maanantaina, helmikuuta 06, 2006

Toimittajan terveisiä Kairosta

Helsingin Sanomien ulkomaanosasto (HS 6.2.2006, B1) oli sitten täynnä sananvapautta ja pilapiirrostunnelmia. Toimittaja Pekka Mykkänen on Kairon-matkallaan hakeutunut suurimpaan tavarataloon tapaamaan niitä 10 prosenttia väestöstä, varakkaita eliittirouvia, joilla on ylipäänsä varaa hankkia Kairossa ulkomaisia tuotteita. Niihin kuului aikaisemmin myös tanskalaistuotteita. Arla on ollut itämailla vuolemassa mirhamia ja kultaa jo 40 vuotta.

Vaan ei ole enää, kertoo Mykkänen. "Lähi-itä on ollut meille tärkeä strateginen alue", muistelee Arlan tiedotusjohtaja Astrid Gade Nielsen. Arlan tammikuinen tiedotuskampanja siis epäonnistui täydellisesti. Toimittajan mukaan liikevaihdon lasku on 100 prosenttia, 1,4 miljoonaa euroa päivässä. Alaotsikkoon on merkitty kairolaisen myymälänjohtajan Shabaan Alin kommentti: "Uskon, että emme enää ikinä tee mitään yhteistyötä tanskalaisten kanssa."

Entäs toimittajan tapaamat eliittiopiskelijat. "Katsotaan nyt, kuinka monta miljoonaa tanskalaista on maailmassa ja kuinka monta miljoonaa muslimia", 17-vuotias tyttönen lataa - amerikkalaistyyliin? "He ovat vetkutelleet anteeksipyynnön kanssa neljä kuukautta. Kyllä meilläkin on aikaa", sanoo toinen samanikäinen. Kolmas vakuuttaa, että "me pystymme tuhoamaan heidät."

Hesari siis tyytyy kuvajournalismiin tapahtumapaikoilta ja antaa tähtitoimittajansa levätä Kairon leppeämmässä ilmanalassa. Ihan mielenkiintoisia näkökulmia asiaan hyvin tehtynä.

Mutta milloinkahan Hesari pääsee Kööpenhaminaan ja Osloon. Niitä paikkoja ei ole olemassakaan. Vasta sen jälkeen voidaan alkaa käsitellä Suomea.

Tai pakkohan se on jo aiemmin aloittaa? Vanhanenhan on kohta jo Kuwaitissa. Kai se Mykkänenkin pannaan sinne perään?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Joo-o. Nyt loppui viikunoiden syönti. Toivottavasti energiatekniikka kehittyy niin nopeasti että vois alkaa boikotoimaan öljyäkin. Toisaalta, jos kehittyisi niin siihen loppuisi nuo diktatuuritkin, uskon.

Egyptiläisiä vastabannereita jaossa ensihätään:
http://egyptiansandmonkey.blogspot.com/2006/02/lets-boycott-boycott.html

Anonyymi kirjoitti...

Minä muuten ihmettelen kovasti, miksi tämä meidän presidenttimme ei sano tai tee mitään. Eikö ulkopolitiikka ollut presidentin toimialuetta? Vaan "antoipa" tuo Halonen pääministerin hoitaa nämä ilmatilaloukkauksetkin...

Sedis kirjoitti...

Tässä ei ole (vielä) Suomen intressiä presidentin näkökulmasta. Kuwaitiinkin viedään ensisijassa sotateollisuuden tuotteita, vain toissijaisesti puhutaan tästä pienestä EU-asiasta, pääministerille kuuluvasta Tanska-kuviosta.

Eli Suomi sotketaan asiaan mahdollisimman vähän. Presidentin lausuma olisi liian näkyvä toimi.