maanantaina, elokuuta 22, 2005

Espoon Ciné alkaa

Syksyn tulon merkkejä pääkaupunkiseudun elokuvaihmisen elämässä on Espoon Cinén alkaminen.

Espoo Cinén vieraat ovat tänä vuonna ehkä vähemmän tunnettuja kuin festivaalivieraat yleensä: kotimaiseen ykköskaartiin on kelpuutettu Kaksipäisen kotkan varjossa -elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Timo Koivusalo - kaksimetrinen kotka itsekin - sekä näyttelijät Mikko Leppilampi, Helena Vierikko ja Anneli Saaristo. Syykin on selvä, koopeekotka saa maailmanensi-iltansa Espoo Cinéssä tiistaina 23.8. klo 19 ja kun kerran kutsukin jo tipahti, pitänee matkustaa kaupungin rajojen yli tuntemattomaan katsomaan tämä musiikkipainotteinen fiktio - en edes erehdy ajattelemaan sitä historiallisena elokuvana. Etukäteisajatus on siis musiikkielokuva historiallisissa kulisseissa.

Espoo Cinén tutut tiedottajat kertovat, että paikalla on myös suomalais-italialainen ohjaaja-käsikirjoittaja Anne Riitta Ciccone, joka saapuu yhdessä tuottaja-aviomiehensä Francesco Torellin kanssa Espoo Cinéen esittelemään omaelämäkerrallisen elokuvansa L'amore di Marja (Italia 2002). Näytöksessä vierailee myös elokuvassa pääosaa esittävä Laura Malmivaara, jonka tähdittämän Levottomat-elokuvan satuin juuri viime viikolla katsomaan filmografiatyöhön liittyen. L'amore di Marja on ohjelmistossa sunnuntaina 28.8. klo 15.45, mutta taidan käydä katsomassa jo tänään lehdistönäytöksessä, kun sunnuntaiksi on aina helppo keksiä muuta puuhaa.

Vieraana festivaaleille ovat saapumassa myös romanialais-ranskalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Radu Mihaileanu, jonka "tunteisiin vetoava elokuva" Va, vis et deviens esitetään torstaina 25.8. klo 19.30 sekä belgialainen Harry Cleven, joka on toiminut pitkän uransa aikana muun muassa näyttelijänä, ohjaajana, käsikirjoittajana ja lavastajana. Clevenin ohjaama ja käsikirjoittama mysteeritrilleri Trouble (Belgia, Ranska 2004) esitetään perjantaina 26.8. klo 16.15.

Esikoispitkän London Voodoo -kauhuelokuvansa näytöksessä nähdään käsikirjoittaja-ohjaaja Robert Pratten yhdessä elokuvan tuottaneen vaimonsa Helen Prattenin kanssa. Näytökseen saapuu myös elokuvan musiikin tehnyt Steven Severin. London Voodoo esitetään torstaina.

Minulle kiinnostava pläjäys on se, kun "Keski- ja Itä-Eurooppaa edustavassa episodielokuvassa" - festivaalitiedotus on selvästi omaksunut kiintiösapluunan - kuusi nuorta ohjaajaa tuo esiin kommunismin jälkeisessä ajassa kasvaneesta sukupolvensa ajatuksia.

Festivaaliklubi on Tavastialla: taiteiden yönä festivaali esittää Sergei Eisensteinin mykkäklassikon Bronenosets Potjomkin (Panssarilaiva Potemkin, 1925) Tavastialla Cleaning Womenin live-säestyksellä. Klubilla esiintyy silloin myös kiinalainen punkbändi Subs.

Perinteisessä ulkoilmanäytöksessä Aurinkoterassilla nähdään tänä vuonna Travolta-leffa Grease. Kino Tapiolan syksyisen 50-vuotisjuhlapäivän kunniaksi Espoo Ciné esittää dokumentin James Dean: Forever Young, sillä päätähden kuolemasta on 50 vuotta.

Espoo Ciné osallistuu erikoisnäytöksellä myös yleisurheilun vammaisten avoimien EM-kisojen iltaohjelmaan esittämällä perjantaina 26.8. Espoon Leppävaarassa, kauppakeskus Sellon Sellosalissa elokuvan Lost and Found.

Espoo Ciné esittelee entiseen tapaan nuoren polven dokumentaristeja ympäri maailmaa. Fatih Akinin "rento ja hyväntuulinen dokumentti" Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul johdattelee Istanbulin uskomattoman runsaaseen ja monipuoliseen musiikkimaailmaan, oppaana teollisuusmetelibändi Einstürzende Neubautenin basisti Alexander Hacke.

Näkemisen arvoinen on myös CSA: Confederate States of America, valedokumentti, jossa Spike Lee esittelee mitä olisi tapahtunut, jos Yhdysvaltain sisällissodan olisivatkin voittaneet etelävaltiot ja liittovaltiosta olisi Unitedin sijaan tullut Confederate States of America.

Ne jotka missasivat aiemmat esityskerrat, joutavat katsomaan yhtä maailman dokumenttielokuvafestivaalien suosituinta elokuvaa tällä hetkellä: Pirjo Honkasalon Venäjälle ja Tsetseniaan matkaava dokumentti Melancholian 3 huonetta kuuluu itseoikeutetusti tämän vuoden dokumenttisarjaan. Elokuva on ollut jo yli 50 festivaalilla maailmassa (70?) ja ohjaaja voisi hyvin ryhtyä matkasaarnaajaksi, sillä kutsuja satelee. Elokuva on vuoden paras kotimainen - tai taitaa olla viime vuoden, sillä se taisi ilmestyä jo 2004.

Kuluneen vuoden kotimaisten elokuvien parhaimmistoa nähdään lisäksi myös Kotimaiset helmet ja Lapsille ja nuorille -sarjoissa.

Ja annetaan tiedotukselle sananvuoro: "Kuuden päivän aikana Espoo Ciné järjestää noin 80 elokuvanäytöstä. Esityspaikkoina ovat jo tuttuun tapaan Espoon kulttuurikeskus Tapiolassa, Kino Tapiola -teatteri sekä perjantaina Sellosali Leppävaarassa."

2 kommenttia:

TiinaK kirjoitti...

Kiitos muistutuksesta Sedis, sainkin sitten aikaiseksi tilata leffaliput!

Maaseutumatka Espooseen on siis odotettavissa. Virkistävää tämän AGK-ohjelmiston jälkeen...

Sedis kirjoitti...

Sediksen blogi-informaatio GmbH palvelee mielellään parhaita asiakkaitaan!