lauantaina, elokuuta 13, 2005

Siperia lopettaa

"Siperia opettaa" on yliasiamies Esko Ahon jälleen tunnetuksi tekemä vanha sanonta. Sivistyneenä ilmauksena se perustuu siihen tietopuoliseen faktaan, että niin harva voisi kuvitella asuvansa tai oleskelevansa siellä pidempään. Siperia on ikiroudan aluetta: vähemmän suosittuna drinkkinäkin Siperia opettaa on kamala: 2 cl pakkasnestettä ja 2 cl vodkaa. Sekoitaan vaan ei ravistella ja nautitaan.

Vaan riittävätkö jäät enää pitkään? Venäläiset tutkijat ovat nimittäin löytäneet alueen, laajuudeltaan noin miljoona neliökilometria eli Saksan ja Ranskan yhteenlaskettu pinta-ala, joka on alkanut sulaa ensimmäistä kertaa viimeisen jääkauden päättymisen jälkeen, mikä tapahtui noin 11 000 vuotta sitten. Muutos on kestänyt tässä vaiheessa vasta kolme-neljä vuotta, mutta onhan tuosta edellisestä kerrasta sitten aikaa. Vastaavaa muutosta on raportoitu myös Alaskasta.

Tältä läntisen Siperian alueella suojasää saattaa vapauttaa miljardeja tonneja metaania, joka kasvihuonekaasuna on noin 20 kertaa vaarallisempi kuin hiilidioksidi.
Asiasta kertoi New Scientist. Tavaraa on Siperian ikiroutaan sitoutuneena amerikkalaislaskelmien mukaan noin 70 miljardia tonnia. Hiiltä peliin pääsee jo satoja miljardeja tonneja. Päämääränä siis ilmakehä. Siperia lopettaa!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos muistini ei petä, niin kaksi viimeistä eliölajien massatuhoa tapahtuivat 65 milj. ja 220 milj vuotta sitten - ja jälkimmäisessä ilmakehään vapautunut metaani nosti keskilämpötilaa n 7 astetta. Jos sama nousu tapahtuu nyt...

Sedis kirjoitti...

Tuoan alueen lämpötila on noussut jo kolme astetta, joten se on menoa nyt.

Anonyymi kirjoitti...

Eli jos maapallon tulevaisuus näyttää tuollaiselta, onko lastenteko eettisen ihmisen hommaa? Eikö jokaisen järkevästi ajattelevan kansalaisen pitäisi pidättyä moisesta puuhasta?

Sedis kirjoitti...

Jokaisen ajattelevan ihmisen tulisi pidättäytyä anonyymina esitetyistä piilov-mäisistä kysymyksistä.

Jos pääsemme tästä ongelmasta, niin minä lupaan vastata sivistyneesti kysymykseesi.

Lapset ovat toivomme. Sinutkin on synnytetty ja siitetty ihan eettisesti. Vahinko että sinusta tuli tuollainen.