sunnuntaina, lokakuuta 30, 2005

Hakaristi

Suomen valkoinen armeija sai yhdeksi symbolikseen hakaristin lahjana sisällissodan aikana 1918. Ruotsalainen kreivi Eric von Rosen (1879-1948) lahjoitti silloin Vaasassa majailevalle Valkoiselle armeijalle lentokoneen. Rosen maalautti koneen siipiin sinisen hakaristin, oman onnenmerkkinsä. Rosen oli veljensä tavoin aktiivi Ruotsin natsipiireissä mm. perustamansa Nationalsocialistiska Blocket -järjestön kautta. Hänen vaimonsa Mary von Rosenin (o.s. Fock) sisko Carin Fock oli naimisissa Saksan ilmavoimien komentajan Herman Göringin kanssa. Von Rosenin pariskunta hoiti varsin monia valtiollisiakin asioita Natsi-Saksan kanssa.

Rosenin lahjoittama lentokone liitettiin Vaasassa ylläpidettyyn Suomen Ilmailutarhaan, sittemmin Ilmailuvoimiin. Sen järjestysnumeroksi annettiin 1. Sininen hakaristitunnus valkoisella ympyräpohjalla päätettiin ottaa lopulta kansallisuustunnukseksi, missä tehtävässä se palveli vuoteen 1945. Sodan jälkeen se Valvontakomission määräyksestä korvattiin nykyisellä kokardilla. Merkkiä ei kuitenkaan määrätty vaihdettavaksi ilmavoimien muista symboleista ja lipuista, joissa se on käytössä edelleen. Tätä perustellaan sillä, että Liittoutuneiden valvontakomissio ei sitä vaatinut. Sotilasjärjen käyttöön tarvitaan tietysti aina käsky.

Suomen ilmavoimien hakaristi on pohjamutiaan myöten naimisissa saksalaisen kansallissosialismin aatteen kanssa lahjoittajansa kautta, eivätkä selitykset ikiaikaisesta kulttuuriperinnöstä tässä tapauksessa siis mitenkään pidä paikkaansa. Kyse on Ruotsin tunnetuimpiin kuuluvan natsin lahjoituksesta, josta tehtiin kansallistunnus: sen olisi hyvin voinut vuonna 1945 ja viimeistään nyt vaihtaa.

Ilmavoimien uusi lippu, jonka keskiössä on tämä sininen hakaristi, vihittiin viime kuussa presidentinlinnassa. Lipun siunasi tilaisuudessa kenttäpiispa Hannu Niskanen ja luovutti Ilmavoimille presidentti Tarja Halonen. Monissa suomalaisissa valtiollisissa symboleissa hakaristi on mukana, presidentillisissä käädyissä Kekkonen ne tosin korvasi hieman vähemmän huomiota herättävillä muistaakseni 1950-luvun lopussa.

Asia siirtyi diplomaattiselle tasolle, kun Le Monde-lehden keskustelupalstoilla asiasta nousi meteli ja Ranskan suurlähetystö otti yhteyttä. Ilmavoimien tiedotuspäällikkö rustasi apulaisineen kiireesti englanninkieliselle kotisivulleen vastauksen, joka lähtee liikkeelle hieman väsyttävällä "jo muinaiset roomalaiset" - tyylillä kertomalla suomalaisugrilaisista ompelutöistä, hyvän onnen symbolista ja Akseli Gallen-Kallelan Suomen Pankissa nykyisin olevasta Aino-triptyykistä (1891).

Kerrottuaan von Rosenin lahjoituksesta, loppu sujuukin näpsäkästi: "It was therefore decided to adopt the blue swastika on a white circular background as the national marking, and this was retained until 1945 when it was superseded by the current roundel due to a directive issued by the Allied Control Commission. The directive, however, did not require that the symbol be replaced in other Air Force symbols and flags where it remains in use."

Vaikka siis Suomen sodan aikaisen liittolaissuhteen aikana natsisymboliksi tulkittu hakaristi poistettiin lentokoneista Liittoutuneiden valvontakomission määräyksestä, ei käskykirje vaaatinut niitä poistettavaksi muista symboli- ja lippukäytöstä.

Ottaen huomioon Rosenin tosiasiallisen taustan ja maineen, toisinkin olisi voinut tehdä. Meteli on enemmän kuin aiheellinen, jos ei muuten, niin siksi, että viralliset instituutiot voisivat vähän symboleitaan ja niiden käyttöä miettiä.

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo, on tuo hakaristi ristiriitainen merkki. Muistan lapsena katsellessani elokuvia, ihmetelleeni tuota merkkiä suomalaisissa koneissa. Elokuvat olivat vielä mustavalkoisia. Ei oikein pysynyt selvillä kuka oli mitäkin puolta. Hämmentävää. Enkä ymmärtänyt mitään natsismista silloin.

Ei hakaristi oikein ole hyvä juttu tuntien hakaristin karsean historian, voisivat poistaa sen tyystin käytöstä suomalaisissa jutuissa. Vaikka idässäkinhän sitä käytetään edelleenkin kait paljonkin, kummallista olettaisi, että se olisi poistunut natsismin takia.

Jari Sedergren kirjoitti...

Postauksen olisi voinut otsikoida myös 60 vuotta selittelyä. Maailmassa on paljon järjestöjä ja instituutteja, joiden lippu on vaihtunut. Ei tarvitsisi selitellä.

Anonyymi kirjoitti...

Vasta sen jälkeen kun risti on poistettu Suomen lipusta, kannattaa hurskastella merkityksettömistä hakaristeistä.

Jari Sedergren kirjoitti...

Hurskastella? (Sormet ristissä nenäsi edessä...)

Anonyymi kirjoitti...

"Kyse on Ruotsin tunnetuimpiin kuuluvan natsin lahjoituksesta, josta tehtiin kansallistunnus..."

Ehkä näin, mutta ei kai 1918 vielä mitään varsinaisia natseja ollut? Osasivatko tulevat natsit valita symbolikseen hakaristin ihan pelkää fasistisuuttaan? (Olihan se kai siihen aikaan muotia Saksassa ja muualla, mutta eikö ole myös epäilty, että kreivi olisi napannut symbolin jostain tutkimusmatkoiltaan?)

Ymmärrettävää kyllä, jos ulkomaalaisia hämmentää, kun uudessa lipussa on selvästi musta hakaristi, mutta suomalaiset selittävät, että se on kyllä sininen se Suomen hakaristi. Nih.

Anonyymi kirjoitti...

Jes, mutta suomalaiskansallista siinä ei siis ollut mitään missään vaiheessa. Ja ratkaisu siis tehtiin oikeastaan vuonna 1945. Vaikka konetunnuksena siitä luovuttiin - koska LVK sitä vaati - symboli jätettiin muualle.

Anonyymi kirjoitti...

Mistähän Gallen-Kallela sen keksaisi? Mistä muuten ovat peräisin tiedot näistä suomalaiskansallisista hakaristeistä saviastioissa, ompeluksissa ja aitan ovissa? Onko niissä enempää perää?

Jari Sedergren kirjoitti...

Tuskin niitä nyt suomalaiskansallisiksi voi sanoa - suomalais-ugrilaisiksi kyllä.

Ja kuten sanottu, ilmavoimien merkin kanssa niillä ei ole mitään tekemistä. Kyse on jälkiselittelystä.

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisikö vapaudenristikin sitten poistaa käytöstä? Minkähän takia muuten Neuvostoliitto ei aikanaan suuremmin puuttunut Suomen hakaristeilyyn, vai puuttuiko?

Jari Sedergren kirjoitti...

Neuvostoliitto oli tässä asiassa kaukaa viisas: virheitä tuli oikeastaan yksi, Karjala pullon etiketti, josta suurlähettiläs typeryyksissään huomautteli joskus 1970-luvulla. Siinä yhteydessä KGB:n edustaja Viktor Vladimirov totesi, että jo Moskovan yliopistossa tuleville diplomaateille opetetaan, että toisten maiden symboleihin ei saa puuttua, kun siitä ei ole mitään hyötyä.

On eri asia miettiä itselleen oikeat symbolit. Sellaiset joita ei tarvitse milloin missäkin yhteydessä selitellä. Tai ainakin sellaiset, joiden kohdalla selitykset ovat hyviä.

Junakohtaus kirjoitti...

1) Se kreivi ei sitten millään voinnut olla nasse 1918.

2) Hakaristi pitäisi vähitellen ottaa niiltä natseilta pois ja muuhun käyttöön. Siitä sodasta on 60 vuotta.

Anonyymi kirjoitti...

Jos tarkastellaan vain Euroopan sisäisiä asioita, tuhmien symbolien poistoa voisi kyllä perustella sillä että eiväthän ne meille kovin keskeisiä ole, ja muita ne näyttävät haittaavan. Mutta entäs kun globalisaatio etenee entisestään ja nouseva valta Kiina pukkaa markkinoille entistä enemmän tällaista kamaa? Onko totaalikielto enää fiksu?

http://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/1041275598599_67/

Epelillä on vielä käsikin sopivasti tanassa :-)

Anonyymi kirjoitti...

Lisäksi Japanissa hakaristi on hyvin yleinen tunnus shintolaisissa temppeleissä, ja sitä näkee paljon katukuvassakin sekä esim. kartoissa näitä temppeleitä merkkaamassa. Olihan Japanikin Natsi-Saksan liittolainen kuten Suomikin, mutta eipä sielläkään näistä symboleista erityisempää keskustelua ole käyty eikä esim. jenkkien toimesta ole niiden poistamista vaadittu.

Sen lisäksi, että eri symboleilla on ihan eri merkityksiä eri aikakausilla, niillä voi samaan aikaan myös olla eri merkityksiä eri kulttuureissa. Siksi on melko typerää vaatia globaalisti jotakin tiettyä symbolia pannaan. Symbolin käyttäjän omassa harkinnassa on sitten tietenkin se, mikä missäkin yhteydessä on tahdikasta.

Anonyymi kirjoitti...

Niin ja Japanissahan esim. uskonnonon sävyttämä kamppailulaji Shorinji Kempo, pitää hakaristiä logona tai tunnuksenaan, MUTTA se onkin hakaristi nurinpäin, se ei ole sama asia, eikä toki liity samaan. Auringonpalvontaan ja rakkauteen, sekä voimaan Kempossa se kylläkin liittyy. Japanissa ilmestyvä hakaristi voi olla Kempo- lajin nurinkurinen ristikin, jolla on eri merkitys kuin kansallissosialistien hakaristillä Euroopassa. En tosin kiellä Japanin osallisuutta sotaan, hakaristi (siis sekin kansallissosialistinen) on voinut olla käytössä, mutta tuo uskonto-kamppailulajin tunnus on eri merkki. Hakaristillä on hurjan vanha alkuperä, kansallissosialistit valjastivat sen eri käyttöön.

"Rakkautta ja voimaa kuvataan myötä- ja vastapäivään pyörivillä manjeilla eli hakaristeillä. Hakaristi on vanha buddhalainen symboli, joka Euroopassa valitettavasti tunnetaan aivan muista yhteyksistä."

Anonyymi kirjoitti...

http://www.csuohio.edu/history/shiga96/images/161.jpg

Kempon Hakaristi

http://www.sodatkuvina.cjb.net/SaksanPikkuHakaristi.jpg

Ja Natsien aikainen hakaristi alempi linkki.

Anonyymi kirjoitti...

Ja täällä lisää natseja:

http://casrom.free.fr/Ryan/143.gif

Anonyymi kirjoitti...

Puheesi on puhasta paskaa. Suomen kansallistunnuksella, eli sinisellä hakaristillä valkoisella pohjalla ei ole mitään tekemistä natsien kanssa vaan se on hyvän onnen merkki ja saisi tulla jälleen Ilmavoimien käytössä olevaksi merkiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kun kerran tämmöseks menee ni poistetaa se sininen risti meidän lipustamme, sehän on uskonollinen symbooli ja kuinka paljon pahaa on tehty maailmassa kristinuskon nimissä. (samalla lipustamme tulisi valkoinen ja voisimme lakkauttaa armejan).
Että on hirveetä jos suomella on hakaristi joka on osa historiaamme, mitä meidän monien mielestä pitäisi peitellä ja salailla?
eiköhän sirppi ja vasara ole tuonnut enemän pahaa tähän maailmaa, mutta eihän se niin hirvittävä symbooli ole. No viimestään 60v päästä ei tuskin ole ketään joka jotenki häpeilis, kiritisois symbolia. Päinvastoin että kerankin suomella on jopa jonkinäköstä historiaa josta voi kertoa.

"Hakaristiä esiintyi Suomessa arkeologisten löytöjen perusteella viimeistään rautakaudella. Myöhemmin tiedetään sillä koristellun puuta ja tekstiileitä. Erityisesti puuesineissä hakaristi on ollut osa tursaansydän-taikamerkkiä, jonka on katsottu suojelevan pahalta. Hakaristi on ollut pitkään käytössä Skandinaviassa onnen vertauskuvana."

"Taiteilija Akseli Gallen-Kallela otti hakaristin käyttöön suunnitelmissaan ennen kuin kyseinen lentokone laskeutui Suomeen."(6. maaliskuuta vuonna 1918 Eric von Rosenin)"Joitakin Gallen-Kallelan Kalevala-aiheisia maalauksia vietäessä ulkomaisiin näyttelyihin, suomalaiset museot ovat joutuneet etukäteen varoittamaan niiden hakaristi-koristeluista."
(pitäsköhän neki sensuroida)

eli vedämekö johtopäätöksen että suomalaiset kautta aikoijen ja Gakken-Kallela ovat olleet natsi mielisiä.
-Äly hoi, älä jätä

ps. Lainaukset http://fi.wikipedia.org/wiki/Hakaristi

Anonyymi kirjoitti...

Natsit ottivat hakaristin käyttöön koska se oli tunnettu ja hyvää tarkoittava symboli. Ensimmäisessä maailmansodassa myytiin hakaristi-amuletteja sotilaille onnenkaluiksi ja ne keillä ei ollut varaa sellaista ostaa maalasi sen kypäräänsä yms.
Oli käytännöllistä ja jopa luonnollista ottaa se kansallisen lipun symboliksi.
- Huomattavaa on, että jo kauan ennen kansallissosialistien syntyä Helsingin kaupunki merkitsi omaisuutensa juuri hakaristein.
- Hakaristejä voi käydä katsomassa mm. kirkoissamme joihin niitä on maalattu aina 1200-luvulta saakka.
- Kansallissosialistien merkin suuntaisesti käytetty hakaristi eli swastika on maskuliininen symboli ja tarkoittaa "auringon mukaan" ja symboloi elämään kun taas toiseen suuntaan oleva hakaristi eli sauwastika on feminiininen symboli joka symboloi "aurinkoa vastaan" eli kuolemaa ja epäonnea (vrt. teosofien logo).
- Kekkonen ei muuten poistanut niitä hakaristejä vaan Ahtisaari.

Anonyymi kirjoitti...

Kansallissosialisteja eli natseja ei muuten ollut olemassa vielä vuonna 1918 joten siinä sekin yhteys "ruotsalaiseen natsiin".

Anonyymi kirjoitti...

Kansallissosialismia ei ollut olemassa? Herra varjele..

Hitler siis keksi Itä-Euroopassa siinneen antisemitismin ja silmittömän vihan? Sana, natsi, on aika laaja kattokäsite.

Jos ei tajua mistä puhuu, voi vaieta. Itsekin vaikenen, ja luen itseäni viisaampien tekstejä.

Historia, lähdeviitteet, yms. yms. etc. jne..? Jos natsi tarkoittaa antisemiittiä ja kansallissosialisti/ismi vaikkapa facistia, löytyy molemmista esimerkkejä jo antiikin ajalta.

Walk on home boees. Tai Anselmo tulee ja aamupalaksi syö. Tai Henry Rollins. Tai minä. :)

hannish kirjoitti...

Kreivi von Rosen käytti hakaristiä henkilökohtaisena onnenmerkkinään, johon hän tutustui Intian matkoillaan. Silloin se päätyi hänen muistivihkoonsa ja eräällä Etelä-Amerikan matkalla kuului jokaisen matkaseuralaisen maalata matka-arkkuihinsa jokin symboli, sillä intiaanit, jotka toimivat heidän kantajinaan eivät osanneet lukea. Kreivi von Rosen katseli muiden piirtävän kuita ja tähtiä arkkuihinsa ja silloin hän muisti tuon merkin, johon oli törmännyt Intiassa. Saavuttuaan perille, matkakuntalaisten arkuista ainoat matkasta selvinneet olivat hakaristein merkityt.
Myöhemmin von Rosen tosissaan maalautti ne Suomelle lahjoitettuun Thulin typ D -koneeseen tuottamaan onnea huonossa säässä tehtävälle lennolle. Vuosi oli 1918 eikä kansallissosialisteja tuolloin siis ollut. Kreivi von Rosen oli natsi, mutta vasta muutama vuosi tuon jälkeen. Merkit eivät liity toisiinsa millään tavalla. Hitler aloitti tunnuksen suunnittelun vuonna 1919. Kansallislippuihin se päätyi vasta vuonna 1935.