Ig-Nobel -palkinnon voi saada tutkimus joka saa ihmiset ensin nauramaan ja sitten miettimään. "Ig" tulee sanasta ignoble; se tarkoittaa häpeällistä ja halpamaista.
Toimittaja Harriet Öster on paitsi vapaa, myös kirjoittanut aiheesta hauskan ja inspiroivan jutun uusimpaan Tiedetoimittaja-lehteen (4-2004, 10). Hän kertoo Harvardin yliopistossa jaettavista Ig-Nobel -palkinnoista, jotka räjäyttävät tajuntaamme sekä tieteellisesti että vapauttavalla naurulla (anteeksi vain, tosikot).
Palkintoja ovat saaneet mm. Magnus Wahlberg ja Håkan Westerberg, jotka 1990-luvulla selvittivät ruotsalaisten sukellusvenehavaintoja. He havaitsivat, että laitteet reagoivat sillien jutusteluun - se sitten tapahtuu muuten pieremällä. Ruotsin puolustuslaitoksen tutkimuslaitos FOA julisti tutkimuksen kymmeneksi vuodeksi salaiseksi ja myös havainnot loppuivat kuin seinään. Tutkimustulokset julkaistiin vuonna 2003. Koska tiedän, ettette usko, niin rakennetaan tähän vielä Kiinan muurin veroinen linkki sillin pierun ääneen Palkinto olil Ig-Nobel-Biologia.
Itse innostuin eniten siihen, että Ig-Nobel-rauhanpalkinto annettiin Daisuke Inouelle. Tämä meille tuiki tuntematon mies voisi olla multimiljonääri millä valuutalla tahansa mitaten, eikä se ole ihme: hän keksi karaoken. Nobel-palkinto tuli kuitenkin siitä, että palkintolautakunta vakuuttui karaoken erityispiirteistä: se opettaa ihmistä sietämään toista ihmistä. Kuinka humaania ja totta!
Lääketieteen Ig-palkinto meni raportille, jossa tutkittiin kantrimusiikin vaikutusta itsemurhiin. Heidän mukaansa kantrimusiikki ruokkii itsemurhaista olotilaa valkoisten amerikkalaisten keskuudessa sillä, että se pitää esillä sellaisia itsemurhaan taipuvaisille tyypillisiä ongelmia kuten avio-ongelmat, alkoholin väärinkäyttö ja työstä vieraantuminen.
Japanilaiset kemistit saivat aikoinaan kemian Ig-Nobelin siitä, että he tutkivat kemian menetelmiä pronssipatsaita, jotka eivät vedä puoleensa puluja. Rauhan palkinnon sai taannoin intialainen Lal Bihari, joka perusti Kuolleiden ihmisten yhdistyksen. Hän taistelee niiden ihmisten puolesta, jotka ovat syystä tai toisesta joutuneet julistetuksi kuolleiksi ja menettäneet kaikki oikeutensa. Hän ei päässyt noutamaan palkintoaan Harvardista, koska Yhdysvaltain suurlähetystö Mumbaissa ei myöntänyt hänelle viisumia hänen kuolemansa vuoksi.
Tämän vuoden ig-Nobeleihin liittyvän Marc Abrahamsin haastattelun voitte löytää tältä sivulta äänitiedostona.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti