CNET News.Comin haastattelussa Microsoftin pääjohtaja William H. "Bill" Gates III käytti muinaishistoriallista termiä "kommunisti", joka herätti hämmennystä maailmalla ja blogistanissakin. Microsoftin kielenkäytössä tämä ei ole uutta, sillä yhtiön johtaja totesi jo kesällä vuonna 2000, että Linux on kommunismia. Enää en yhtään ihmettele, että Microsoft on satsannut uusimpaan antikommunistiseen ohjelmaansa, joka on tietysti AntiSpyware. [Kokeilin sitä ja hyvin toimii!]
Kommunismipuheiden yhteyttä en ole huomannut tarkoin kotiblogistanissa esitettävän, joten tässäpä käännös siitä, miten keskustelu oikein meni -- muistakaa että en ole mikään lisensoitunut suomentaja, siksi korjailen tätä sumennostani -- sainpas tähän vitsin -- aina välillä:
Kysymys (Michael Kanellos): Viime vuosina monet ovat pitäneet meteliä siitä, että intellektuaalista omaisuutta koskevat oikeudet (usein suomessa termillä 'immateriaalioikeudet' eli 'aineettomat oikeudet') tulisivat joko uudistetuksi tai rajoitetuksi. Mistä tässä on kysymys ja miten sinun mielestäsi intellektuaalista omaisuutta koskevat oikeudet pitäisi uudistaa?
Bill Gates vastaa:
Ei. Sanoisin, että maailman talouksissa on juuri nyt enemmän kuin kuin koskaan niitä, jotka uskovat intellektuaaliseen omaisuuteen. Maailmassa on nykyään vähemmän kommunisteja kuin aiemmin. On kyllä joitakin uusia tämän päivän tyylisiä kommunisteja, jotka eri asioiden varjolla haluavat päästä eroon niistä kannusteista, jotka kuuluisivat muusikoille, elokuvantekijöille ja ohjelmistosuunnittelijoille heidän tekemisistään. Heidän mielestään kannusteita ei pitäisi olla olemassakaan.
Tätä keskustelua kyllä tullaan käymään tulevaisuudessakin. Minä olen ensimmäinen sanomaan, että patenttijärjestelmää voi aina virittää -- mukaanlukien amerikkalainen järjestelmä. Joitakin päämääriä voidaan saavuttaa reformistisilla elementeillä. Mutta ajatus siitä, että USA on johtava yhtiöiden luomisessa ja johtava luomaan työpaikkoja juuri sen vuoksi että meillä on paras intellektuaalista omaisuutta koskeva järjestelmä -- ei ole epäilystäkään siitä, että minun mielestäni, ja kun ihmiset sanovat, että he haluavat elää kilpailutaloudessa, heillä täytyy olla kannustava järjestelmä. Intellektuaalinen omaisuus on tulevaisuuden tuotteiden kannustejärjestelmä."
Ja blogeistakin siinä puhuttiin:
Kysymys:
Yksi suurista ilmiöistä tänä vuonna on ollut bloggaaminen. Onko sen kasvu yllättänyt sinut?
Vastaus:
"Well, oikeastaan suurin bloggaustilasto jonka tiedän, se joka oikeasti räjäytti minut, on että Messengeriin yhdistettyjen Spacesien määrä on jo lähes miljoona sinne laitettua blogia.
Me emme tehneet Xboxia vain videopelien vuoksi, vaan siksi että se on osa meidän visiotamme digitaalisesta elämäntavasta, ja seuraavan sukupolven myötä me todellä menemme sinne. Mutta blogien kanssa täytyy aina olla varovainen. Tuhoutumisaste - se että "aloitin ja lopetin" tai "aloitin eikä kukaan käynyt" on melko korkea, mutta kun RSS kehittyy ja arvoa lisäävä hakujärjestelmä on saatu mukaan, tämä juttu todella kypsyy.
Ja me olemme tehneet Japanissa ja Koreassa jotain, joka on ainutlaatuista blogikokeilua. Spaces-juttu on maailmanlaajuinen yritys. Se on upea ilmiö, se on eräällä tavalla rakennettu sähköpostin, ja siksi meidän täytyy integroida bloggausmahdollisuus sähköpostimaailman sisään - ja niin me teemme Outlookin seuraavassa versiossa, tulet näkemään.
Meidän on integroitava sitä meidän SharePointimme sisään, mikä on meidän yhteistyö-Officen alusta, ja sitten, kuten kerroin, MSN sulkee sen piiriinsä niin, että sen sijaan että ajateltaisiin "OK, menen tuonne yhteisöön pistämään valokuvia, yhteisöön jossa yksi yhteisö on sosiaalista verkostoitumista, toinen yhteisö jotakin muuta varten", me sanomme: "Hei", vege Messengeristä, jossa on jo kaverilista, ja sitten, "Annetaan sinun tehdä valokuvajuttusi, sosiaalinen verkostoitumisesi ja kaikki -- mutta aloitetaan se integroidulla tavalla Messengerin ulkopuolella."
Kysymys:
Mitä blogeja luet, jos luet.
Vastaus:
"Well, se on mielenkiintoista, saan paljon ihmisiltä -- ja se on minulle tyypillistä -- saan ihmisiltä jotka forwardoivat juttuja minulle, joten minulla on eräänlainen ihmishakukone joka sanoo: 'Hei, siellä on joku erikoinen juttu joka on just nyt kuuma ja se on kiinnostava.
Minä lyön sisään eri avainsanoja. Meillä on Microsoftilla paljon blogeja, jotka ovat vain sisäiseen käyttöön. Ihmiset ovat täysin avoimia siitä mikä on menossa tämän tai tuon asian kanssa.
Olen leikitellyt ajatuksella, että perustaisin blogin itsekin, mutta en halua olla yksi niistä ihmisistä, jotka aloittavat ja sitten eivät vie aloittaamaansa päätökseen, ja olen taas ajatellut, että voisin tehdä yhden jutun kuukaudessa tai yhden kuudessa viikossa -- jotakin sellaista. Jossakin mielessä minä haluaisin, mutta minun on oltava varma siitä että voin tehdä sitä ainakin vuoden, jotta siitä tulisi sen tekemisen arvoista."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti