tiistaina, elokuuta 02, 2005

Tietokoneongelmia

Tämä on sitten nörteille ja niille, jotka nauttivat toisten kärsimyksestä.

Jo viime viikolla sekä cd-asema että dvd-asema lakkasivat yhtä aikaa toimimasta. Kun lakkasin toimimasta itsekin, en niitä edes yrittänyt korjata. Nyt sitten kokeilin eikä vianmäärittely-yrityksistä ei ole apua: windows-laitehallinnan avulla kaikki näyttäisi olevan OK. Mutta kun ei ole. Ei näy eikä kuulu mitään.

Kun yritän mennä dos-käskyillä (XP:ssäni) D:- tai E:-asemalle, tulee ilmoitus "Laite ei ole valmiina". Jos levyn panee sisään, ja sitten vasta kokeilee siirtyvänsä asemalle, tulee ilmoitus "Funktio ei kelpaa." Monet cd:n ja dvd:n pyörittämiseen tarkoitetut ohjelmat sanovat, että hakemistoa ei löydy. Musiikkiohjelma väittää että levy on rikkoutunut, eikä luettavissa. Johtopäätös: tietokoneeni on hukannut nämä asemat. Mutta onko kyse fyysisestä vai ohjelmistoihin/fileisiin sidotusta ongelmasta. Edellinen tarkoittaisi, että pitäisi hankkia ruuvimeisseli, jälkimmäisestä selvinnee surffaamalla.

Ennen vanhaan tämä tarkoitti, että se leveä littana johto oli irtipoikkipiilossa, mutta mitä se nykyään tarkoittaa?

En ole koteloa aukaissut, koska en viitsi alkaa sörkkimään - ken kolviin tarttuu, se kolviin hukkuu - eikä laitetta ole isommin liikutettu. Nostettu on, kun piti saada johto alta pois, mutta ei kolautettu: luulisi johtojen pysyvän paikoillaan niin hellävaraisessa käsittelyssä. Mutta että molemmat asemat yhtä aikaa ja kaikki näyttäisi päällisin puolin olevan ok.

Ihan peruside-kamaa on laite syönyt. Näytönohjaimista ei vianmääritys valita, mutta missä ne ovat ja miten tarkistan. Ja mistä löydän XP:ssä näiden laitteiden nimet, muistelen aikoinaan niitä katselleeni. Laitehallinta antaa käsittämättömiä kirjain-numerosarjoja: IECRR 283 ja POERDDRMDD17.

Löytyykö viisasten kiveä?

5 kommenttia:

Toveri kirjoitti...

Vikahan saattaa olla missä tahansa,mutta täsäs yksi vaihtoehto: Joillain Windowsin versioillaon ollut tapana sillointällöin hukata CD-asemia (ainakin yksikössä), johon ei ole auttanut mikään muu, kuin ide-piuhojen järjestyksen vaihtaminen.

Viisaammat arvatkoon jotain muuta.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Veikkaisin laitevikaa. Windows ei lupauksistaan huolimatta aina muista kysellä järjestelmän alemmilta tasoilta, mitkä laitteet milloinkin ovat hengissä ja siksi Laitehallinta voi valehdella asemien olevan kunnossa.

Tässä yksi arvaus, jos kyseessä ovat perinteiseen rinnakkaisen ATA-väylään (ns. IDE) liitetyt levyasemat ja vielä siten, että ne ovat samassa liitännässä eli samassa lattakaapelissa:

BIOSin Setup-ohjelma voi olla "hukannut" tiedon ko. liitännän olemassaolosta. Tätä tapahtui usein vanhoilla Intelin emolevyillä (jos kukaan enää muistaa AT-emojen aikaa), mutta sen jälkeen en muista ongelmaan törmänneeni. Ratkaisu kuitenkin olisi yksinkertaisesti se, että koneen käynnistyessä siirrytään Setup-ohjelmaan ja kaivetaan sieltä esiin IDE-väylien asetukset (esim. kohdasta Integrated Peripherals; riipuu BIOSin tyypistä). Siellä varmistetaan, että molemmat IDE-liitännät ovat käytössä.

Ruuvimeisselin noutaminen voi olla myös ihan hyvä idea. Voi testata, että se lattakaapeli tosiaan on kiinni eikä ole taipunut tuhannelle mutkallekaan.

Jos kone on niin tuore, että CD- ja DVD-asemat on liitetty sarja-ATA-väyliin (ns. SATA), voi tietysti BIOSin Setup-ohjelmasta tarkistaa, että kaikki Serial-ATA-liitännät ovat käytössä.

Sedis kirjoitti...

Kone ei toimi edelleenkään. Bios ei tuottanut tulosta: kovalevy löytyy sieltä mistä Juuso kehotti katsomaan, mutta cd-rom -asemista ei mitään. Parin viimeisen nimet oli esitetty konekielisesti, mutta ymmärsin, että ne viittaisivat mahdolliseen toiseen kovalevyyn ja niiden orjalevyihin.

BIOSista en löytänyt asemista mitään vaikk valikot kävin läpi.

American Megatrends BIOS 1.9. lukee laitteistokokoonpanossa, mutta sisällä BIOS näytteli jo reilusti yli 2-version jälkeistä identiteettiään.

Ruuvasin kotelon auki: kaikki näytti olevan OK ja moottorit pyörivät.

Mutta ehkä ne menivät vain sattumoisin yhtä aikaa rikki: periaatteessa laser voisi olla hajalla DVD:ssä - kiinteäksi kasvava pölykin sen voisi tukkia?

Voisiko tällaisten blokkautuminen olla jonkin viruksen, madon tms. aiheuttama? Kun fyysistä vikaa ei varmasti tiedä olevaksi: "laite ei ole valmis" eikai vielä tarkoita että laite olisi rikki.

Hyvärinen J. kirjoitti...

Vielä siitä BIOSista, tässä kun juuri sattuu olemaan käsillä yksi AMI-BIOS (vähän vanhempi versio ilmeisesti kuin sinulla), mutta silti.

Siellä on se "Integrated Peripherals"-valikko, jossa yhtenä (ensimmäisenä tässä) asetuksena on "Onboard IDE". Siinä pitäisi olla valittuna "Both"-asetus. Joka tapauksessa ko. kohdassa ei pitäisi näkyä erikseen mitään tietoja kiintolevyistä tai muista asemista, vaan se, mikä/mitkä IDE-liitännät ovat käytössä.

Sedis kirjoitti...

Onnistui se sitten parin yön valvonnan jälkeen. Ostin uuden DVD-rw -aseman ja takkuili kun erehdyin yrittämään toiseksi asemaksi CD-RW:tä. Ensimmäinen oli IDE master ja toinen slave. Eihän se sitä sallinut. Kun jätin D-asemaksi (master) DVD/CD-vempaimen ja E:ksi (slave) DVD-RW:n, niin johan hyrräsi - kaikki löytyi automaattisesti.

Olisiko tuota jumpperoimalla saanut jotenkin toimimaan (ilman I/O-laitevirheilmoitusta), jäi minulle epäselväksi tällä vaarallisella matkalla tietokoneen sisuksiin.

Eka kerta on hankala.