keskiviikkona, helmikuuta 08, 2006

Pidä huolta

YK, EU ja 56 islamilaisen maan järjestö OIC - sen etusivulla näkyy jopa maininta Helsingistä - ovat ilmaisseet syvän huolensa alun perin tanskalaislehdessä julkaistujen Muhammed-pilakuvien jälkiseurauksista. OIC:n Press releases sivustolta löytyvän julkislausuman mukaan mielenosoitukset ovat ylittäneet sen rajan, mikä on katsottava rauhanomaisiksi mielenosoituksiksi.

Tarkkaan ottaen julkilausuman ovat antaneet Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri Kofi A. Annan, Islamilaisten maiden konferenssin organisaation pääsihteeri Ekmeleddin Ihsanoglu ja Euroopan Unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea-arvoinen edustaja Javier Solana. Toisin sanoen asialla ovat järjestöjen edustajat henkilökohtaisesti.

Lausumassa korostetaan, että kaikissa yhteiskunnissa on tarve herkkyydelle ja vastuullisuudelle silloin, kun käsiteltävänä ovat erityistä merkitystä olevat asiat jonkin tietyn uskonnon kannattajien joukossa. Tätä vastuullisuutta ja herkkyyttä on noudatettava niidenkin parissa jotka eivät itse jaa kyseistä uskoa. Toisin sanoen, vaikka sitä ei sanota ääneen, on oltava suvaitsevaisia.

Allekirjoittajat toteavat yhteistuumin, että erityisen ongelmallista näissä mielenosoituksissa on ollut diplomaattisen loukkaamattomuuden rikkoutuminen. Allekirjoittajat vetoavat kaikkiin hallituksiin, jotta ne estäisivät diplomaattisen toiminnan ja vieraiden valtioiden kansalaisten häirinnän.

Tapahtumat osoittavat allekirjoittaneiden mielestä tarvetta uuteen dialogiin erilaisten uskonnollisten yhteisöjen ja eri maiden kesken ja myös niiden sisällä. Tämä tarve on kiireinen. Siksi allerkirjoittajat kehottavat näiden edustajia vetoamaan pidättyvyyteen ja rauhallisuuteen keskinäisen kunnioituksen ja ystävällisyyden hengessä.

Komeasti kirjoitettu julkilausuma, jonka käännös tässä ei tee sille oikeutta. Ehkä mekin voisimme osaltamme edesauttaa tuota henkeä. Trackeristäni päätellen täällä nimittäin vilisee monia, jotka eivät lähtökohtaisesti sitä halua. Siksi tämä näyte siitä, että iso pyörä pyörii, onkin osoitettu nimenomaan teille kansallismielisille.

10 kommenttia:

Haavetar kirjoitti...

Hyvä julkilausuma heillä siellä, hyvä kirjoitus sinulla täällä.

*kiittää*

markku_s kirjoitti...

Mitäpä siitä, jos iso pyörä pyörii? Toista suurta rocktähteä lainaten: "Jos te olisitte suuri puu, me olisimme pieniä kirveitä"

Iso hali :)

Harri kirjoitti...

Eikös se ollut "fig tree" ja sitten tietysti ne pienet kirveet? Muistako väärin?

markku_s kirjoitti...

Taitaa olla, että muistat oikein.

Lainaus oli muutenkin hyvin vapaa, sillä kukapa tässä enää kehtaa raamatunlauseisiin suoraan kajota.

Komposti kirjoitti...

Se sika joka röhkii äänekkäämmin saa ekana ruokaa ja on lihavin. Kyllä se ekana teurastetaankin.

Anteeksi tuo jostain syystä tuli mieleeni, kait se liittyy asiaan!:)

Suvaitkaamme toisiamme myös toisin ajattelijoita voihan sitä aina kuunnella kaippa, jos on aikaa kuunnella!? Se toinen saa niinku purettua ihtiään ja rauhottuu.:)

Ja maailma pelastuu! :)

Anonyymi kirjoitti...

Juhlapuheilla ja julkilausumilla ei koskaan liene ollut mitään yhteistä käytännön kanssa. Kesäpaikkani naapurinemäntä sanoisi:"Saapha sitä haastaa!"

Komposti kirjoitti...

Päättäjien julkilausumat ovat tärkeitä. Ne rauhoittavat ja antavat uskoa, että hullunmylly voidaan ratkaista rauhanomaisesti. Nyt erityisesti kaipaa tällaisia viestejä kuten Sedis lainauksessaan kertoi. Hyvä Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri Kofi A. Annan, Islamilaisten maiden konferenssin organisaation pääsihteeri Ekmeleddin Ihsanoglu ja Euroopan Unionin yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea-arvoinen edustaja Javier Solana. Lisäksi kiitän Jukka Paarmaa ja Tanskan entisen ulkoministerin Uffe Ellemann-Jensen.

Kiitos heille ja myös Sediksen hyville kirjoituksille!

Täyty vähän selventää tuota edellistä viestiä ellei kaikille auennut :), omassa blogissani olen kantani ilmaissut ja luulenpa olevani mielipiteiltäni enemmistöä suomalaisista.

teme kirjoitti...

Onhan tuo ihan kaunopuheista ja paikallaan, informaatiosisältö onkin ohuempaa:

"These events make the need for renewed dialogue, among and between communities of different faiths and authorities of different countries, all the more urgent."
Kiva, kiva, ja maailmanrauha. Ei keskustelua käydä niin, että todetaan että pitäisi keskustella, vaan keskustelemalla. Ja jos keskustelulla pyritään vähentämään ihmisten ennakkoluuloja, niin miten sitä voidaan käydä jos niistä ei saa puhua?

"We believe freedom of the press entails responsibility and discretion, and should respect the beliefs and tenets of all religions."
Kaikkien tuhansien uskontojen enemmän tai vähemmän omituisten tabujen kunnoittaminen on absurdi vaatimus. Ja mitä se kunnioitus tarkoittaa? En usko, että esimerkiksi Lutterin kritiikissä kirkkoa kohtaan oli kysymys kunnioituksen puutteesta kristinuskoa kohtaan. Tai jos ateisti on sitä mieltä, että uskonnot ylipäänsä on puuta heinää, niin tulee ilmeisesti pitää mielipide omana tietonaan. Jos vaikkapa himokristitty tai joku imaami kirjoittaa Helsingin Sanomiin kirjoituksen, jossa todetaan esiaviollinen seksi ja yleinen jumalattomuus syyksi nuorten pahoinvointiin, niin saako sen julkaista?

Siihen että sananvapauden rajat ovat hyvin löysät on syynsä.

Rauno Rasanen kirjoitti...

Kiitos Kompostille.
Sedis tekee juuri nyt erittäin hyvää työtä näiden päreittensä kautta.
(Ja sietää nipinnapin jopa minua..)

*
Otetaans kuitenkin historiasta ihan random taktiikalla hyvä/huono esimerkki siitä, mihin hyssyttely näin kiperissä asioissa voi johtaa.

Englannin pääministeri Neville Chamberlain teki syksyllä 1938 Hitlerin kanssa hyökkäämättömyyssopimuksen, vaikka Hitler oli keväällä miehittänyt jo Itävallankin.

Chamberlain kai itsekin vakaasti uskoi kotomaan kamaralle palattuaan antamaansa julistukseen: "Peace for our time!"

Ja miten täysin väärässä hän olikaan.
Hitlerillä ei ollut pienintäkään aikomusta pitää antamaansa lupausta hyökkäämättömyyssopimuksesta.

Sitten tarvittiinkin jo vanhaa bulldog-ärjyä eli Winston Churchilliä (tuota Englannin J.K. Paasikiveä) valtiolaivan ohjaksiin.

Kysymys: mitä Englannin sitten olisi pitänyt tehdä? Kieltäytyä edes neuvottelemasta barbaarien kanssa?
Silti lopputulos näin jälkeenpäin asiaa tarkastellen ei olisi muuksi muuttunut...

Mutta tätähän ei Chamberlain eivätkä monet muutkaan vielä silloin voineet varmuudella tietää.

*
Kieltämättä aina tarvitaan ihmisiä, joilla on sitä kuuluisaa diplomaattista kykyä.

Itse en taida tahallisessa/tahattomassa äkkipikaisuudessani kuulua siihen joukkoon - paitsi ehkä jälkiviisastellen.

*
Entä löytyykö Christopher Hitchensiltä diplomaattista kykyä?

Hitchens näköjään kilpailee aikamme Voltairen arvonimestä, ja yrittäköön vain.
Fiksu mies kun on.

Mutta osoittaako hänen kyyninen ja antiklerikaalinen inhorealisminsa kovin hyvää poliittisen diplomatian tajua?

Voltairella tämä kyky/taju oli - huolimatta noista ominaisuuksista. Mikä ei tarkoita sitä, etteikö häntä olisi jatkuvasti vainottu sekä katolisen kirkon että Ranskan hallitsijoitten taholta.

*
Kysytään vielä näin: Mikä tekee "nössöstä muumipapasta" - Martti Ahtisaaresta - aivan ilmeisesti erään aikamme taitavimmista diplomaateista?

Hänen rinnallaan Voltaire ja Hitchens ovat ainakin politiikan taitajina "pelkästään" räksyttäviä retorikkoja sekä huippuintellektuelleja - eivät mitään rauhan rakentajia.

Komposti kirjoitti...

Kiitos ÄRÄR, :) en tietenkään voinut olla puuttumatta tähän muslimiasiaan olen lukenut tekstisikin, se on suosikeissanikin! Olen oppinut hillitsemään itseni eli lukemaan ja olemaan kommentoimatta! Hyvä mä! Mutta vastapuoli, enemmän sinnikäs ja äänekäs luulee voittaneensa kun en mä tai kaltaiseni, joita oletan kuitenkin _enemmänkin olevan, ei kommentoi!? Kommentoikaamme enemmän myös me "tavikset" tai mitä me ollaan? Tuo Sediksen lapsuuden/nuoruuden ympäristötekijä on niin lähellä mua, että selittänee paljon, että jotenkin ymmärrän Sedistä! Me jotenkin nähdään niinku laajemmin!?(ei ooo itsekehua) koska maisema jossa elimme on niiin laaja (Sediksen Muhos/Piippola ja mun tykkäsin oleilla katolla murkkuna), siis luulen tietenkin, anteeksi Sedis! En koskaan sopeutuisi metsän keskelle tai vuoristoon, Chaplinkin muistaakseni ahdistui hieman Sveitsissä ja etsi asunnokseen paikan josta näki kauemmas kuin yleensä Sveitsissä.

Tuo Tankalaisten Anoter Denmark jonka linkitin blogissani on hyvä idea tässä tilanteessa. Jotenkin olen surullinen kuitenkin, onko meitä näin vähän?! Tulkaa esiin tässä suositussa Sediksen blogissa!