sunnuntaina, helmikuuta 06, 2005

Sirppi ja vasara pannaan

Uutistoimistot ja mediayhtymät ovat eri puolilla maailmaa jo pari päivää hehkuttaneet vireillä olevaa kommunististen symbolien pannaa.

Itäisen Keski-Euroopan maista kotoisin oleva ryhmä Euroopan Unionin lainsäätäjiä on torstaina tehnyt ehdotuksen laiksi, jolla kielletään kommunistisymbolien esittäminen. Vasaran ja sirpin lisäksi myös punatähti kuuluu kiellettävien joukkoon. Ehdotus on tarkoitettu vastapainoksi EU:ssa vireillä olevan hakaristi-pannan suunnitelmalle, jota on ajanut erityisesti EU:n oikeus- ja sisäasiainkomissaari Franco Frattini. 25 maan sisäministerit hyväksyivät ajatuksen kokouksessaan tammikuussa.

Ryhmän jäsenet tulevat Virosta, Liettuasta, Slovakiasta, Unkarista ja Tsekistä. He sanovat kommunististen symbolien kiellon olevan perusteltu sen kärsimyksen vuoksi, jota Neuvostoliiton tukemat hallitukset saivat aikaiseksi itäisessä Euroopassa. "Me haluamme yhtäläistä kohtelua toisellekin pahalle totalitaariselle hallinnolle, kommunistiselle järjestelmälle", kampanjan terävimnmässä kärjessä toimiva Jozsef Szajer (Unkari) sanoi. Häntä säesti Jan Zahradil (Tsekki): "Jos kiellämme yhden, meidän pitää kieltää ne kaikki." Liettuan aiempi presidentti Vytautas Landsbergis on tukenut kampanjaa, samoin entinen NHL-jääkiekkoilija Peter Stastny (Tsekki). Virosta mukana on ainakin Tunne Kelam.

Joulukuussa EU:ssa kerättiin listaa Landsbergisin, Viroon Toomas-Henrik Ilvesin, Latvian Valdis Dombrovskin ja Puolan Bronislaw Geremekin aloitteeseen, jonka tavoitteena oli tuomita Molotov-Ribbentrop sopimus vuodelta 1939. Nimiä kertyi vain 88, kun parlamenttiesitykseen tarvittaisiin 367 edustajan allekirjoitusta (eli puolet kaikista plus yksi).

Frattinin puhemies Friso Roscan Abbing sanoi, että EU ei tällä kertaa ole ajamassa kommunististen symbolien kieltoa. Symbolikieltoryhmä onkin ilmoittanut, ettei se hae EU:n yhteistä päätöstä, vaan pyrkii vastaavaan päätöksentekoon kansallisella tasolla.

Mielenkiintoista on, että Stockholm Spectator Blog Stambord ajoi vastaavaa kieltoa jo 16. tammikuuta. Ruotsalaisia edustajia ei ehdotuksessa kuitenkaan ole mukana.

Kommunistisymbolien kieltäminen voisi vaikeuttaa esimerkiksi Liettuassa mm. SSRS-vodkan, Druskinkaissa sijaitsevan Stalinmaailman toimintaa: siellä on varsin monia neuvostoaikaisia patsaita. Se on maan suurimpia turistikohteita.

Ei kommentteja: