torstaina, helmikuuta 24, 2005

Väriä elämään: valitse Sudan

Näinä päivinä ajatus on liitänyt kaukaiseen Afrikkaan, missä peurat ja gasellit käy, sillä niin iloisesti on nimitetty tämä uusin ruokaan kätketty myrkky, väriaine Sudan 1.

Kansainvälinen syöpätutkimuskeskus IARC on luokitellut Sudan 1 -väriaineen syöpää aiheuttavaksi eli karsinogeeniseksi. Näitä aineita luokitellaan niiden vaarallisuuden mukaan, ja elintarvikeviraston mukaan kyse on vasta kolmannen luokan karsinogeenistä. Sudan 1 ei ole siis äärimmäisen vaarallinen, mutta ei se ole turvallinenkaan. Siksi sen käyttö elintarvikkeissa on Euroopan Unionin alueella kielletty.

Sudan 1 -väriä ei laitetta tavallisesti aamiaispuuroon, vaan sitä käytetään pääasiassa liuottimissa, vahoissa, bensiinissä ja esimerkiksi lattian- ja kengänkiillotusaineissa parantamaan väriä: kyse on siis yleensä huijauksesta.

Tullilaboratorio tutki viime vuonna Sudan mielessään 93 uutta tuotetta joista kahdeksan sisälsi kiellettyä ainetta. Siksi näitä kahdeksaa tuotetta ei päästetty markkinoille. Elintarvikevirasto puolestaan tutkitutti 20 tuotetta ja vain yksi narahti: Natco tandoori masala -chilitahna. Sekin löytyi vasta maahantuojan varastosta, eikä ollut päässyt kauppohin. Tuote määrättiin EU-määräysten mukaisesti hävitettäväksi. EU-säännösten mukaan kiellettyä ainetta sisältävä tuote pitää poistaa markkinoilta ja hävittää. Tässä brittiraportti samasta kielletystä tuottesta.

Chilitahnoihin ja -valmisteihin osattiin kiinnittää huomiota, koska Saksassa Sudan 1:stä oli löytynyt lähes joka kymmenennestä tuotteesta. Samasta syystä tullilaboratorio on aloittamassa tutkimuksia nyt currytahnoista. Arvelut kohdistuvat EU:ssa - mitenkään kaikkia tuomitsematta - lähinnä intialaisiin tuotteisiin. Tutkimukset etenevät varmasti niin, että seuraavaksi tutkitaan ainakin chili- ja currytahnoja käyttävät pastat ja makkarat. Tutkimuksissa tsekataan tietysti myös Sudan 2, Sudan 3 ja Sudan 4 -väriaineita.

Viimeksi vastaava tutkimus tehtiin helmikuussa 2004, eikä yhtään myrkyllistä tuotetta löytynyt.

Saksasta myydyistä chilituotteista löytyi viime kesänä punakeltaista Sudan 1- väriainetta. Sen jälkeen Euroopan komissio antoi päätöksen, jonka mukaan tuodessa chilituotteita maahan vaaditaan oheen tutkimustodistus, josta ilmenee ettei erä sisällä Sudan 1 -väriainetta. Unionin jäsenmaat velvoitettiin tutkimaan sekä jo markkinoilla olevia että maahantuotavia chilituotteita. Briteissä BBC-uutisen mukaan kiellettyjä tuotteita on jo toistasataa.

Chilituotteiden Sudan-tutkimusten tulokset Suomessa. Sivulta löytyvät myös ne tuotenimikkeet, josta Sudan-väriainetta EI ole löytynyt.

Ulkomaisia ruokapurkkeja käyttävät varmaan haluavat vilkaista myös brittiläisen Food Standards Agencyn sivuille. Sieltä löytyy vastaavia listoja.

Ei kommentteja: