keskiviikkona, marraskuuta 17, 2004

Sulamith

Koskapa Sulamit Menopaussin houkuttelu Tampereen yöelämän piikkikorkoisesta maailmasta Helsingin tummasävyisiin karaokebaareihin tanssitytöksi on niin vaikeaa, on yritettävä pehmittää häntä tällä helposti saatavilla olleella sanoituksella.

Elokuvassa Kaksi Vihtoria (1939) sävel ja sanat tehneen Matti Jurvan "Sulamith" laulu esitetään osin kahdesti: Ensin Mirjami Kuosmanen esittää sen Georg de Godzinskyn johtaman orkesterin kanssa ihan 100-prosenttisena äänityksenä (1'40''), toisen kerran Annie Mörk laulaa ja Martti Seilo on soittavinaan pianoa, jota oikeasti soittaa Georg de Godzinsky.

Veli Lehdon (eli Viljo Lehtosen) ja Dallapé-Harmonikkaorkesterin levytys; Homocord H-=.23124 vuodelta 1931 on se alkuperäinen.

Eikä siinä kaikki! Antreas ja syntinen Jolanda -elokuvassa (1941) Varma Lahtinen laulaa viisi sekuntia Sulamithia ja kaiken kukkuraksi Olavi Reimas hyräilee laulua peräti 15 sekuntia! Sen laulunlurituksen mukaisesti voimmekin käydä itse asiaan:

Hyräillään Intro-osa

Yli kaupungin moskeijat varjonsa luo
Minareetista kuuluu ääni tuo
Allah yksin on vaan suuri ain armossaan

Kansa Mekkaan päin katseensa luo
Pienen ristikon takaa vain hiljainen
Kuuluu laulu niin murheellinen

Äänen särkynehen, kuulen vain ja nyyhkehen
joku laulaapi näin kuiskaten

(Hyrräillään intrua ja soolotaan)

Sulamith, Sulamith
Konsa jälleen sun silmäs nähdä saan
Sulamith, Sulamith
Erämaa meidät vielä erottaa
Sulamith, Sulamith
Haaveisaain aina luokses kiiruhdan
Niin kun mä pääsen vapauteen
Kohtaamme taas uudelleen
Silloin karavaaniretken luokses teen

(introillaan lopuksi codana)

Lähde:
Swingers

Enkä voi olla lisäämättä tätä oululaisen Lauri Väkevän tuotosta, josta nappaamme hyräiltäväksi seuraavat 1920- ja 1930-luvun suurimmat suosikkihitit:

Isoo Antti, Matalasta Torpasta (1925), Kalle Aaltonen, Kulkurin valssi (1926), Uskollinen ja petollinen Juulia (1927), Maailman Matti, Heijallerii (1928), Puuseppä, Emma, Asfalttikukka, Säkkijärven polkka Villiruusu (1929), Petsamo, Saarijärven Liisa (1930), Imatra, Sulamith, (1931), Irja, Leila, Tammerkoski (1932), Silmät tummat kuin yö (1933), Tullaan tullaan (1934), Arpiset haavat, Katariinan kammarissa, Lemmen liekki leimahtaa, Tuohinen sormus, Valkea sisar (1935), Humu-Pekka, Vaimoke (1936), Metsäpirtti, Nikkelimarkka, Pustan poika, Ruusut hopeamaljassa, Ievan Polkka (1937), Heili Karjalasta, Iltatähti, Sä muistatko metsätien, Vetoketju (1938), Heilini sinisistä silmistä, Kaunis on luoksesi kaipuu, Saariston Sirkka, Väliaikainen (1939).

1 kommentti:

mea kirjoitti...

\0/ Oi Zedis, Zedis, haaveissain aina luokses kiiruhdan, vaikka erämaa meidät vielä erottaa, niin ajattelin, että karavaaniretken luokses teen, kun sieltä kuuluu laulu niin murheellinen. Niin kun mä pääsen vapauteen ja konsa jälleen sun silmäs nähdä saan, kohtaamme taas uudelleen. Silloin Minareetista kuuluu ääni tuo, kun joku laulaapi näin kuiskaten: Sulamith, Sulamith.

Venaa, pakkaan vaan nuo tanssikengät....