maanantaina, marraskuuta 22, 2004

Linkkibloggausta

Palaan henkisesti bloggauksen juurille ja tarkastelen Internet-universumin uskomattomimpia korpiväyliä.

Ensimmäinen tutustumiskohde on kielletty alle 18-vuotialta, sillä lonkero on ehdottomasti portti mustekalaan, ja se alkaa olla pakkasella jo vaarallista, sillä lumihanki on huono ja laiska renki nukkua. Mutta silti - olette saaneet varoituksen - en voi olla mainostamatta mielestäni varsin oivallista Suomen lonkeroliiton kasaamaa Suomi-Lonkku-Suomi -sanakirjaa.

Kaipaatte tietysti esimerkkiä ennen kuin laitatte yleensä liiankin vikkelän etusormenne asialle. Kuluttajasuojalain mukainen vastuuvalvontaneuvoilu tuottaa tulokseksi esimerkiksi tällaisia sutkauksia: Ginekologi hoitaa edellisentapaisia vaivoja, Ging Kong on suuri lonkeron ystävä, silti apina. Gininen on adjektiivi, joka kuvaa pitkään ginttaamista harrastaneen olotilaa ja Ginisteri taas on suurehkon lonkeroerän astia.

Suomen Lonkeroliitto ei ole ainoa juomille omistautunut kansalaisyhdistys. Myös Kossun kippaajat ry. on varsin perinnetietoisella tavalla kehitellyt sivustoa, jonka aiheena on juuri tämä Latoviina, Hollolan plöö ja Vakoviski. Yhdistys antaa myös vakavahenkistä tilastollista aineistoa todistaessaan että Kossun hinta on pysynyt suhteellisen vakiona eri aikakausina.

Ruotsalaisperäinen The Koskenkorva Page osoittaa, ettei Koskenkorva tunne rajoja. Kansallisjuomastamme on syytä pitää kiinni - erityisesti jos täysi pullo sattuu olemaan kädessä - sillä juuri tänään Finlandia-vodka on sitten 100 %:sti amerikkalaisen Brown-Formanin hallussa. Finlandia-vodka ei siis enää ole lainkaan suomalainen juoma. Veikkaisin sen porojenkin asuvan jo Pohjoisnavalla.

Koskenkorvaa välittää kotimainen Alko, joka minulle käsittämättömästä syystä mainostaa Nouveau Beaujolaisia etusivullaan Koskenkorvan sijaan. Jouduin itse viime viikolla pahaan paikkaan, kun Centre Cultural Francaisen uusbusoleen hörppytilaisuus sattui olemaan samaan aikaan kuin Unkarin kulttuurikeskuksen elokuva+punaviinitilaisuus. Jälkimmäinen voitti. Uusbojoa oli sitten kotona tarjolla. Kyllähän sillä seurusteli.

Takaisin asiaan. Kossun kippaajista ei ollut sitten pitkääkään harppausta Akateeminen Jaloviinaseura Jallun -sivustolle. Sieltä löysin tämän laulun sanat, jotka törkeästi hyvän asian nimissä varastan ja jaan kansalle. Lähde edellä.

Jallupullo
Tehnyt: Konsta Sievänen

Aurinko kun päätti retken, siskoistaan jäi jälkeen hetken,
Jallupullo viimeinen.
Hämärä jo metsään hiipi, Jallupullo kultakorkki,
aikoi juuri rientää eestä sen.

Kun palomiehen pienen näki vastaan tuleva,
se juuri oli noussut luolasta.
Kas palomieskään ennen päivän laskua ei voi,
milloinkaan elää päällä maan.

Katselivat toisiansa, palomies tuo rinnassansa,
tunsi kummaa leiskuntaa.
Sanoi: poltat kurkkuani, mut en ole eläissäni,
juonut mitään yhtä ihanaa.

Ei haittaa vaikka makusi mut sekaiseksi saa,
on humalassa hyvä asustaa.
Käy kanssani niin similiin mä näytän sulle tien,
ja sinut armaakseni vien.

Jallu vastas: juoppo-kulta, miehet ne vie korkin multa,
enkä toivo kuolemaa.
Pois mun täytyy heti mennä, ellen kohta pakoon lennä,
niin en hetkeäkään elää saa.

Niin lähti kaunis Jallupullo, mutta vieläkin,
kun palomies tuo yksin taivaltaa,
hän miettii, miksi toinen täällä Jalon lapsi on,
ja toinen työtä rakastaa.

Ruokaohjeissa opetetaan mm. kuinka pula-ajan jallukola valmistetaan lumikolaa hyväksi käyttäen. Aina valmistus ei ole edes lainmukaista, sillä Ponu toimii sivusto joutuu huomauttamaan seuraavasti: "HUOM! lainsäädännön mukaan pontikan keitto kotikäyttöön on rikos, josta voi teoriassa saada jopa kahden vuoden vankeusrangaistuksen. Oppaassa kerrotut juomien valmistusmenetelmät eivät ole tarkoitettu Suomessa sovellettaviksi nykyisen lainsäädännön voimassaollessa." Sitä ette sitten kotona kokeile.

Mutta sen sijaan viinan maustamisen ohjeita sivustolta kannattaa ehkä kokeilla: joulukin on tulossa ja maut vasta haussa. Puolalaista Zubrowkaa ei tarvitse sitten ostaa, kun tietää, että sen maku tulee Maarianheinästä. "Jos haluaa maustaa viinan maarianheinällä, ei tarvitse tehdä ensin edes mauste-esanssia. Korsi pannan suoraan pulloon ja pullon voi täyttää viinalla useita kertoja, niin kauan kuin kasvista lähtee makua."

Mitä viinalle siinä välissä tapahtuu, sivusto ei kerro! Jos kyse on nautiskelusta, kannattaa käyttää virallista alkometeriä tilanteen selvittämiseksi.

Vaikka nykyään varmasti jo peruskoulussa varoitetaan teknisten alojen alkoholisuuntautumisesta, on syytä nostaa esille esimerkkiseura, joiden vaalimisen kohteena lienee alkoholipitoiset ihmiset ja juomat.

Helsingin Seudun KänniKuvausSeura kieltää kopioimasta aineistoaan, mutta ei eksplisiittisesti linkkausta, joten on syytä mainita seuran aikaansaannoksesta, Puolen Suomen kartasta

Hämmentävää kyllä yhdenkään seuran sivuilta ei pääse suoraan A-Klinikan sivustoille.

Eipä sitten muuta kuin: "Prost."

Ei kommentteja: