perjantaina, tammikuuta 14, 2005

SEA tiedottaa

Kiirettä pitää, joten tänään vain tämä:

LEHDISTÖTIEDOTE
SUOMEN ELOKUVA-ARKISTO
KEVÄTKAUSI 2005 ORIONISSA

Suomen elokuva-arkiston (SEA) kevätkausi käynnistyy tiistaina 18.1.2005 elokuvateatteri Orionissa (Eerikinkatu 15, puh. 09-61540201). Kolme näytöstä illassa kuutena iltana viikossa on omistettu klassikoille, laatuelokuville ja erikoissarjoille.

Edvin Laineen 100. juhlavuosi antaa aiheen suomalaisen teatterin ja elokuvan suurmiehen ensimmäiselle täydelliselle ohjaajaretrospektiiville. Mikään modernismin esitaistelija Laine ei ollut, suomalaisen elokuvan suuri eepikko kyllä, ja 50 v sitten valmistunut Tuntematon sotilas on monen mielestä yhä maailman paras sotaelokuva. Vuoden mittaan Orionissa esitetään Laineen kaikki 39 ohjaustyötä, ja kevätkauden Edvin-teemoja ovat Hella Wuolijoki, Väinö Linna ja lapset.

19.1. klo 17 sarjan avaa Wuolijoki-tohtori Anu Koivunen esittelemällä Niskavuoren Hetan (1952), jota pidetään Laineen taiteellisena läpimurtona.
30.3. klo 17 Edvin Laine 100 v, Tuntematon sotilas 50 v -tilaisuudessa ovat esiintyvinä juhlavieraina Åke Lindman, Matti Ranin, Matti Kassila, Kalevi Kalemaa ja Yrjö Varpio.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Elokuvan mestareista rakastetuimpia on ranskalainen François Truffaut (1932–1984), jolta nähdään pitkästä aikaa täysi retrospektiivi. 400 kepposesta (1959) lähtien hän teki viisi Antoine Doinel -elokuvaa, joissa ohjaajan "toista minää" tulkitsi Jean-Pierre Léaud. Ohjaajan monipuolisen uran vaikutteet ulottuivat Renoirista Hitchcockiin, ja hän loi kiehtovia rooleja näyttelijöille Jeanne Moreausta Gérard Depardieuhun. Jules ja Jim, Fahrenheit 451, Morsian pukeutui mustaan, Kesytön ja Adèlen tarina nähdään tuliterinä suomeksi tekstitettyinä kopioina.

Muotoilun vuosi 2005 innoittaa kahteen elokuvasarjaan. Suomi kohosi toisen maailmansodan jälkeen muotoilun suurvallaksi. Miten Aallon, Wirkkalan, Marimekon ja Sarpanevan aikakausi kohdattiin elokuvassa? Tämä on eräänä keskeisenä aiheena Ilkka Kippolan ja Jari Sedergrenin keväisissä Dokumentin ytimessä -ohjelmissa. HYY:n Elokuvaryhmän luentosarjassa perehdytään elokuvan ja designin rinnakkaiseen historiaan jugendtyylistä nykypäivään. Tarkastelun kohteina ovat designin monet muodot ja myös design elokuvataiteilijan näkökulmasta: vieraiksi ovat luvassa mm. Mika Taanila 11.2. ja Kaisa Rastimo 8.4. Luennot ovat perjantaisin klo 14.30, ja niille on vapaa pääsy.

Rakkauselokuvan mestari oli amerikkalainen Frank Borzage (1894–1962), jolta nähdään ensi kertaa Suomessa suuri katselmus (24 elokuvaa). Ensimmäisellä ohjaaja-Oscarilla palkittu Seitsemäs taivas (1927) avasi hänen legendaarisimman kautensa. Jäähyväiset aseille (1932) on nykyään tunnetuin Borzage-elokuva. Man's Castle (1933) oli hänen mestariteoksensa suuren laman ajalta. History Is Made at Night (1937) tunnetaan "elokuvan historian romanttisimpana nimenä". Borzage oli vapauden ja suvaitsevaisuuden puolestapuhuja, joka asettui natsismia vastaan jo silloin kun USA oli puolueeton. Johtaja Hervé Dumont (Cinémathèque Suisse, Lausanne), mahtavan Borzage-teoksen Sarastro à Hollywood tekijä, avaa sarjan 20.–21.1. (Dumontin lennon saapumisaika on 20.1. klo 12.10; lehdistötilaisuus / haastatteluja toiveiden mukaan.)

Belgialainen Chantal Akerman (s. 1950) on sukupolvensa johtavia elokuvantekijöitä, ja kuuluisa hyperrealistinen Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1976) ilmensi unohtumattomasti naisnäkökulmaa ja keston filosofiaa. Kokeellinen haastavuus ei ole talttunut jatkuvasti aktiivisella Akermanilla, jolta nähtävään 10 elokuvan sarjaan sisältyy kunnianhimoinen Marcel Proust -tulkinta La Captive (2000). Retrospektiivi sisältää sekä fiktiota että dokumenttia, ja mukana on kolme USA:ssa toteutettua teosta.

Kirjailijat kohtaavat elokuvan Nuoren Voiman Liiton ainutlaatuisessa elokuvahappeningissa viikonloppuina 15.–17. ja 22.–24.4. Ohjelmassa on kirjailijoiden johdattelemia elokuvanäytöksiä, runoilla säestettyjä mykkäelokuvia ja luentoja, virikkeinä Duras, Bresson, Murnau ja Brigitte Helm. Esiintyviä runoilijoita ja esseistejä ovat Mikko Myllylahti, Eino Santanen, Saila Susiluoto, Sanna Nyqvist, Antti Nylén, Tuomas Timonen, Martti-Tapio Kuuskoski ja Laura Lindstedt.
Uuden ranskalaisen elokuvan persoonallisimpiin ohjaajiin kuuluvalta François Ozonilta (s. 1967) esitetään kootut pitkät elokuvat Koko perheen lemmikistä Swimming Pooliin. Hänen monipuolisen tuotantonsa punaisena lankana on persoonallinen yhteistyö vahvojen naisnäyttelijöiden kanssa.

Hans-Jürgen Syberbergin 70-vuotisjuhlaa kunnioitetaan kolmella wagneriaanisella jättiläisteoksella. Joukossa on neliosainen Hitler: elokuva Saksasta (1978) jonka Susan Sontag lukee 1900-luvun taiteen jaloimpiin mestariteoksiin.

Vietnamin sota palaa Orionin valkokankaalla, jossa nähdään näkemyksiä niin Ranskasta (Dien Bien Phu) kuin Vietnamistakin (Riksakuski) sekä jenkkivisioita John Waynesta (Vihreät baretit) Francis Ford Coppolaan (Ilmestyskirja. Nyt).

Maailman vanhinta kristillistä kirkkoa juhlitaan keväisessä Armenia-tapahtumassa, jonka elokuva-annin tarjoavat Sergo Paradzhanov ("maailman kauneimmaksi elokuvaksi" kiitetty Granaattiomenan väri), Atom Egoyan (Ararat) ja Henri Verneuil (Mayrig).
Brittikauhun monipuolisuus ohi Hammer-tuotantoyhtiön paljastuu English Gothic -sarjassa. Se suo harvinaisen tilaisuuden nähdä valkokankaalla arvoteoksia kuten Witchfinder General ja The Wicker Man.

Sunnuntaisin saa nauraa Marx-veljesten seurassa.

Kantakortti 4 E vaaditaan 16 vuotta täyttäneeltä, ja se oikeuttaa lipun (3,5 E) lunastamiseen näytöksiin. Alle 12-vuotiaalta lapselta pääsylipusta peritään 2 E. Elokuvissa, joissa ei ole suomea, ruotsia tai englantia, on elektroninen tekstitys suomeksi. Kuulorajoitteisille teatterissa on induktiosilmukka.

Lisätietoa, kuvia, yhteydenottoja vieraisiin:
Antti Alanen Satu Laaksonen Outi Heiskanen (tiedotus)
(antti.alanen@sea.fi) (satu.laaksonen@sea.fi) (outi.heiskanen@sea.fi)

Ei kommentteja: