sunnuntaina, helmikuuta 05, 2006

Mätää hajua Tanskanmaalta

EDIT klo 22: Ensimmäinen kuolonuhri on sitten tullut Beirutissa Tanskan konsulaatin vastaisessa hyökkäyksessä Reutersin mukaan. Libanonin turvallisuusjoukot ovat poliisin mukaan pidättäneet 174 mielenosoittajaa: 76 syyrialaista, 38 libanonilaista, 35 palestiinalaista ja 25 kansalaisuutta vailla olevaa (valtiotonta) beduiinia.

Edellinen postaukseni opetti, että kyllä sitä meilläkin osataan nujakoida. Ja tietysti peitetyin henkilötunnuksin. Siinä mielessä Lähi-idän kuvien ja blogimaailman kommenttilaatikoiden välillä ei ole mitään eroa. Oman blogini kommenttiosastoa on määrätty suojaamaan Sedis Blogin koko armeijakunta, vähintään 2000 raivokasta sananvapausbloggaajaa. EDIT: Mutta onneksi on rauhallisiakin medioita: tässä Al-Jazeera iFIlmin kautta (via Dionysoksen kevät)

Nyt myös Libanonissa on sytytetty tuleen Tanskan konsulaatti [korjasin tämän tietojen tarkentuessa]. Suomen ulkoministeriö on kehottanut eilisen tapahtumien seurauksena Syyriassa oleskelevia suomalaisia pitämään matalaa profiilia ja välttämään vihaisia väkijoukkoja tilanteen yleisen kireyden takia. Sama toistunee viimeistään huomenna Libanonin suhteen. 2000 poliisia ja mellakantorjujaa eivät Beirutissa riittäneet suojaamaan lähetystöä.

Tanskalaisten varovainen arvostelu jatkuu. Maan 5,4 miljoonasta asukkaasta muslimeja lienee 150 000 - 200 000. Kuningatar Margarethe II:n lausunnot ovat monella tuoreessa mielessä. "Meidän pitää näyttää oppositioasenteemme Islamia vastaan", hänen sanotaan esittäneen. Kanta lienee suunnattu "fanaattisesti" asennoituneita "äärimuslimeita" vastaan.

Täälläkin monet ovat korostaneet Jylland-Postenin tavoitteita muuksi kuin provokaatioksi. Mutta mitä sanotte tästä Spiegel-haastattelusta. "Me odotimme tämän kaltaisia uhkauksia", sanoo Jyllands-Postenin puhemies Tage Clausen. Jyllands-Posten on Tanskan laajalevikkisin sanomalehti. Lehden poliittisen osaston päällikkö Joern Mikkelsen kysyy samassa jutussa itseltään pommiuhkauksien keskeltä, että oliko lehden toiminta päätänsä nostanutta "itsesensuuria vastaan" vaivan arvoista. "Kyllä se oli sen arvoista", hän vastaa.

Tammikuun alussa Clausen vielä sanoi: "Me emme aio pyytää anteeksi, koska me elämme Tanskassa Tanskan lain alaisena, ja meillä on tässä maassa sananvapaus. Jos me pyytäisimme anteeksi, me pettäisimme ne sukupolvet, jotka ovat taistelleet tämän oikeuden puolesta ja samalla myös ne maltilliset muslimit, jotka ovat mieleltään demokraattisia." Me tiedämme, että myöhemmin lehti on pyytänyt kuvia anteeksi. Ehkä liian myöhään ja liian epäuskottavalla tavalla. Vai uskotteko te, että he tarkoittivat sitä?

Tammikuun alussa muslimiyhteisöt Tanskassa olivat viemässä asiaa Euroopan Unionin ihmisoikeustuomioistuimen ratkaistavaksi. Asia ei edennyt, sillä Tanskassa ei ole jumalanpilkkaa koskevaa lainsäädäntöä. Suomessa on, ja siksi pääministeri antoi asiaa koskevan lausunnon sanoen sen suojelevan kaikkia rekisteröityjä uskontokuntia Suomessa.

EDIT 7.2.2006: "Suomessa julkinen Jumalan, samoin kuin muidenkin uskonnollisten yhdyskuntien pyhinä pitämien asioiden pilkkaaminen loukkaamistarkoituksessa, on laitonta. Ennen vuoden 1998 lakiuudistusta Suomen laissa oli Jumalan pilkkaa käsittelevä pykälä. Uuden lain mukaan rikettä ei tehdä juridisesti Jumalaa vastaan, vaan uskonnon harjoittajia, joita on loukattu: rikenimike, joka seuraa uskonnollisten yhdyskuntien pyhinä pitämien asioiden julkisesta herjaamisesta on nykyisessä laissa "uskonrauhan rikkominen".

Rikoslain luvun 17 pykälän (§) 10, "Uskonrauhan rikkominen" mukaan (563/1998): "Joka
1) julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä, tai
2) meluamalla, uhkaavalla käyttäytymisellään tai muuten häiritsee jumalanpalvelusta, kirkollista toimitusta, muuta sellaista uskonnonharjoitusta taikka hautaustilaisuutta,
on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."
EDIT 7.2.2006 PÄÄTTYY

Minusta näyttää siltä, että Jyllands Posten on aktiivisesti seurannut mielipide- ja arvojohtajansa, kuningatar Margarethan aloittamaa linjaa. Kyse ei ole siis vain lehdistöstä, vaan myös Tanskan johdosta. Tämä asettaa myös anteeksipyyntövaateet hieman eri valoon. Kyse ei ollutkaan lehdistönvapauden nimissä toimivasta itsenäisestä sanomalehdestä, vaan lehti asettautui tukemaan kuningattaren radikaalia poliittista linjaa, joka suorasanaisesti asettui vastustamaan islamia. Islam on Tanskan toiseksi suurin uskonnollinen yhteisö. Tanskan äärioikeisto on käynyt vastaavaa kampanjaa jo pitkään.

Mainittakoon, että Tanskan korkeimman oikeuden tuore päätös antoi kauppaliikkeelle oikeuden erottaa nuori naistyöntekijänsä, koska tämä halusi käyttää kaupan kassalla islamin tradition mukaista huivia. Sekin leviää nyt maailmallaa kovaa vauhtia.

22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Sedis, kiitos selkeästä tekstistä.
Elvis

Anonyymi kirjoitti...

Minusta tämä on pelottavaa. Ikäänkuin mielestäisi ei olisi olemassa kulttuuririippumattomia arvoja. Jos Tanskan kuningatar on sanonut että mitä tahansa ei tule hyväksyä, niin mitä ihmettä siinä on ihmettelemistä. Kommentoit sitä kun hän olisi päästänyt fasistisen sammakon suustaan. Totta ihmeessä länsimaisten yhteiskuntien on puolustettava arvojaan kiihkouskovaisten edessä. En ymmärrä miten taantumuksellisuus olisi hyväksyttävä vain koska sen edustaja on uskossa.

Vaikuttaa siltä että moni blogistanissa asustava olisi vieraantunut todellisuudesta. Miksi kuvan piirtäminen veitseä heiluttvasta islamistista on provokatoorisempaa kuin veitseä heiluttava islamisti? Yrittäkää nyt ymmärtää että koko islamilainen kulttuuri on samassa tilanteessa kun länsikulttuuri olisi jos raamatun johtava tulkitsija olisi Davidin Oksa -lahko.


On äärimmäisen vaarallista "ymmärtää" liikaa. On myös äärimmäisen hankala puhua näistä, koska leimakirves heilahtaa heti.

Lainaan U. Wikania esimerkkinä arvonsa hyllylle länsimaisten silmälasien viereen nostaneesta yliymmärtäjästä:

"Oslo prof. of anthropology, Unni Wikan, said Norwegian women must take responsibility for the fact that Muslim men find their manner of dress provocative. And since these men believe women are responsible for rape, she stated, the women must adapt to the multicultural society around them."

Sedis kirjoitti...

Vielä vaarallisempaa on "ymmärtää" liian vähän. Törmään siihen useammin kuin esittämääsi "liikaa ymmärtämiseen". Enkä vain tässä asiassa.

Niinpä esimerkiksi veitsellä heiluttajia löytyy tästä puukkojen armaasta maasta ihan omasta takaa kommentoitavaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole mahdollista ymmärtää liikaa tai liian hyvin.
Kaikkia tekoja ei voi hyväksyä, mutta mihin rajan vetää ja miten reagoi, kannattaa harkita tarkkaan.
Tunnen uskovaisia, sekä muslimeja että kristittyjä, mutta kiihkoon olen törmännyt aivan muissa henkilöissä.
Einari

Anonyymi kirjoitti...

Jos minulla olisi hattu, nostaisin sitä tässä yhteydessä Sedikselle, joka on jaksanut pitää yllä pragmaattista järjen ääntä täällä ääri- ja kiihkopilapiirtäjien vastapainona.

Anonyymi kirjoitti...

Lähi-itää tunteva tuttuni on kertonut muslimien tekevän raakaa pilaa muista uskonnoista. En silti ole nähnyt arabimaiden lähetystöjä tulessa. Mikä tähän on syynä?
Olisiko syynä se että väkivalta ei kuulu elimellisenä osana näihin muihin uskontoihin.

Niin kauan kuin koraania tulkitaan
kirjaimellisesti, niin kauan tämä räjähdysherkkä tilanne jatkuu.
Koraania orjallisesti seuraavalla ihmisellä on vain yksi vaihtoehto jos hänen uskonsa kyseenalaistetaan
Ja vain yksi vaihtoehto on ihmisellä, joka julkisesti luopuu islamista.

Islamilaisissa maissa ei ole oikeutta luopua islamista. Se on kuolemalla rangaistavaa. Mistään uskonnonvapaudesta ei voi puhua.


Minä en hyväksy islamistien pyrkimystä tuoda islamin lakeja Eurooppaan. Islamia on voitava kritisoida,ja jopa voitava tehdä pilapiirroksia siitä. Jos Euroopassa asuva muslimi ei tätä hyväksy, niin hän on väärässä paikassa. Monet hyväksyvätkin nämä ehdot.

Mitä arabimaissa ja muissa muslimimaissa tapahtuu, niin sille me emme voi mitään. Jatkakoon minun puolesta brutaalia elämäänsä,
käsien katkomisineen ja kivityksineen.Kunhan jättävät meidät rauhaan.

t. Samuli

ps. Sedis varmaan kertoo miten olen väärässä. Kaikki kulttuurithan
ovat pohjimmiltaan samanveroisia.

Matti kirjoitti...

Arabimaissa Mein Kampf on jatkuvasti suosiossa. Antisemitismi on täysin normaali osa ihan valtavirran poliittista puhetta. Silti ainakin minä tuomitsen Israelin murhaiskut ja palestiinalaisia nöyryyttävät toimet. Tässä Tanska- episodissa näyttää nyt kovasti siltä, että muslimeita - noita ymmärtämättömiä lapsia - tulisi suvaita enemmän kuin muita. Heidän on ihan ok harjoittaa jatkuvaa vihapropagandaansa Israelia ja länsimaita kohtaan, eikä kenellekään tule mieleen polttaa vaikkapa Saudien lähetystöjä. Siitä huolimatta, että juuri Saudit ovat tämän vihaa puhkuvan wahhabismin suurin rahoittaja ja kauppias. Muslimien uskonnolliset tunteet ovat jotenkin herkempiä ja arvokkaampia kuin vaikkapa juutalaisten tunteet? Muslimeiden omia päämääriään ajavia ääriryhmiä on loputtomasti "ymmärrettävä", koska vuonna kuokka oli kolonialismi? Pelkään tosiaan, että länsimaissa pian kyllästytään tällaiseen typeryyteen. Ja reaktio saattaa olla ylilyövän ikävä.

Sedis kirjoitti...

Samuli! Sinä kierrät nyt ympäri Blogistania kertomassa omaa näkemystäsi Islamista, joka on mielestäsi ainoa väkivaltainen uskonto.

Kristinuskon pyhä kirja Raamattu on täynnä väkivaltaisia tarinoita, kristinuskon historia on täynnä väkivaltaisia tapahtumia osana imperialismia ja kolonialismia sekä uuskolonialismia, väkivaltaa ei puutu ryhmän sisältä eikä sen ulkopuolelta eikä tämä ole missään muodossa päättynyt, joten Samulin väite, että "väkivalta ei kuulu elimellisenä osana näihin muihin uskontoihin" on aika uskomatonta fuulaa. Jumala on meidänkin sotajoukkojemme puolella, Samuli hyvä. Kysy vaikka talvisodalta.

Samuli ei näe arabimaiden lähetystöjä tulessa. Sen sijaan hänkään tuskin kieltää nähneensä islamilaisia maita ja niiden pääkaupunkeja tulessa. Ihan omasta televisiostaan. Sudanissa taistellaan, Irakissa taistellaan ja Iran on listalla. Indonesiassa taistellaan, Filippiinien muslimialueella taistellaan, Algeriassa taistellaan muutamia mainitakseni. Kenen sinä kuvittelet niissä taistelevan? Muslimien keskenään vai?

Kenen arvoja sinne viedään ja on viety. Irak "demokratisoitiin" tavalla, josta on vaikea olla ylpeä.

Islamia ei tuoda Eurooppaan. Se on ollut täällä jo 500 vuotta. Samuli tule näille parille viime vuosituhannelle ja lopeta tyhjänpäiväinen uhoamisesi. Kun siitä ei ole kuin haittaa. Elämälle.

Anonyymi kirjoitti...

Matti, kiitos järjen äänestä.

t. Samuli

Sedis kirjoitti...

Matti. Juutalaiskeskustelu tästä vielä puuttuukin. Ja vaikka ymmärrän pelleilysi, lapsista puhuminen on silti vain kornia. Ota naamari pois ja osallistu.

Sedis kirjoitti...

Islam on ollut Euroopassa yli 1000 vuotta tietenkin. Tarkoitin sanoa, että poisajettuna - "ei tänne kuulu ilmiönä" - sitä on vastustettu jo yli 500 vuotta. Aina yhtä turhaan. Ja aina samoin perustein. Olisiko aika kokeilla jo muuta?

Samuli ja Matti. Te olette oikeasti vihamielisiä. Minun mielestäni.

Matti kirjoitti...

En tiedä mikä on niin vihamielistä siinä, että odottaa samojen käytösnormien pätevän kaikkiin aikuisiin. En myöskään aio osallistua tätä nettikeskustelua kummemmin, en edes boikotoimalla ketään.

Mielestäni on kuitenkin aika selvää, kuka tässä on suurin vihan lietsoja: toisaalla Saudien rahoittamat wahhabiitit, toisaalla Iranin rahoittamat tahot kuten Hizbollah.

Matti kirjoitti...

Se, että islaminuskoisia ja arabeja (kaksi eri asiaa) on ollut kauan euroopassa, on myös irrelevanttia sen kannalta millaisia aatteita heidän uskontonsa varjolla levitetään vuonna 2006. Linkitin joskus omasta blogistani julkaisuun nimeltä New Perspectives Quarterly, jossa on mielekkäitä juttuja aiheesta. Valitettavasti kirjoittajien kuten Salman Rushdien, Tariq Ramadanin ja Ayaan Hirsi Alin päästä on luvattu palkkio. Tämän linkin pitäisi toimia:
http://www.digitalnpq.org/

Anonyymi kirjoitti...

"Pragmaattista järjen ääntä täällä ääri- ja kiihkopilapiirtäjien vastapainona."

Sellaisen aatteen ymmärtäminen, joka oikeuttaa ihmisen tappamisen ja jopa yllyttää siihen, ei ole hyväksyttävissä. Moinen pragmaattisuus ei vaadi minkään asteista rohkeutta. Se on turvallinen positio ja valitettavan suosittu edistyksellisissä piireissä menneinäkin vuosina. Mutta ollapa esim. vasemmistolainen ja kritisoidapa vaikka Hamasia, niin siinäpä otsaan tulee nopiasti muutakin kuin leimakirvestä.

Se on totta että liian vähäinen ymmärrys on vielä yleisempi synti kuin yliymmärrys, mutta se on helpommin tunnistettavissa ja siten ei-niin-vaarallinen.

Päätän tämän keskustelun osaltani historialliseen länsilauseeseen, jonka jos imaami suustaan päästäisi tornista korkeasta niin paremman maailman syntymissanat olisi saman tien lausuttu:

"En ole kanssanne samaa mieltä, mutta olen valmis kuolemaan sen puolesta että teillä on oikeus ilmaista se"

-taligent

Sedis kirjoitti...

Taligent. Sinäkin sitten pistät oikein työksesi sanoja imaamin suuhun. Komeaa loppukaneettitoimintaa. Siten se edustamasi dialogi aina alkaa. Sanat suuhun ja kävellään pois.

Matti. Euroopassa elää tällä hetkellä noin 12 miljoonaa muslimia. Heistä suurin osa on tullut maahanmuuttajina aikaisemmista koloniaalisista imperiumeista Aasiasta, Afrikasta ja Karibealta 1960-luvun alusta lähtien. Nämä maahanmuuttajaryhmät kokevat jatkuvasti vastustusta ja myös väkivaltaa.

Tilannetta pyrkii parantamaan mm. EU eräillä hankkeillaan ja aiheesta on paljon julkaisuja.

Meillä on monia eri tapoja edistää asioita, myös vuoropuheluja, Euroopan sosiaalista rakentamista ja yhteisymmärryksen ja -toiminnan muotoja. Ne eivät ratkea sillä, että sinä tyrkytät heille käytösnormejasi. Miksi tämä on niin vaikeaa juuteille ja junteille? [Tähän miljoona pilakuvaa junteista]

Anonyymi kirjoitti...

Sedis, olenhan minä noissa blogeissa tätä asiaa kommentoinut.
On tämä jupakka sen verran mieltäni
kuohuttanut.Osittain siksi, että se kohdistuu Tanskaan, missä on tullut paljon liikuttua perheen kanssa. Olen kokenut tanskalaiset hyvin ystävällisiksi ja suvaitsevaisiksi ihmisiksi.

Juuri äsken tulleessa Ruotsin Tv:n
ohjelmassa Ruotsin muslimiyhdistyksen pj. Helena Bonouda sanoi, ettei tämä kohu johdu vain pilakuvista, vaan takana
on Tanskassa harjoitettu äärioikeistolainen(extreme höger)
politiikka. Käsittääkseni hän tarkoitti sisäpolitiikkaa eikä Tanskan osallistumista Irakin sotaan. Tuollainen perustelu on hyvin huolestuttavaa.
Sitäpaitsi Tanskassa on harjoitettu onnistunutta politiikkaa viime vuodet. Työttömyys on alhaalla ja muutenkin maalla menee hyvin.
Ja tämä oikeistohallituksen aikana.
Sekös kismittää eräitä.

En minä puhunut islamin tuomisesta
Eurooppaan, vaan islamin sääntöjen
kritisoinnin kieltämisestä. Luulisi tohtorismiehen tajuavan ilman, että vääntää rautalangasta.

Juu, kyllä minä tiedän, että kristinuskon nimissä on tehty pahaa
Väitän kuitenkin edelleen että uusi testamentti,joka on kristinuskon perusta, on rauhanomaisempi kuin koraani.
Se kristinuskon puolustamisesta kun en edes kirkkoon kuulu.

Noista sinun mainitsemista esimerkeistä sen verran, että on niissäkin vähän klappia.
Ketkäs ne siellä Algeriassa ovat viime aikoina taistelleet?
Äärimuslimit siellä ovat algerialaisten kauloja aukoneet.
Vai puhutko itsenäisyyssodasta 60-luvulla.
Talvisodan aloitti Neuvostoliitto,
vaikka taidat siitäkin olla eri mieltä.
Sudanissa hallitus terrorisoi mustaihoista kristittyä vähemmistöä
Muutenkin arabit väheksyvät mustia,
rasismi kun ei ole eurooppalaisten yksinoikeus.

Sedis, ei tämä minun pään aukominen täällä aiheuta haittaa millekkään tai kenellekkään. Kyllä
ne on eri ukkoja keiden pitäisi vähentää uhoamista.
Taidanpa ottaa aikalisän tästä aiheesta ja annan pään vähän jäähtyä.
Sitä ennen käyn laittamassa portin pieleen Tanskan lipun, jonka
poika osti viime kesänä Legolandista ja liimaan SupportDenmark- lipun auton takalasiin.

t.Samuli

Anonyymi kirjoitti...

Sananvapauden rohkeaa laajentamista voisi ehkä hakea muualta kuin klisheemäisten, olemassaolevien ennakkoluulojen pönkittämisessä auttavien pilakuvien julkaisemisesta?

Siinä vapaan Tanskan vapaan lehdistön suuri projekti - ja nyt sitten rypistellään sananvapautta, kun housuissa on jo.

Hamlet

Codaqueen kirjoitti...

Hei,
STT kertoo tänään, että Tanskan kuningatar leimattiin Islamin vastustajaksi ilmeisesti käännösvirheen vuoksi.

Viime vuonna ilmestyneessä haastattelukirjassa kuningatar painotti, että tanskalaisilla tulisi olla islamille ”modspil”, eli vastakuva. Brittilehdessä kuitenkin kerrottiin kuningattaren vaatineen, että islamille pitää tehdä vastarintaa.

teme kirjoitti...

"Ensimmäinen kuolonuhri on sitten tullut Beirutissa Tanskan konsulaatin vastaisessa hyökkäyksessä Reutersin mukaan."
Kaveri on vahva ennakkosuosikki Darwin Awardseja jaettaessa:
"Security sources said there was one dead body found in the nearby Allied Bank, of 22-year-old Khodr Mohammad al-Hajj. Media reports circulated that he was among those who set the consulate building on fire, got encircled by flames and died after jumping from the third floor."
http://www.dailystar.com.lb/article.asp?edition_id=1&categ_id=2&article_id=21994

Jonkun seniilin monarkin voi minun puolestani panaa samaa kuurakettiin muiden arvojohtajien kanssa. Meinasin inistä aiheesta, että semmoinen asia kun rajoitetut valtaoikeudet, joihin myös lehdistönvapaus liittyy, on Arabimaailmassa ilmeisesti täysin tuntematon käiste. Joku sinänsä hyvää tarkoittava libanolainen uskonoppinut huuteli jo Paavia hätiin... Mutta tarkemmin ajatellen ei tämä näytä ole kovin selvää suomalaisillekaan.

Anonyymi kirjoitti...

"Sanat suuhun ja kävellään pois."

No ei sitten kävellä. Laitetaan lisää sanoja. Uudessa N. Obsissa Malek Chebel, monen islam-kirjan kirjoittaja, kehtasi antaa jopa suoria neuvoja imaameille. Ainoa keino välttää ongelmia on se että *islam* muuttuu yhteensopivaksi maallisen maailman kanssa. Ei esim. päinvastoin.

Tehokuuri lyhyesti: Koraanin tekstejä tulkittava nyt ehkä toisin kuin keskiajalla, naisen asema arvioitava jopa uudelleen, pyhä sotakin julistettava tehottomaksi ja aikansa eläneeksi, politiikka kenties eroon uskonnosta eli valtiolle ja uskonnolle eri pelikenttä, yksilölle lisää pelivaraa yhteisön kustannuksella jne pientä laittoa.

Setin tehoa voidaan sitten testata joskus tulevilla polvilla sosiaalipsykologisella testillä: näytetään peiliä occidentistä orientiin esim. juuri pilapiirroksen muodossa – jos nauravat partaansa, kuuri on onnistunut.

-taligent

Sedis kirjoitti...

Eli jatkat entiseen malliin, Taligent. Kaikki on hyvin, kun muut muuttuvat - ja sinä pysyt samanlaisena. Aina oikeassa olevana? Ennen, nyt ja huomenna.

Uskomatonta, että moinen "tehokuuri" alkoi muuttamalla tulkintaa - ei omasta vaan toisten - Pyhästä kirjasta. Kai se riittäisi esittää siellä teholistan loppupäässäkin. Tuohan vaikuttaa suorastaan "ateistiselta" programmilta ja sellaisenaan siis fatwan arvoinen liikku.

Sedis kirjoitti...

Mistähän tuon STT:n kommentin voisi lukea?

Maailmalla vastaavia ei näy.