tiistaina, helmikuuta 08, 2005

Ihminenkö muka apinasta?

Tavalla tai toisella monet tuntuvat ajattelevan, että miehet ovat apinoita [Google: 471 hakutulosta 0,30 sekunnissa - ajatelkaa, jos se olisi miettinyt yhtä pitkään kuin naiset].

Itse olen taipuvainen ajattelemaan niin, että tie takaisin apinaksi on jo alkanut. Toisin sanoen evoluutio tekee jälleen kerran kepposiaan. Ensin se jalostaa kädellisestä apinasta ihmisen, ja kun tarpeeksi aikaa kuluu, eikä ihminen onnistu tuhoamaan ihan kaikkea itse, ihminen palautuu luontoon apinaksi. Eikä tarkoituksenani ole tässä suinkaan loukata apinoita.

Silti olin yllättynyt, että tässä käy näin. Brittiläinen National Institute for Medical Research on isohko instituutti, joka on julkaissut Current Biology -lehdessä tutkimuksen, jonka mukaan joukko amerikkalaisia tutkijoita - johdossa Jonathan Stoye - on keksinyt, että hivauttamalla erästä geeniä hiukkasen, hivin kehitys aidsiksi pysähtyy tykkänään. Geeniä pitäisi hivauttaa yhden naurettavan aminohapon vuoksi siksi, että rhesus-apinoilla (nyk. suom. reesus-apina) versio tästä geenistä ehkäisee hiv-infektion, ihmisillä oleva versio ei siihen kykene.

Näin hiv-ihmisiltä pitäisi nyt kupata soluja, tehdä ne vastustuskykyiseksi rhesus-apinan vastustuskykyisillä soluillä ja sitten vaan pruiskauttaa takasin hiv-ruumiiseen.

Tämä ei edistäisi tarpeeksi tiellä takaisin apinuuteen. Sen sijaan Stoyen toinen ehdotus muistuttaisi jo sitä: "Vaihtoehtoisesti voisimme tuottaa lääkkeitä, jotka aktivoisivat ihmisen geenin hiviä vastaan." Tämähän tarkoittaisi muuntogeenin tuottamista - olisimme yhtä aminohappoa lähempänä apinaa.

Ja monet pääsisivät sanomaan sen, että olivat oikeassa. Sikäli mikäli muutkin ymmärtäisivät Tarzan-kieltä, joka on ainoa vaihtoehtomme tiellä apinoiden kieleen [Linkki on sitten pdf-tiedostoon].

Ei kommentteja: