lauantaina, lokakuuta 30, 2004

Televisiota katsomassa

Televisiossa menee vanha suosikkini Sysmäläinen, elokuva vuodelta 1938. Jälleen kerran sitä joutuu olemaan ymmällään oman makunsa äärellä, minulla ei ole aavistustakaan miksi pidän tästä elokuvasta.

Vielä kummallisempi juttu on Hannu Lemisen Täysosuma vuodelta 1941. Siitä Hesarin arvostelu sanoi: "Täysosuma on tyypillinen SF:n iloittelu. Juoni on punottu lukuisista klassillista laatua olevista selkkauksista, joiden ansiosta filmi paikka paikoin on varsin eloisa, vähän väliä kuitenkin laahustaen turhien välikohtaisten ja banaalin komiikan suossa. Suotavaa olisi, että suomalainenkin elokuva vähitellen yrittäisi huvittaa yleisöä originellimminkin tempuin kuin alituisin kumoonkupsahtamisin ja luonnottoman vahvat maalinjäljet jättävin suukkosin."

Itse pitäisin Turo Karton käsikirjoitusta kyllä parempana. Toini Aaltonen Suomen Sosialidemokraatissa puolusti vähän tuota näkökulmaa: "hyvin luistaa eteenpäin" ja "huoliteltua työtä kokonaissävyltään", josta kiitos tosin meni ohjaajalle: "Ohjaajana hän on paraiten onnistunut luistavan ja koossapysyvän toiminnan luomisessa."

Sysmäläinen on Valentin Vaalan ohjaus, jossa pääosissa ovat Varkauden kesäteatterista Vaalan löytämä Olavi Reimas, traagisesti nuorena kuollut, nyt toisessa pääroolissaan ollut Sirkka Sari (oik. Jahnsson), vuonna 1936 Orkon VMV6 -elokuvassa elokuvauransa aloittanut, nyt jo yhdeksännessä elokuvaroolissaan ollut Vilho Auvinen ja ensimmäistä kertaa valkokankaalla esiintyvä Kerttu Salmi, joka oli viipurilainen näyttelijä. Tuottaja Matti Schreckin Birgitta-tytär on myös roolissa tässä elokuvassa. Ehkä tuo Sirkka Sari on syypää tämän elokuvan aiheuttamaan mielenliikutukseen.

Jalmari Finnen historialliseen romaaniin (1910) perustuva seikkailukomedia sysmäläisestä miekkataiturista 1600-luvun Suomessa, tarkemmin vuosille 1622 (johdanto)- 1637 (muu tarina). Kysymys on roolinvaihdoksesta, jossa nainen pukeutuu mieheksi, eikä mies tiedä onko hänen rakastamansa henkilö mies vai nainen. "Ole taas mies, sillä minä tarvitsen keskustelukumppania", päähenkilö sanoo aiemmin mieheksi naamioituneelta henkilöltä. Valentin Vaalalle tämmöinen ei ollut vaikeaa.

Silti esim. Suomen Sosialidemokraatin nimimerkki -r arvioi: "[f]ilmissä ei ole mauttomuutta, ei yliammuntaa, ei tunteilua eikä farssia, vaan ohjaaja on kyennyt tapaamaan todellisen miellyttävästi liukuvan huvinäytelmävireen, joka sitten havaitaan pitkin linjaa myös näyttelijäsuorituksissa."

Sysmäläinen menestyi ilmestymisvuonnaan hyvin, tuotantokustannukset peittyivät tammikuussa 1940. Elokuvan käsikirjoitusta ei ole tallessa, joten jos jollakin semmoinen on, pistäköön tulemaan ainakin kopioitavaksi.

Ei kommentteja: