tiistaina, helmikuuta 01, 2005

Lööppi: Norja eronnut Ruotsista

Ruotsin ja Norjan valtioliiton purkautumisesta tulee tänä vuonna 100 vuotta. Itsenäinen Norja täyttää 100 vuotta. Sehän meinasi aiheuttaa sodan maiden välille; sen verran kiihkeitä tunnelmia itsenäistymispuuhailu usein aiheuttaa.

Aihetta koskevien nettisivujen löytäminen ei ollut helppoa, sillä "statsunion Norge Sverige" -haku ei tuottanut yhtään mitään. Vasta nationalistinen veto: "Norge 1905" toi kiinnostavia sivustoja eteen.

Parhaimpia on tuolloisten lehtien etusivujen lööppejä pyörittävä applett-sovellus 1905, Norge, Sverige & Unionen. Sivustolta saa tapahtumasta muutenkin perusteelliset tiedot, jos skandinaavisten kielten lukeminen sujuu ja sujuuhan se meiltä pakkoruotsimme käyneiltä.

Ruotsalaisten asennetta kuvaa ehkä parhaiten sivusto, jota hallinnoi Regeringskansliet, suomeksi lähinnä valtioneuvoston kanslia. Linkkisivustolta löytyy kyllä Sverige-Norge 1905-2005; hundra år sedan unionsupplösningen, mutta siihen ei ole, päinvastoin kuin kaikkiin muihin sivun teksteihin, yhdistetty mitään linkkiä.

Norjassa ero on 100-vuotisjuhlan arvoinen, ja esimerkiksi Norjan valtiokirkko, jolla on paljon Suomen valtiokirkkoa tuhdimpi ote valtioonsa, kehuskelee itsenäistymisellä kuin omana tekonaan.

Ruotsissa valtioliiton purkautuminen laitetaan sivustoille, joilla muistellaan Anna Lindhia ja Olof Palmetta. Kyse oli siis murhaan verrattavasta teosta. Henkisesti orgaaninen valtioteoria elää yhä! Ruotsalaisten mieleen ei tietysti ollut sekään että juuri Tanskan prinssi Carlista - hän on Fredrik VIII:n poika ja Kristian X:n veli - voideltiin Norjan kuninkaaksi tittelillä Haakon VII.

Juttuun inspiroi Helsingin Sanomien tämänpäiväinen artikkeli, jossa mainostettiin Aftonbladetin ja Netavisenin välille syntynyttä mustesotaa. Aftonbladetin kolumnissa oli norjalaisia moitittu EU:n ulkopuolelle jäämisestä, terveydestä, öljystä ja monesta muusta öyhötysasiasta, ja kuten lehdillä on tapana, norjalaiset vastasivat täysin rinnoin kertomalla rakastelevansa 124 kertaa vuodessa velttojen ruotsalaisten 102 vastaan ja viittasi myös hiihtourheilumenestyksiin. On niissä ruotsalaisten saavutuksissa tekemistä suomalaisillekin, ainakin näille punaisten lyhtyjen blogien kommenttiosastoilla vaeltaville nörttipojille.

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

best site
http://www.moviespoint.org

Nimetön kirjoitti...

best site
http://www.moviespoint.org

Nimetön kirjoitti...

http://www.onlinedating.net.in/
best site

Nimetön kirjoitti...

best site
http://www.healthinsurance.net.in