sunnuntaina, tammikuuta 09, 2005

Kommunismikeskustelua

Edellisessä postauksessa referoin William H "Bill" Gates III:n kommunismikommentaaria. Tässäpä tsunamillinen vastalaineita Slashdotin keskusteluista:

Machination.org marssi välittömästi Adam Kelseyn Nappikauppaan ja tekaisi näyttäviä "commie", "communism" ja "cccp"-buttoneita, joilla voi sitten korvata ne kotoperäiset polvihousu-bloginapistot, joita sivubaarin menuihin on alkanut blogialkupaloiksi ilmestyä täällä suomettuneessa blogistanissakin.

Katie Dean Wired Newsissa on yksi niistä, jotka irtisanoituivat "kommunismisyytöksistä" ja sanovat olevansa vain luovia. Kyse ei ole kannustinjärjestelmistä - kukapa nykypäivänä ei ottaisi dollaria sieltä mistä sen saa - vaan luovuudesta.

Freewarettaminen ja open source-periaatteet motivoituvat luovuudella eikä kommunismilla, nämä tunnetut journalistit ja bloggaajat tuntuvat sanovan. Dean on hankkinut kunnon journalistin tavoin järkeviä kommentteja juttunsa koristeeksi, ja sieltä voi nähdä myös joukko taideteoksia - lippuja, symboleita, logoja - jotka keskittyvät neuvostolippumaisen punavärin ja neuvostosymboliikan hyödyntämiseen, mutta nostavat keskeiseksi logoksi peilikuvana piirretyn c-kirjaimen - sen kutsumanimi ei ole "copyright" vaan "copyleft".

Aihe on sinällään kiinnostava. Siksi pieni visiteeraus digitaalisen julkaisemisen tekijänoikeusjärjestelyihin "Creative Commons Organisationin sivuistolle voi olla järkevää. Sivustolla on suora yhteys myös suomalaiseen elämäntapaan. Toinen kiinnostava komukeskus on tietysti Union for the Public Domain. Tässä Kominternetissä on mukana varmaankin myös GNU Operating System - Free Software Foundation.

Samalla MS-maailman kommunistisin maa on tietysti Puola, joka on Euroopan Unionissa näyttävästi toiminut yhteispatenttisopimusta vastaan.

Ei kommentteja: