/BS on osoittanut koko ajan hyvää lehtimiesmoraalia ja vastuuntuntoa kirjoituksissaan.

Ottaako se toisten ilo ja menestyminen tosiaan noin koville?"

Sedis kirjoitti...

Edellisen viestin sijainnin ketjussa ymmärtää, kun etsii K/BS:n vastauksen siihen.

Muuten olen sitä mieltä, että eiköhän tässä yhdelle kerralle ole jo tarpeeksi.

K/BS kirjoitti...

Kiitos Sedis kärsivällisyydestäsi.

Iines, joudunko minä tässä nyt tilille joidenkin "SumppiSanomien" vuoksi joista en ole ennen tätä päivää edes kuullut? Voin vakuuttaa ettei yhteyttä Blogisanomien ja Sumppisanomien välillä ole eikä tule. Jessus sentään. Meillä Blogisanomien "toimittajilla" on kyllä kädet täynnä ihan oikeitakin töitä, ei meillä ole aikaa kierrellä ympäri nettiavaruuksia kiusaamassa ihmisiä. Blogisanomien tarkoitus on kuitenkin tuottaa ihmisille mieluummin hupia kuin mielipahaa. Aina joskus joku loukkaantuu, se on ikävää, mutta itse en ainakaan osaa muuta kuin pyytää anteeksi ja toivoa että myös saisin anteeksi eikä asia turhaan jäisi jäytämään. Todella erikoiselta tuntuu löytää itsensä tällaisesta yhteydestä, epäiltynä nettikiusaamisesta. Voisin jopa väittää, että tunnen itseni hiukan nettikiusatuksi tällä hetkellä. Minä olen valmis jättämään sinut rauhaan Iines. Pystytkö sinä jättämään Blogisanomat rauhaan? Sehän on vain blogi. Meille samanlainen rakas pieni lelu kuin sinulle oma blogisi.

Anonyymi kirjoitti...

Sedis, en minäkään samaistu kristittyihin tai mihinkään muuhun lahkoon. Olen uskonnoton eli niitä "joille allah on valmistanut
vaatteet tulesta".

Muslimit ovat herkkiä provosoitumaan tai paremminkin heillä on halu provosoitua.
Mitä tulee tuohon lännen ja islamin väliseen konfliktiin, niin
en usko, että se olisi estettävissä
Se tulee kuin tavarajuna ilman jarruja. Kyllä se juna pysähtyy, mutta rytinällä.

Toivottavasti islamissa käynnistyy
joskus samanlainen kehitys kuin kristinuskossa alkoi pari vuosisataa sitten ja siitä tulee maltillinen ja maallistunut kulttuuritraditio Suomen tataarien tapaan.

Olen kommenteissani yleistänyt kovasti, joten välillä toisin.
Tanskassa maltilliset muslimit ovat kokoamassa rivejään ja haluavat kiistää äärimullahien oikeuden puhua koko yhteisön nimissä.
Samoin Ruotsissa Tukholman moskeijan johtaja on vaatinut muslimeja tuomitsemaan terrori-iskut ilman muttia ja selityksiä.
Tällaisista muslimeista minä pidän.
Toisenlaisista muslimeista en pidä,
en heitä "suvaitse", enkä edes siedä.

t. Samuli

ps. Hizbollahin pommittaminen on aina kannatettavaa.(Tämä oli vittuilua)

Iines kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

Prosperolle!

"Sananvapauden käyttämiseksi kommentointi muuttuu siinä vaiheessa, kun aletaan käyttää omaa nimeä, sananvapauteen, kun kuuluu minun mielestäni vapauden lisäksi myös vastuu."

Hienoja kliseitä taas! Sinun vastuusi ja sananvapautesi synonyymi näkyy käytännössä olevan vasikoiminen. Se on Stasi -miehen vastuuta, töräyttelet julki toisten nimiä tuosta vaan. Sitäkö sinä kutsut vastuuksi. Hölönpölö.

Ikkunaiineksen ja Prosperon yhtenä tarkoituksena on jo pitkään ollut savustaa Blogisanomat ulos. Prospero on jo siellä sun täällä useamman kerran esittänyt paljastuksiaan siitä ketkä ko. mediaa toimittavat, ja sama meno näkyy jatkuvan. Sietäisi Iineksen ja Prosperon välillä vilkaista peiliinkin kuka oikein kiusaa ja ketä, ja mitkä panokset ovat pelissä.

Raukkamaista touhua!

reiska

Sedis kirjoitti...

Samuli. Ihmisiä pitää sietää. Muuten olen sitä mieltä tästä toisestakin taistelusta, että tuskinpa edes sinä voit syntyvää sotaa voittaa.

Mutta se hyvä kysymys: kuinka pitkään tanskalaisten, norjalaisten ja muiden skandinaavien tulee olla tämän sananvapausaallon jälkeen olla varovaisia maailmalla kulkiessaan?

Anonyymi kirjoitti...

Prospero on kypsynyt niiltä Kiiltomadon ajoilta, jolloin hän oli varsinainen "koulukiusaaja" etten sanoisi virtuaalinen tätien potkija.

Prospero kirjoitti...

Hyvä Sedis, voisitko saman periaatteen nimissä poistaa täältä kommentit, jossa esiintyy minun nimeni. Esiinnyin täällä ensimmäisestä kommentistani lähtien "Prosperona". Kiitos.

Minun osaltani keskustelu on ohi. Olen pahoillani aiheuttamastani mielipahasta, erityisen pahoillani olen Ikkunaiineksen puolesta, jonka Parnasso-fiilikset varmasti onnistuttiin latistamaan.

Prospero kirjoitti...

Sedikselle vielä kiitos "puolueettoman" maaperän tarjoamisesta.

Sedis kirjoitti...

EDELLEEN nimimerkki PROSPERON PYYNNÖSTÄ EDITOIMME KOMMENTTIKETJUN VIESTIÄ NUMERO 12:

"Päinvastoin, [Prospero JS] hyvä. Meilä ei ole mitään Iinestä vastaan.

Sitä kannattaa myös miettiä, miksi joku puolustaa sananvapautta omassa blogissaan, mutta ei suo sitä kenelle tahansa, ei ainakaan Blogisanomille.

Koulukiusaamiselta ei ole välttynyt myöskään Blogisanomat, joten tiedämme kyllä miltä se tuntuu, emmekä toivo sitä kenellekään. Joten kannattaa ensin riisua omat kommenttinsa niistä kaunoista, ennen kuin alkaa tuomaroida sitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

S/BS

PS. Olisi toivottavaa, että nämä meidän vastaiset lynkkausmielialan siivittämät kommentit tulisivat vaikka suoraan Blogisanomien kommenttiosastoon, jotta meilläkin olisi mahdollisuus puolustautua samalla volyymillä, kuin millä meitä moititaan.

Sedis kirjoitti...

PROSPERON PYYNNÖSTÄ EDITOIMME MYÖS REISKAN VIESTIÄ:

[Prospero] hyvä! Kiiltomadon puolella puolustat ylevästi sananvapautta:
"Mikään ei ole suojassa sananvapaudelta. Sananvapaus kuuluu ihmisen perusoikeuksiin. Ja jos ei kuulu, sananvapautta ei ole. Tietenkin sananvapautta on vain suhteessa sen käyttäjiin. Se tarkoittaa sitä, että sananvapaus mitataan niissä kirjoituksissa ja henkilöissä, jotka kokeilevat sen rajoja." - Hienoa! Käytännössä ja täällä Sinä näytät kuitenkin, kuten tavallista, olevan itsesi kanssa aivan eri mieltä.
reiska

Sedis kirjoitti...

Kerrottakoon, että sitäkin mieltä olen, että meidän kaikkien olisi syytä kunnioittaa toisten nimimerkkitoiveita.

Jos joku käyttää nimimerkkiä, käyttäkäämme mekin sitä.

Mutta pientä joustoa siitäkin periaatteessa voi harkita sananvapauden nimissä, ei kuitenkaan koskaan pahassa mielessä. Lakihan ei tällaisia "paljastuksia" (hohhoijaa) kiellä.

En tiedä onko väärin, kun en tiedä pitäisikö minun kutsua itseäni aina vain Sedikseksi vai pitäisikö aina välillä vakavoitumisen merkiksi käyttää omaa nimeäni, joka näkyy blogissa. Sediksellä on suuremmat vapausasteet kuin Jarilla. Juridisesti kuitenkaan ei ole.

Nämä olisivat käytännössä sellaisia juristin pohdittavia asia, vaikka tiedän että he eivät voisi vähemmän välittää. En tiedä, onko etunimen käyttäminen nimimerkillä kirjoittavasta jonkin nimen "paljastamista". Emmehän me tiedä onko se oikea vai väärä. En usko sen olevan edes paheksuttavaa, vaikka ehkä se on epäeettistä, jos se nimi on kovin harvinainen. Jos etunimiä on toiminta-alueella ihan hatusta vedettynä esimerkkinä noin viisisataa, se ei ole harvinainen.

En tiedä onko väärin, että käytän Nudistista nimeä Nude. Mutta Nude ei jouda siitä valittamaan, kun hän suunnittelee ristiretkeä Palestiinaan.

Sedis kirjoitti...

Mutta edellinen siis siksi, että en viitsisi hirveästi ryhtyä editoimaan näitä tekstejä. Kun kuitenkin sitä teen, sillä minusta on niin hirveän hauskaa olla teille kaikille mieliksi.

Hip hei!

Anonyymi kirjoitti...

Eikö tietosuojalaki muka kiellä ihmisten henkilöllisyyden paljastamista ilman tämän suostumusta? Olen ymmärtänyt, että sama laki koskee myös nettiä, mutta ilmeisesti olenkin ollut väärässä ja kuka tahansa taitava ja jälkensä peittävä it-alan taitonikkari voisi halutessaan ihan lainvoimaisesti julkistaa blogissaan tai jonkun toisen blogissa kenen tahansa nimimerkkien takana piileksivät henkilöt ilman näitten suostumusta?

Eihän lehdistökään saa julkistaa nimiä, jollei siihen ole annettu lupaa ja eikö tässä juuri blogit ole nostettu oikeudessa lehdistön kanssa samalle lähtöviivalle Marginaalin tapauksessa esimerkiksi.


S/BS

Iines kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Tony kirjoitti...

Huima ja ihana kommenttiosuus. Kiitos myös Sedikselle hyvästä kirjoituksesta. Jotenkin tuntuvat suvaitsevaisuus ja suvaitsemattomuus olevan päivän sanat.

Tässä on kertakaikkiaan ihan liikaa sulateltavaa, etten tiedä mitä kommentoisin. Ikäviä ilmiöitä ovat nuo kiusaamiset, niin yksittäisten ihmisten kuin kokonaisten ryhmienkin kiusaamiset.

Olen joskus ala-asteella osallistunut yhden luokkatoverin kiusaamiseen ja tulen varmasti aina muistamaan hänet. Onneksi meillä on omatunto.

Anonyymi kirjoitti...

Voi laupias taivas. Eikö tämä ikinä lopu? Toivottavasti kestätte ja jaksatte lukea nuo epäeettiset kirjoitukseni Iineksen blogista, jotka yhtä kaikki olivat vastuksia Iineksen omiin provosoiviin kysymyksiin, ja joihin vastaamista kadun erityisen paljon.

Alun alkaenhan oikaisin vain sen kohdan, jossa väitettiin, ettei BS ole huomannut Iinestä, vaikka se siis on. Mikähänm tässä nyt on niin vaikea tajuta? Sen jälkeen kommentissani olin onnessani siitä, että edes Parnasso on osannut arvostaa Iinestä oikealla tavalla.

Jostakin syystä tässä on nyt aivan vimmainen hinku lukea jokainen sanani väärin. Se dialogi, jonka Iines on ylimmäiseksi ympännyt, vain pahentaa Iineksen omia tuntemuksia, sillä kun sen lukee ilman Iineksen värittämää tulkintaa, se on silkkaa anteeksipyyntöä minun puoleltani alusta loppuun, jota ei nyt jostakin syystä suostuta ottamaan vastaan.

Ei pitäisi koskaan provosoitua silloin kun provosoidaan. Nyt tämä saa osaltani riittää. Haukkukaa niin paljon kuin sielunne sietää, mutta etsikää syyllisiä kiusaamiseen jostakin muualta. Tämä osoite ei ole oikea.

S/BS

K/BS kirjoitti...

Iines, sinuthan on mainittu Blogisanomissa, viimeksi 11.1 kuluvaa vuotta. Ei ketään sen useammin mainita, blogejahan on sentään yli neljä tuhatta ja joukossa antaumuksella kirjoitettuja hengentuotteita jotka nekin ansaitsevat enemmän julkisuutta. Väitteesi epäeettisyydestämme on kovin ylimalkainen. Kaipaisin konkreettisempia esimerkkejä. Minä puolestani voin sanoa että ristiretkesi Blogisanomia vastaan näyttäytyy minun näkökulmastani katsoen jo lähinnä vainona ja mietin onko meidän tosiaan lopetettava Blogimme siksi että sinä saat mielenrauhan? Koetko silloin voittaneesi jotain arvokasta?

Sinänsä pidän koko kiistaa edelleen naurettavana. Kuten on nähty, maailmassa on paljon polttavampiakin ongelmia kuin nämä blogien väliset kiistat. Minusta meidän kaikkien pitäisi enemmän keskittyä miettimään kuinka voimme elää ihmisiksi sen sijaan että keskitymme repimään silmiä toistemme päästä.

K/BS kirjoitti...

Ja samaa mieltä kuin S. Tässä on nyt pyydetty Iinekseltä anteeksi kahden henkilön voimin kahdella eri foorumilla. Mitä meiltä vielä odotetaan, harakirikö tässä pitäisi tehdä?

Sedis kirjoitti...

Klassinen harakiri vaatisi avustajia ja niitä ei varmaan tämän blogin kautta voi värvätä.

Mutta menohan on täällä ollut kuin Tanskan lähetystön edustalla. Eikö totta?

K/BS: En tiedä täyttyykö tuo tietosuojalain rikkomus pelkällä etunimellä? Tuskinpa sentään. Mutta älkää rakentako oikeustaisteluitanne tämän kommentin varaan.

Anonyymi kirjoitti...

Ikkunaiinekselle!

Kukaan tuskin enää pysyy sinun halujesi perässä. Ne tulevat ja menevät samalla tavalla kuin blogit jotka aloitat ja lopetat, taas aloitat ja taas lopetat. Nyt sanot haluavasi päästä Blogisanomiin, välillä kiellät ettei Sinua saa mainita Blogisanomissa. Siinä on ehkä vähän vaikea pysyä mukana mitä Sinä minäkin päivänä haluat tai et halua.

Ei se nyt mikään salaliittoteoria ole että Prospero ja Sinä laulatte samassa kuorossa. Sinä tiedät ihan hyvin nimeltä ne ihmiset jotka Blogisanomia toimittavat, kyllä se on Sinulle Prosperolta vuotanut kun Proseperolta puuttuvat Tenat.

Eiköhän se paranoia ja narsistinen luonnehäiriö löydy enemmänkin sieltä päästä kuin Blogisanomista.

reiska

Anonyymi kirjoitti...

Islam tarkoittaa sanana antautumista; kohtuu kaukana ovat nämä syyrlähetystöjä polttavat "muslimit" uskonnon alkuperäisestä merkityksestä.
Jumalanpilkka on sanana myös mielenkiintoinen. Tarkemmin asiaa määritellen voisi sanoa " minun mielipiteeni jumalasta pilkkausta". Ei kovin kummoinen ole mielipiteen perusta jos muutama pilakuva aiheuttaa moisen barbaarisen reaktion.

Sedis kirjoitti...

Tässä nyt kummittelee tämä ajatus "pilakuvista". Islamin näkökulmista - joilla on niilläkin jokin oikeutuksensa tässä maailmassa - ne eivät edes voineet olla "pilakuvia".

nudisti kirjoitti...

Sedis said... Nude, en pitänyt sinänsä ihan järkevän Sladen tavasta puhua "islamilaisesta maailmasta" tai "muslimeista".

Pidin sitä hyvinkin järkevänä koska kyseessä on islamilainen maailma ja muslimit. Tiedät varmaankin että näissä maissa hallinto ja uskonto on niputettu yksiin käsiin, yhteen paikkaan uskonnon kanssa. Mutta hei sinä et pitänyt siitä, sallittakoon se sinulle vaikka perusteluja et taaskaan tarjonnut. Heidän sallimisestaan en olisi niinkään varma.

Sedis said... Jopa arabimaissa ollaan tällä hetkellä tarkempia: he puhuvat vain Tanskasta ja Norjasta. Eivät "kristitystä maailmasta" tai "kristityistä".

Siitä olen kanssasi samaa mieltä, etten ole heidän kuullut puhuvan kristityistä, mutta se olisikin typerää, sillä toisin kuin heillä, meillä kirkko on todella erotettu valtiosta. Myöskään Jyllands Posten ei käsittääkseni ole mitenkään affilioitunut kristinuskon kanssa. Tämä ei ole siis pohjimmiltaan mikään uskonto kysymys, vaikka se suurta osaa analyysissä näyttelisikin.

Sedis said... Teepä lista siitä, mitä "kristitty maailma" ja "kristityt" ovat saaneet aikaan vaikkapa parin viikon aikana. Ja kyllä: minä en samastu "kristittyyn maailmaan" tai "kristittyihin". Ehkä sinä samastut.

En todellakaan ymmärrä tämän asettelun relevanttiutta? Enkä myöskään ole käsittääkseni kristityistä puhunut sanallakaan asian yhteydessä, muutoin kuin kommentoimalla sinun kristitty viittauksia.

Sedis said... Mutta Nude, mitä olet ajatellut tehdä näille sananvapauttasi ja muita oikeuksiasi loukkaaville muslimeille?

Tämän olen jo kohtalaisen selvästi ilmaissut oman blogini kommenteissa, että mistä minulla tässä on kyse.

Sedis said... En tiedä onko väärin, että käytän Nudistista nimeä Nude. Mutta Nude ei jouda siitä valittamaan, kun hän suunnittelee ristiretkeä Palestiinaan.

Väärinhän se on, mutta onko sillä merkitystä siinä määrin, että jaksaisin siihen keskittyä? Ja ei, se ei johdu siitä, että suunnittelisin ristiretkeä Palestiinaan(?).

Sedis said... Tässä nyt kummittelee tämä ajatus "pilakuvista". Islamin näkökulmista - joilla on niilläkin jokin oikeutuksensa tässä maailmassa - ne eivät edes voineet olla "pilakuvia".

Niiden pilakuvien(!) edes implisiittinen viesti ei ollut väkivaltaan kehottava. Näiden henkilöiden, jotka niistä kuvista suuttuivat, hyvin eksplisiittinen kanta on väkivalta ennen diplomatiaa. Hyvä Sedis, sinäkin seisot napaasi myöten heidän mutalammikossaan, tiesitpä sitten tai et. Päällä sinulla ei ole kuin t-paita ja monsuuni kausi on vasta alkamassa.

Iines kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Taavi (ei-bloggaaja) kirjoitti...

Huh huh. Tämähän kuulostaa siltä, että hiekkalaatikolle tarvittaisiin aikuisia rauhoittamaan riita.
En oikein ole perillä koko sotkusta, mutta minusta vaikuttaa nyt siltä, että Iinekselle on esitetty vilpitön anteeksipyyntö eikä kukaan ole halunnut kiusata ketään.
Riita poikki ja voita väliin!

nudisti kirjoitti...

Rauno Rasanen said... Kovinpa ovat Nudisti ja esim. The Formidable Jock militaristishenkisiä "tänään".

En ole samaa mieltä, olen rauhan miehiä, mutta uskon oikeuteen puolustaa itseäni ja lähimmäisiäni väkivallan uhatessa.

Rauno Rasanen said... Tässä pitäis nyt asettaa sanansa kuin Salomon, mutta eihän se tietenkään onnistu.

Niin ehkä sinun silloin pitäisi olla Salomon, mutta jos tarkoitat asiaa yleensä, niin aseta tai älä. Ei kannata ottaa ressiä, ei ole vielä tiedossa onko päätöksilläsi minkäänlaista merkitystä.

Rauno Rasanen said... Entä käviskö sulle Nude tällainen provokaatio?
Jos kerran muslimit ovat "hulluja", niin miksi sä vielä väen väkisin yrität yllyttää niitä?

Toisin kuin kristityistä, niin muslimeista olen saattanut kirjoittaa, kirjoittamalla islamista. Mutta sanomalla, että minä olen sanonut muslimeja, edes lainausmerkeissä hulluiksi, ollaan hakoteillä. Painotan edelleenkin, että kysymys on henkilöistä. Painotan myös sitä, että näissä ko. maissa uskonto ja valtio ovat yhtä eli silloin myös henkilö on yhtä kuin uskonto (tätä tuskin sinäkään kiistätä?). Voidaan mahdollisesti sano, että valitettavasti näin, uskonnon(islam) kannalta. Missä olen heitä yllyttänyt?

Rauno Rasanen said... Ehkä kannattais sittenkin olla sovittelevampi, ettei tule itse leimaannuttua typerysten tai hullujen joukkoon (esim. Bush ja hänen haukkansa).

Ehdottomasti, mutta jossakin vaiheessa sovittelulla ei ole enää sijaa. Lisäksi voidaan oikeutetusti ajatella, että mahdollisesti juuri tuollainen asenne on johtanut meidät kaikki tähän tilanteeseen.

Rauno Rasanen said... Ja varmaa on, että viimeistään itsesuojelun pakottamana tulet sinäkin harkitsemaan sanomaasi hieman tarkemmin.

Mitä sanoja olen käyttänyt itsesuojelun kannalta harkitsemattomasti? Viittaatko mahdollisesti minulle yhyttämääsi sodanlietsojan viittaan? Tiedän tarkalleen itse mitä sanon ja seison niiden takana itsesuojelussakin. Teistä muista en tiedä. En senkään suhteen, että ymmärretäänkö mistä puhutaan. Näyttäsi siltä, että monestikaan ei.

Rauno Rasanen said... Niin harkitsen minäkin - vanha rääväsuu...
Se on nimittäin sitä diplomaattista, tervettä järkeä, vaikka pelkuruudeksikin usein haukuttua.

N.Y., Lontoo, Madrid yms. Ihmisiä kuolee! (Diplomatiaa?) Diplomaattisesti tervettä vähättelyä? Ehkä, en tiedä...

Rauno Rasanen said... Sillä kun viha saa tarpeeksi suuret mittasuhteet, se räjähtää silmille!

Niinhän se tekee ja nyt täytyy olla erittäin varovainen, erittäin. Tai sitten ei. Varomattomuus voi itse asiassa hoitaa homman kotiin paljon nopeampaa. Otetaanpa esimerkiksi jenkkien käytös toisessa maailman sodassa. Mikähän olisi ollut kuolonuhrien määrä jos esim. jenkit olisivat nostaneet moraaliset perseensä penkistä ylös, lentäjien koppeihin, vaikka yksi, kaksi, kolme tai vaikkapa neljä vuotta(!!) aikaisemmin?

Rauno Rasanen said... Vai haluatko tosiaan rauhan=sananvapauden nimissä ryhtyä valmistautumaan sotaan - kuten vanha sanonta kuuluu...

Jo yleisenäkin periaatteena kannattaa olla valmistautunut, jottei käy niin kuin sille miehelle joka kokeili naisten alusvaatteita samaan aikaan kun tuli palohälytys. Ja toisekseen, sota on jo täällä, se ei ole kiistanalainen asia. Se että mitä teemme sen suhteen, voi olla

Iines kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Sedis kirjoitti...

50 kommenttia jo.

ELI TÄSSÄ EDITOIMANI RR:N POSTAUS

"Mutta ainakin minä olen tällä hetkellä - jostain syystä - kovin kovin väsynyt tähän merkilliseen "Blogisanomat-[PROSPERO - KS:n korjaus] (anteeksi Mohammad)-debattiin...

POISTETTU VÄÄRINYMMÄRRETTÄVISSÄ OLEVA VIITTAUS DYNAMIITIN OSTOSTA JA SEN TULEVASTA KÄYTÖSTÄ."

Sori RR, tämä nyt vain on mennyt sellaiseksi, että on parempi sammutella kuin sytyttää. Kyllä se asia noinkin tulee esiin.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Ai että se siitä sananvapaudesta sitten...päätoimittajan paternalismia...

Hmm...(miettii vähän aikaa)

Noo...mielestäni reagointisi oli hätävarjelun liioittelua, mutta okei - voin kyllä lopulta hyväksyä sen ihan periaatteellisestikin.

Näin kuumassa debatissa on toki hyvä tarkoin valita sanansa.

Ei sen puoleen, etteikö turhautumiseni tähän keskusteluun olisi erinomaisesti (joskin ehkä varomattomasti) tullut julki editoimassasi kommentissa.

Sedis kirjoitti...

Nimen poistaminen tapahtui pyynnöstä. Tuo toinen ihan muuten vain. Kiva kun hyväksyit.

Iines kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.