tiistaina, helmikuuta 07, 2006

Pilapiirroskilpailu holokaustista

Aina luotettava uutislähde Jerusalem Post uutisoi iranilaisen lehden julistamasta pilapiirroskilpailusta. "Läntiset lehdet painoivat nämä pyhäinhäväistykselliset sarjakuvansa sananvapauden nimissä, joten katsokaamme mitä ne sanoillaan tarkoittavat ja painavatko ne nämä holokausti-pilapiirrokset."

Kilpailun on Jerusalem Postin mukaan julistanut Iranin suurin sanomalehti Hamshahri Teheranista.

Tasapuolista hölmöyttä?

Profeetan kuvia Norjassa julkaisseen Magazinetin päätoimittaja on katsonut parhaimmaksi luopua sananvapausmahdollisuudestaan al-Jazeera -tv-kanavalla. Hän nimittäin kieltäytyi haastattelusta.

13 kommenttia:

hanhensulka kirjoitti...

Holokausti on kai sikäli erikoinen asia, että huonon eurooppalaisen omantunnon takia, siitä puhuminen muutoin kuin valittelevassa mielessä on lailla kielletty. Joten holokaustin kyseenalaistavia piirroksia ei voi julkaista edes sananvapauden nimissä.

Kaikkihan on suhteellista, niin sananvapauskin!

Anonyymi kirjoitti...

Hattua käsissä pyöritellen kysyn korkeelta herrasväeltä, että millanen sitten olisi "holokaustin kyseenalaistava piirros"? Jos sais korkeelta herrasväeltä tietoo. Että kuinkas se piirroksella "kyseenalaistetaan"?

Kustaa Anton Laurila

Matti kirjoitti...

Ei kai holokaustin irvailu tai kyseenalaistaminen ole Suomen laissa kielletty, ei tietääkseni Tanskassakaan. Saksalaiset uusnatsit tietääkseni painavat ja julkaisevat juuri Tanskassa materiaaliaan.

Sedis kirjoitti...

K. A.:lle: En huomaa kommentoineeni iranilaista pilapiirroskilpailua "kyseenalaistamisen" näkökulmasta. Enkä myöskään irvailun näkökulmasta.

Usein näihin teksteihin liittyy muutakin, jolloin kyseeseen tullee
Rikoslaki, 8 § (21.4.1995/578).

"Kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, rodullista, etnistä tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."

Anonyymi kirjoitti...

Kysymykseni oli suunnattu kylläkin hanhensulalle, joka puheli "holokaustin kyseenalaistavista piirroksista". Minä siinä tuumaamaan jotta se se vasta piirros olisi, mutta en oikein pysty kuvittelemaan, millainen.

Meikäläisen vika, en tuota kysymykseni osoitetta maininnut. Ajattelin sen selviävän yhteydestä

Kustaa Anton Laurila

Sedis kirjoitti...

Huomasin, mutta vasta jälkeenpäin. Mutta tulipa tuossa samalla Matille vastaus ja sitten tuo tärkeä sananvapaudenrajoitin. Tai yksi niistä.

hanhensulka kirjoitti...

Seh'n on mielenkiintoista nähdä, että minkälaisia piirroksia se taidekilpailu tuo. Taiteilijat usein keksivät esitystapoja, joita en ainakaan minä olisi tullut ajatelleeksi etukäteen.

Associated Pressin uutinen ei maininnut mitään kyseenalaistamisesta, yhdistelin vain iranilaisia lausuntoja toisaalla ja AP:n uutista. AP sanoi vissiin jotakin, että "to find the 12 "best" cartoons about the Holocaust". Eli assosiaatio kyseenalaistamiseen oli minun, oletan kuitenkin, että linja tulee olemaan Iranin 'virallinen' linja tässä tapauksessa.

Tanskassahan ei tietenkään ollut kilpailusta kyse, vaan tilauksesta yhdelle piirtäjälle.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Jo on sivistynyttä kommentointia. Puhukaa asiasta, älkää jämähtäkö estetiikkaan.

Mutta näköjään olemme - ja juuri tähän halpaan äärimuslimit halusivat meidänkin lankeavan(!) -vajonneet peruuttamattoman moralismi-idiotian tasolle (niinkuin heidänkin ”alamaisensa”).

Käyty jaarittelu johtaa väistämättä sotaan.

Ja niin kai lopulta hyvä onkin.
Militantti- Islam uhkaa sillä koko ajan varsinkin, kun on nyt saanut (=keksinyt) "uuden" syyn provosoitua oman ydinuhkan rakentamiseen.

Verta pakkiin. Päitä vatiin ja ilma puhtaaksi!

Sotapsyykosia eletään...

(Kopioin tämän ensin, koska Sedis sen kuitenkin liian anarkistiseksi luokiteltuna editoi".)

Anonyymi kirjoitti...

Ilokseni huomaan, että en ole täällä ainoa Väinö Linnan päästä syntynyt:

"Käyty jaarittelu johtaa väistämättä sotaan."

Kapteeni Kaarna itse!


merkitsen
Kustaa Anton Laurila

Rauno Rasanen kirjoitti...

Mikä helvetin tyhmyys tiivistyy!
Linkkausmotiivisi?...

Olet paternalismin kukkanen...eli niin sanottu vanha pieru, ja vaikka minä itse olen iältäni vanhempi kuin sinä, en taatusti koe kuuluvani Juttutuvan "väsähtäneisiin demareihin."

Äänestin Halostakin vain pakon edessä. Torjuakseni oikeisto-rotat.

*
Näin hauskaa ja miellytävää kommentaaria tällä kertaa.

Heippa.

Sedis kirjoitti...

RR: Sinun piti varmaan tuo viimeisin kommenttisi laittaa Pohdiskelevalle liftarille, joka on linkannut tähän minun juttuuni otsikolla Tyhmyys tiivistyy. Sitä tuo otsikkomerkintä mainitsee. Se siis ei ole kommentti, vaan bloggerin ilmoitus siitä, että tähän juttuun on linkattu.

Tekniikka edistyy, RR, ja meidän on kuljettava sen mukana, kunnes tavoitamme horisontin ja menemme siitä edelle!

Sedis kirjoitti...

*Laittaa nenän kiinni RR:n nenään* Niin että perkelettäkö sinä täällä ärjyt.

[Tämä huvin vuoski siksi, että se tuo mieleen tavan, jolla J. K. Paasikivi ja Reinhold Svento kävivät keskustelujaan ulkopolitiikasta. Paasikivi oli kova rähjäämään, mutta Sventolla oli vielä kovempi ääni, silminnäkijät ovat muistelleet.]

Rauno Rasanen kirjoitti...

Hehheh...No on se hyvä, ettei huumorintaju lopu - kuten eräiltä.

Paasikivi oli tosiaan aika ärjy. Potki kerran virastopöytänsäkin hajalle...

Mutta en minä tätä Jylland Posten jupakkaa ole "Räsästellään" päreestäni lähtien enää pitänyt rähinän perimmäisenä primus motorina.

Kannataan (arabien ja USA:n) salaliittoa. Se on "turvallista" eikä sitä voi todistaa.

Tuomioja on (ainakin toistaiseksi)
oikeilla linjoilla.