maanantaina, marraskuuta 01, 2004

Suuret suomalaiset

En minä eilen ehtinyt tätä uutta kipsikuvasarjaa katsoa, mutta Helsingin Sanomat oli Kulttuuri-sivuillaan viitsinyt listata top 40.

Suomalaiset ovat kansainvälistä väkeä: Ensimmäisenä suurmiehenä oli listattu natsiyhteyksistään tuttu Arvo Ylppö, toisena KGB:n kanssa ikänsä hengannut Urho Kekkonen, Etsivän Keskuspoliisin kovaksi tunnettu kuulustelija.

Kolmantena on Mikael Agricola, joka kuoli tullessaan rauhanneuvottelumatkalta Venäjältä 1557. Tarja Halonen on globalisaatiopiipertäjä ja suurmiesnainen, mutta nythän on niin että häneltä vietiin valta jo ennen hänen tuloaan presidentiksi; Aleksis Kivi alkoholisti ja luuseri naisten kanssa, eikä muuta osannut kuin kirjoittaa aikansa blogia.

Kuudes suurmies Risto Ryti liittoutui natsien kanssa ja sai maan melkein miehitetyksi, kun hävisi sodan. Elias Lönnrot oli nyrkki- ja hamesankari, jonka "kohtuus" alkoholinkäytössä oli noin puoli litraa paloviinaa päivässä, minkä takia hän tosin ei menehtynyt sydän- ja verisuonitauteihin ennen 82-ikävuottaan: hän aloitti Karjalan takaisinsaamisprosessin keksimällä Kalevalan, jota myytiin ensimmäisinä vuosikymmeninä noin kymmenen kappaletta vuodessa. Kahdeksas "suurmies", ärrävikainen Adolf Ehrnrooth tapatti miehiään sodassa aina kun ei haavoittuneena maannut sairaalassa ja höpisi käsittämättömiä nationalisteja fraaseja satavuotiaaksi.

Yhdeksänneksi listattu Jean Sibelius kasvoi vapaamuurarien kipsiseksi suurmieheksi jo varhain, eikä uskaltanut enää sen jälkeen säveltää, saksalaisen musiikkiyhtiön tuki riitti hänen kansainväliseen maineeseensa.

Kymmenentenä on Mannerheim, joka vekselipetoksen vuoksi, juotuaan ja pelattuaan sitä ennen jättämänsä naisen omaisuuden, suostui julkisen häpeän välttääkseen lähtemään vakoiluretkelle Keski-Aasiaan, mistä häntä nykyään ylistetään. Mies joka "vihasi" saksalaisia, mutta vinkui niiden tukea sekä sisällissodassa että jatkosodassa. Ja vaikeni sekä valehteli näistä muistelmissaan. Talvisodan alussa hän oli lähdössä pakomatkalle näin huonosti hoidetusta maasta, kieltolain aikaan hän möi surutta viinaa kapakassaan hallituksen kanssa tekemällään erikoissopimuksella.

Tarvinneeko tätä jatkaa, kun 11. "pieni suuri mies" on vankilassa puukonterän mittaisesta törkeästä pahoinpitelystä istuva Matti Nykänen, 12. ainoa titteliään vastaava "suurikokoinen suurmies" Väinö Myllyrinne ja 13. Ville Valo, jonka Neil Diamond -raiskauksen Solitary Man minäkin laulan paremmin karaokessa. Nykäselle hävisi siis reilusti kirveenkäyttäjänä tunnettu äkkipikainen murhamies Lalli, joka tappoi ulkomaalaisen tätä kuulematta. Hohhoijaa.

3 kommenttia:

Minya kirjoitti...

Tänään menis 20:30. Saatan olla vaan aika poikki.

Sedis kirjoitti...

En pysty varmistamaan: olisko torstai parempi?

Minya kirjoitti...

Kyllä mä pysyn hereillä. Torstaina kuitenkin jo painaa viikon varrella kertynyt väsymys enemmän kuin laki sallii :P

20:15 sama paikka, kuittaa mailiin.